Ylöjärvi on unelmien loppusijoitusmesta, sanoo helsinkiläinen Elena Liski – Ylöjärven reissulla ihastuttivat suklaatila, kurulainen lounaskahvila ja Haveri

Helsinkiläinen Elena Liski vieraili Ylöjärvellä pari viikkoa sitten osana kuntamatkailuprojektiaan, jossa hän aikoo kiertää kaikki Suomen kunnat käänteisessä aakkosjärjestyksessä. Projektia pääsee seuraamaan Instagramissa Liskin ylläpitämän nyt.on.kunnallista –tilin kautta. Jutun lopusta löydät Liskin matkatärpit Ylöjärvelle.
Elena Liski (oik.) ottaa kuntamatkoillaan aina kuvan paikkakunnan kyltin kanssa. Ylöjärvellä Liski ja Iina Hämäläinen löysivät sopivan kyltin Viljakkalantien varresta. Kuva otettiin itselaukaisimella kamerajalustan päältä. (Kuvat: Elena Liski)

33-vuotias Elena Liski on ollut aina kova matkustamaan ja asunutkin ulkomailla kahdeksan vuoden ajan. Koronan iskettyä matkailulle tuli stoppi, ja Liskin oli suunniteltava uudelleen, miten rakasta harrastusta voisi toteuttaa kotimaassa  –   syntyi idea kuntamatkailuprojektista, jossa hän kiertäisi kaikki Suomen kunnat käänteisessä aakkosjärjestyksessä.

– Viime marraskuussa ostin sitten auton, ja lähdimme heti ensimmäiseen paikkaan, eli Äänekoskelle, Liski kertoo.

Talven aikana Liski suunnisti seuraavaan Ä-alkuiseen kuntaan, Etelä-Pohjanmaalle Ähtäriin ja sieltä hevospitäjänä tunnetulle Ypäjälle. Seuraavaksi vuorossa oli Ylöjärvi, jonka Liski pääsi korkkaamaan kesäkuussa matkakumppanin Iina Hämäläisen kanssa.

Matkaseurue kiersi Seitsemisessä parin kilometrin lenkin ja tutustui luontokeskukseen.

Kaksikon yöpymispaikaksi valikoitui Veittijärvellä sijaitseva omakotitalo, jonka kellarissa pyöritetään Airbnb-majoitusta. Liskin mukaan talon omistaja yllättyi kuullessaan, että kaverukset ovat tulleet varta vasten Ylöjärvelle tutustuakseen, mitä kaikkea kaupungilla on tarjota.

Liski kertoo yllättyneensä positiivisesti Ylöjärven matkaoppaasta, Visit Ylöjärven Ihan Ylöjärvellä -sivustosta.

– Katselin Ylöjärven matkailusivuja, joista löytyi tosi hyvin juttua. Moni kunta ei osaa mainostaa itseään, mutta Ylöjärvi kertoi terävästi, mitä paikkakunnalla kannattaa tehdä.

Liskin mukaan reissujen parasta antia on eksyminen. Esimerkiksi Suojärven Suklaatilan matkaseurue löysi sattumalta tienvarsikyltin viitoittamana.

Suklaatila ihastutti, paikallinen opasti Haverissa

Ihan Ylöjärvellä -sivuston neuvomina Liski ja Hämäläinen suunnistivat muun muassa Mutalaan, jossa he ruokailivat Mutalan Helmessä ja kävivät pelaamassa maalaismaisemissa Tahlo Venturesin Usvaan unohdettu -pakopelin.

Samalla reissulla he eksyivät vahingossa Suojärven Suklaatilalle tienvarsikyltin opastamina.

– Suklaatilaan tutustumista suosittelen muillekin, se oli ihana ja viihdyimme tosi hyvin. Suklaan valmistamista sai katsella ikkunan läpi ja siellä oli tosi autenttinen meininki. Asiakaspalvelukin oli ihan hirveän hyvää. Ilokseen sitä toimintaa katselimme, Liski kehuu.

Mukavat kokemukset jäivät myös Viljakkalasta Haverista, jonka kultakaivokselle kaksikko löysi niin ikään vahingossa.

– Kultakaivosta ei suositeltu missään. Eksyilimme siellä, kunnes eräs mukava paikallinen, entisten kaivostyöntekijöitten asuinalueella asuva tuli ja piti meille oman esittelykierroksen.

Lue myös: Karaokevetäjä Sasu on monille viljakkalalaisille tuttu: Karaokeen tervetulleita ovat kaikki

Kurun reissulla Liski ja Hämäläinen poikkesivat myös lounaskahvila Coutry Cafessa, joka oli Liskin mukaan kuin suomifilmistä.

Kurun Country Cafe oli kuin suomifilmistä

Suositusten perusteella Liski ja Hämäläinen päätyivät patikoimaan Seitsemisen kansallispuistoon.

Ohikulkumatkalla he poikkesivat myös Kurun keskustassa, jossa kaksikon yllätti positiivisesti Seo-huoltoasemalla sijaitseva lounaskahvila Country Cafe.

– Kun siihen pikkubensiksen pihaan ajoi, niin tunnelma oli ihan kuin jostain suomifilmistä. Paikka oli semmoinen yllättäjä, kun tarvitsimme lounasta. Siellä oli hyvä perusbuffa, tosi tuoretta ja rakkaudella tehtyä ruokaa. Paikassa oli myös paikallisilla hyvä henki. Oli tosi kiva paikka, viihdyimme ja nautimme.

Lue myös: Tahlon perhe rakennutti Mutalan peltomaisemiin kenties Suomen uniikeimman pakohuoneen – ”Se on selvä, että tänä päivänä ei pärjää enää pelkällä metsätaloudella ja maanviljelyllä”

Mutalassa Liski ja Hämäläinen suorittivat Usvaan unohdettu -pakohuonepelin, joka sijaitsee upeissa puitteissa maaseudulla.

Liski sanoo, että kuntakierroksilla parhaat vinkit tulevat yleensä paikallisilta. Ylöjärveläisten vinkkien perustella löydettiin esimerkiksi juuri hyviä ruokapaikkoja.

– Ihmisten kanssa pitää jutella, jotta paikkoihin löytää. Yleensä parasta näillä reissuilla ovat yllättävät kohtaamiset, joissa paikalliset antavat vinkkejä. Myös eksyminen on reissujen parasta antia, että emme käy vain läpi niitä parhaita paloja, joita on etukäteen suositeltu.

Hän toivoo, että myös ylöjärveläiset innostuisivat ottamaan selvää omasta paikkakunnastaan ja eksyisivät sen eri kolkkiin.

– Moni paikallinen sanoi keskusteluissamme, että ”hei, en olekaan käynyt tuolla”. Tuntui, että ihmisillä on sellaista kotiseutuylpeyttä ja intoa lähteä tutkimaan omaa kuntaa.

Lue myös: Tällaisia ovat Ylöjärven viisi suurinta uimarantaa palveluineen – 8-vuotias Martta arvioimassa: ”Räikkä olisi täydellinen, jos siellä olisi hyppytorni, muille rannoille pitäisi saada kunnon laiturit”

Viljakkalasta Liski nostaa maailmankartalle Haverin ja muutaman kilometrin päässä sijaitsevan kauniin Inkulan holvisillan.

”Ylöjärvellä on kaikki mitä ihminen tarvitsee”

Mitä Ylöjärven reissusta jäi lopulta käteen?

Ilmeisesti paikkakunta teki vaikutuksen, sillä Liski ja Hämäläinen vitsailivat keskenään, että Ylöjärvi on se ”loppusijoitusmesta”, johon he vielä joskus palaavat.

– Ylöjärvellä tuntui olevan kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Se on kaupunkimainen ja siellä on isolla skaalalla vaihtelua. On korpea ja kansallispuistoa, mutta sitten on kauppakeskusta ja palveluita. Ylöjärvi on siksi aika houkutteleva kohde ja nämä asiat vetosivat meihin molempiin.

Jäikö kaksikolta kuitenkin vielä jotakin hampaan koloon?

– Jos aikaa olisi ollut riittävästi, olisimme tehneet Seitsemisessä pitemmän reissun. Samoin Vänrikki Stoolin tupa Kurussa oltaisiin haluttu nähdä, mutta aika ei siihen riittänyt. Olisin halunnut käydä myös Peltomäki Resortissa.

Lue myös: Katso kuvat ja video: Tässä on Ylöjärven lähimatkailuhelmi – Peltomäen uudella wakeboarding-kaapelilla vesilautailevat niin aloittelijat kuin konkarit

Elena Liskin matkatärpit Ylöjärvelle:

Mutala:

  • Ravintola Mutalan Helmi Ala-Huhkaantie 12)
  • Suojärven Suklaatila (Liivalammintie 75)
  • Tahlo Venturesin pakohuone Usvaan unohdettu (Tahlontie 140)

Kuru:

  • Seitsemisen Luontokeskus ja kansallispuisto (Seitsemisentie 110)
  • Lounaskahvila Coutry Cafe (Poikeluksentie 95)

Viljakkala:

  • Haverin kultakaivos (Haverintie 2)
  • Haverin uimaranta (Rantapolku)
  • Inkulan silta (Salmitie 30)

Ylöjärven keskustan lähialue:

  • Pub Pikku Pete (Asemantie 1)
  • Iloisen Pojan Street Food Bar (Vaasantie 138)
  • Ravintola Pepper (Rantajätkäntie 2)
  • Efraim Martinin torpan muistomerkki (Keijärventie 168)
  • Puuvuori (39150 Ylöjärvi)
Ylöjärvi oli Liskin neljäs kunta. Jäljellä on tämän jälkeen 305 kuntaa. It-alalla työskentelevä Liski kiertää kuntia harrastuksenaan, sillä etätyö Piilaaksoon onnistuu yhtä hyvin Ylöjärveltä kuin Rovaniemeltä. Hän on valmis suorittamaan kuntaprojektiaan jopa parikymmentä vuotta.