Kasvisten ensisadot valmistumassa – tuotantokustannukset näkyvät kuluttajahinnoissa

Kylmä alkukevät hidasti varhaisvihannesten kasvuun lähtöä niin, että ensisadot alkavat valmistua noin viikon verran tavanomaista myöhemmin.

Runsaslumisuus suojasi talvehtivia kasveja, joskin jää puolestaan aiheutti joillekin kasveille tuhoa, eniten syysviljalle, Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kertoo. Ensimmäiset kasvisten taimet ja perunat päästiin istuttamaan maaliskuun lopulla. Harsojen avulla lämpöä saatiin lisätyksi maan pintaan useita asteita, ja kasvu lähti vauhtiin. Viljelijät suhtautuvat alkaneeseen satokauteen toiveikkaasti.

Kuluttajat odottavat kovasti muun muassa varhaiskaalia. (Kuva: Pirjo Toikkanen)

Tuotantokustannukset ovat nyt ennätyskorkealla polttoaineiden, siementen, taimien ja rahtikulujen hintojen nousun takia. Tämä tulee näkymään kuluttajahinnoissa.

Tänä kesänä juhannusviikko ja juhannusjuhla aloittavat varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden pääsesongin. Tätä aikaisemmat kasvisesikoiset ja ensimmäiset neitsytperunat on saatu harsojen alta tunnelikasvatettuina tai lämmittämättömistä kasvihuoneista.

MTK:n mukaan on ollut havaittavissa, että kotimaista varhaiskaalia odotetaan jo malttamattomina. Avomaalta sitä päästään leikkaamaan kesäkuun puolivälin tienoilla.

Sipuli- ja porkkananiput ovat jo kaupoissa. (Kuva: Pirjo Toikkanen)

Niputetut sipulit ja porkkanat ovat jo kaupoissa. Myös alkukesän retiisiä löytyy kauppojen hyllyiltä. Lisäksi jäävuorisalaattia valmistuu parasta aikaa avomaalta. Uuden sadon kiinankaali, samoin kukka- ja parsakaali sekä broccoliini eli varsiparsakaali laajentavat kasvisvalikoimia.

Jälkiruokiin ja leivonnaisiin alkukesä tuottaa runsaasti raparperia. Kotimaisia vadelmia ja mansikoitakin on jo päästy maistelemaan.