Kesä on runsaan kulttuuritarjonnan aikaa Ylöjärvellä

Ylöjärven kesä on täynnä monenlaisia tapahtumia eri puolella kaupunkia.

Kaupungin vapaa-aikajohtajan ja kulttuuripäällikön Minna Vallinin vinkeistä löytyy tärppejä niin vauhtia kuin rauhallisempaakin menoa janoaville.

Mökkirokissa on perinteisesti ollut hienoja esityksiä niin lapsille kuin aikuisille. (Arkistokuva)

– Tämä on koronan jälkeen paluuta normaaliin kesään, jossa on tosi paljon tapahtumia. Varsinkin ilmaistapahtumat ovat perinteisesti olleet täynnä väkeä, mutta maksullisten tapahtumien suosiota on vaikea ennustaa, koska yleensäkin niissä kävijät ostavat lippunsa vasta viime metreillä, Vallin luonnehtii.

Kesä avataan Kurussa komeasti 10.–12. kesäkuuta Kurufestillä, jossa musiikki ja ruoka lyövät kättä toisilleen lauantain illalliskonsertissa 11. kesäkuuta Sen menusta vastaa Michelin-tähden kokki Markus Aremo.

– Kolmen päivän aikana on tarjolla erittäin korkeatasoista kamarimusiikkia yhteensä neljässä konsertissa Kurun ja Ylöjärven kirkoissa sekä Parkkuun seuratalolla. Suosittelen lämpimästi hyvän musiikin ystäville, Vallin neuvoo.

Mökkirokin aikana tunnelma kohoaa korkealle ja eri esiintyjä tarjoavat erilaisia fiiliksiä. (Arkistokuva)

Ylöjärven pohjoiskulmalla tapahtuu myös heinäkuussa Kuru-viikolla, joka huipentuu markkinoihin 23. heinäkuuta kirjaston alueella. Yksi odotettu ohjelmanumero on Kurun Urhean Matin ja Heloposki Hennan julistus.

Kuru-viikon lastenjuhlassa 19. heinäkuuta vierailee Teatteri Rollo näytöksellään Umpimähkän valtakunta, joten Kuruun kannattaa suunnata koko perheen voimalla.

Ylöjärven kesäteatteritarjontaa riittää moneen makuun ja erityyppisin näytelmin.

Saurion kesäteatteri esittää Niskavuoren nuorta emäntää, ja kepeämpää esitystä kaipaavat voivat suunnata Viljakkalan Wimman teatterin komediaan Kihlat tai konkurssi. Lapsiperheille oiva valinta on Tukkateatterin Vaahteramäen Eemeli kotiseutumuseolla.

KuruFestissa on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla Suomen klassisen musiikin soittajien parhaimmistoa. (Arkistokuva / Hannele Lehto)

– Museoilla on muutenkin paljon nähtävää ja koettavaa myös lapsille: esimerkiksi satutunteja ja nukketeatteria, Vallin vinkkaa.

Museolla vierailee 10. kesäkuuta Säilättäret-ryhmä, jonka teos Pyhän Päärynän Legenda yhdistelee koko perheelle sopivasti sirkusta ja musiikkiteatteria.

Keskiaikaan sijoittuvassa show´ssa nähdään muun muassa veitsenheittoa, nuorallatanssia ja pullojen päällä taiteilua musiikin ja hieman vinksahtaneen huumorin säestämänä.

Rock-musiikkia on tarjolla Mökkirokissa Räikän puistossa 31. heinäkuuta. Osaamistaan esittelevät lastenmusiikkiin erikoistunut Orffit, rokahtavan iskelmän taitaja A. Aallon rytmiorkesteri sekä räppäri Jesse Markin.

– Mökkirokki on koko perheelle sopiva, ilmainen piknik-tapahtuma, Vallin houkutelee.

Jazzin ystävät saavat herkkunsa 12. elokuuta kaupungintalon aukiolla järjestettävässä Kaupunkijazzissa, johon myös on vapaa pääsy. Ensin lavalle nousee Linda Fredriksson Juniper, ja soittoa jatkaa Anna Inginmaa.

Räikän Tulet syttyvät pitkästä aikaa Räikän puistoon. (Arkistokuva)

Konsertista voi siirtyä kätevästi suoraan kirkkoon, jossa järjestetään jazz-messu.

Kesän loppusuoralla, 10. syyskuuta kannattaa vielä piipahtaa Räikällä ihastelemassa Ylöjärvi-seuran järjestämää Räikän tulet -iltaa, jota valaisevat monenlaiset tulella tehtävät temput.

Minna Vallin vinkkaa myös Haverin kultakaivosalueen opastetuista tutustumisretkistä sekä kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisten rakennusten ovia avaavasta Vanhat talot -tapahtumasta 20. elokuuta.

Kaiken kesäohjelman ei tietenkään tarvitse olla valmiiksi järjestettyä, vaan sitä voi jokainen räätälöidä mielensä mukaan. Räikän puistossa voi tehdä kuntosaliharjoittelua raikkaassa ulkoilmassa, ja retkeilykohteitahan Ylöjärvellä piisaa paljon.

Kaupungilla oli viime vuonna ensimmäinen kesäretkeilijä, Ella Huuhtanen, jonka netissä jakamia vinkkejä pidettiin erinomaisena ideana. Tänä kesänä samaa työtä tekee Sofia Ahvenainen.