Matkailuautoilusta ja veneilystä tuli kallista kesälystiä

Kesän ykköspuheenaihe karavaanarien ja veneilijöiden keskuudessa on pilviin karannut polttoaineen hinta. Kotiin tai rannalle ei silti jäädä – ajot vain suunnitellaan entistä tarkemmin.

Kun 95-oktaanisen bensiinin hinta hipottelee kahta ja puolta euroa, yksi jos toinenkin autoilija on alkanut karsia turhia ajoja. Erityisen ikävästi kallis polttoaine iskee kesät tien päällä viettäviin karavaanareihin. Pyörillä kulkevan kesäkodin siirtäminen nielee bensaa tai dieseliä rutkasti enemmän kuin kevyellä henkilöautolla reissaaminen.

Matkailuvaunut pysyvät tänä kesänä tavallista pidempiä pätkiä parkissa. Moni viihtyy vakituisella vaunupaikalla niin hyvin, että rakentaa sinne komean terassin.

Kaikille Peltoniemessä vaunuileville tuttu Anne Virtanen vakuuttaa, että kotiin ei silti ole tarkoitus jäädä. Matkailuvaunun tai -auton kanssa kulkeminen on elämäntapa, josta pidetään kiinni, vaikka tankatessa kirpaiseekin. Tien päälle on menevän mieli.

– Bensan hinta on jo nyt vaikuttanut minuun niin, että yritän karsia kaikki turhat ajot pois. Vaunun kanssa en varmasti enää lähde niin herkästi ex-tempore piipahtamaan jossain viikonloppuna tai pariksi päiväksi. Reissuun lähden, mutta suunnittelen matkat entistä tarkemmin ja viivyn sitten kohteessa pidempään kuin aiemmin, Virtanen sanoo.

– Varmasti myös tarkistan etukäteen Facebookin ryhmistä, kuka missäkin on liikkeellä, jotta tapaan mahdollisimman paljon tuttuja kesän mittaan.

Pientä lohtua monen karavaanarin kevääseen on tuonut se, että hiljaisten koronavuosien jäljiltä tilille on saattanut jäädä jotain säästöön. Anne Virtanenkin on viettänyt kaksi viime talvea kotomaassa kärvistellen, vaikka normaalisti hän matkustaa vuoden pimeimmäksi ajaksi Thaimaaseen. Noista reissuista säästyneistä rahoista on nyt iloa.

Virtasen suunnitelmiin kuuluu retket ainakin Oulun ja Kuopion suuntiin, mahdollisesti myös Ruotsin puolelle. Reissukaverina kulkee Nenna-spanieli, joka viihtyy autossa hyvin ja sopeutuu nopeasti uusiin paikkoihin. Monella leirintäalueella on erillinen, aidattu koira-alue, jossa sekä koira että emäntä saavat uusia tuttuja.

Veneretket uhkaavat jäädä tänä kesänä tavallista lyhyemmiksi, jos veneen moottori on kovin janoinen. Pimeesalmen telakan ja sen lähivesien suosio on kasvanut sitä mukaa, kun Tampere on vähentänyt veneiden laituripaikkoja.

– Kun liikkuu koiran kanssa, saa aina juttukavereita ja uusia tuttuja, Virtanen iloitsee.

Pimeesalmessa matkailuvaunuaan pitävä tamperelainen Pertti Sihvonen on yksi harvoista, joihin polttoaineen hinnan nousu ei juuri vaikuta. Vaunu on seissyt samalla paikalla jo useamman kesän, ja sitä ennenkin Sihvosella oli kausipaikkoja Sappeella ja Ellivuoressa.

– Kun ostin vaunun vuonna 1990, taisimme olla kotona joulun ja yhden viikonlopun. Kaikki muu vapaa-aika kului laskettelukeskuksia kiertäessä. Vuosituhannen vaihteessa lopetin laskettelun, ja siitä lähtien asuntovaunu on saanut olla aika lailla aloillaan.

Anne Virtanen ja Nenna-koira viihtyvät ympäri vuoden usein Peltoniemessä, jonne on juuri valmistunut kolmas terassi ja upouudet wc-tilat.

Pimeesalmen parkkiin Sihvosen houkutteli alueella mökkeillyt kaveri. Tamperelainen on viihtynyt telakan ympäristössä, sillä siellä kortteeraavat myös hänen veneensä ja moottorikelkkansa.

– Olen täällä koko sen ajan, kun vesi on auki. Aika kuluu venettä laittaessa ja järvellä retkeillessä.

Jos asuntovaunu seisookin paikallaan, venettä Sihvonen joutuu tankkaamaan. Hänellä on veneessään 450 litran tankki, jossa on vielä runsaasti dieseliä jäljellä viime kesältä. Sillä pääsee ajelemaan lähisaariin tai vaikka Muroleen kanavan kautta Vilppulaan asti.

– Etenen hissukseen, joten yksi tankillinen riittää useammaksi kesäksi. Ne, jotka ajavat venettä kaasukahva ääriasennossa, joutuvat tankkaamaan yhtenään ja varmasti kiroavat polttoaineen hintaa, Sihvonen arvioi.