Pesishuumaa YPA:n naisten pelissä – ”Oon mä haaveillut Superpesikseen pääsystä”

Pesäpallon suosio on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun Ylöjärvellä. Suosiosta kertoo se, että Koulupuiston kenttä täyttyy illasta toiseen innokkaista pesisharrastajista. YPA:n naiset ovat nousseet aluesarjasta maakuntasarjaan.

Koulupuiston kentällä on vilinää, sillä iltakuudelta alkaa YPA:n naisten ensimmäinen kotipeli. Katsojien lisäksi kentän laidalla juoksentelee seuran junnuissa pelaavia lapsia ja nuoria. Seura otti keskiviikkona 25. toukokuuta joukkuekuvat tulevaa kautta varten.

YPA:n, eli Ylöjärven Pallon, pesistoiminta kehittyy ja panostuksia tehdään junioritoimintaan tulevanakin kesäkautena.

Ryhmiä on ennätysmäärä aikaisempiin vuosiin nähden. Niitä on nyt yhteensä kymmenen, miesten ja naisten joukkueet, tyttöjen ja poikien ikäkausiryhmät D, E, F-G-juniorit, pesiskoulu ja pesisliikkari sekä tuomaritoiminta ja höntsypesis.

Pesistoimintaa pyritään järjestämään koko kesäkausi laajalla ikähaarukalla aina neljästä ikävuodesta ylöspäin. Mukaan pääsee matalalla kynnyksellä ja lajia voi kokeilla omassa ikäryhmässä lainavarusteilla. Pesisliikkarissa tutustutaan lajiin leikin ja temppujen kautta. Tärkeintä on liikunnan ilo. Pesiskoulussa tutustutaan pesikseen erilaisten harjoitteiden kautta ja harjoitellaan muun muassa tekniikkaa.

Höntsypesikseen pääsevät kaikki pesäpallon ystävät iästä ja taitotasosta riippumatta. Höntsypesiksessä lämmitellään, kopitellaan, harjoitellaan lyöntejä ja tietysti pelataan.

Pesäpallon suosio Ylöjärvellä on noussut rymisten jo muutaman vuoden ajan.

–No kyllä meitä auttoi korona tietyllä tavalla. Ulkona harjoiteltiin ja monilla oli loppunut omat harrastukset, saimme junioreita paljon mukaan. Meillä oli myös somessa paljon aktiivisia tekijöitä, se auttoi paljon. Yhdessä tekeminen ja hyvä yhteishenki on tuonut porukkaa lisää, YPA:n ”monitoimimies” Topi Kokkonen kertoo.

YPA:n Saara Pylvänen juoksemassa kotipesään ja Emma Lindfors etenemässä kakkospesälle. (Kuvat: Elviira Luoma)

”Oon mä haaveillut Superpesikseen pääsystä”

Anni Laitinen, 11, pelaa junnusarjaa D-tytöissä ja E-pojissa. Laitinen on pelannut kesällä vuoden.

Laitisen mielestä pesäpallo on aina kuulostanut kivalta, siksi hän halusi aloittaa pesäpallon pelaamisen. Lisäksi Laitisen veli on myös harrastanut pesistä, joten hän on ollut melkein jokaisessa veljen pelissä mukana.

Parasta pesiksessä ovat kaverit ja pelit. Joukkueissa on hyvä yhteishenki ja he ovat kavereita myös urheilun ulkopuolella.

–Mä tykkään olla ulkokentällä ottamassa lyöntejä kiinni, se on mun lempihommaa, Laitinen kertoo.

–Oon mä haaveillut Superpesikseen pääsystä, johonkin hyvään joukkueeseen. Vaikka Manse PP:seen, Laitinen jatkaa.

Eemil Andreasen, 11, on pelannut YPA:ssa muutaman vuoden. Andreasen pelaa E- ja D-pojissa.

Hänen mielestään parasta pesiksessä on lyöminen ja se, kun onnistuu yhdessä joukkuekavereiden kanssa. He ovat kavereita myös joukkueiden ulkopuolella. Kesällä Eemil aikoo pyöräillä, kunhan harjoituksilta ja peleiltä ehtii.

13-vuotias Sofia Rainio on pelannut pesistä kaksi vuotta. Rainio pelaa D-pojissa ja -tytöissä. Lisäksi hän pelaa silloin tällöin naisten aluesarjaa. Aluesarja on Rainion mielestä tarpeeksi haastava. Treenejä on yhteensä neljä kertaa viikossa ja pelejä noin 2–3 kertaa viikossa.

Rainion mielestä pesäpallossa on hauskinta kiinniottaminen. Hän haluaisi ammattipesäpalloilijaksi. Kesällä Rainio aikoo viettää aikaa kavereiden kanssa.

Anni Laitinen, 11, on pelannut pesistä kohta vuoden. Laitinen haaveilee Superpesiksessä pelaamisesta. Hän haluaisin johonkin hyvään joukkueeseen, vaikkapa Manse PP:seen.
Andreasen ja Rainio pelaavat molemmat useammassa kuin yhdessä joukkueessa. Treenejä ja pelejä on niin paljon, ettei aika riitä höntsypesikseen.
Katsomo oli pelin aikana täynnä hieman viileästä kelistä huolimatta. Katsomossa istui kuuleman mukaan ainakin muutama vanha YPA:n pelaaja.
Saara Pylvänen tuulettaa kakkospesän paloa.

YPAn naisille voitto ensimmäisestä kotipelistä

Keskiviikkona pelattiin myös YPA:n naisten kauden ensimmäinen kotipeli. Humppilan Veikkoja vastaan pelattu ottelu päättyi YPA:n voittoon 2-0. Naisilla on kolme voittoa takana. Naiset nousivat tänä vuonna maakuntasarjaan pelattuaan vielä viime vuoden aluesarjassa.

Joukkueen kapteeni Mari Ala-Keskinen kertoi olevansa erittäin ylpeä joukkuetovereistaan.

–Tässäkin nähtiin, että tuli toisella jaksolla pieni notkahdus, mutta kuinka se me saamme pidettyä pää kylmänä ja nousemme sieltä, on mahtavaa. Olen niin ylpeä näistä likoista. Todella hienosti on mennyt, Ala-Keskinen iloitsee.

Ala-Keskinen kommentoi myös naisten nousua maakuntasarjaan.

–Tuntuu ihan mielettömältä. Meillä on todella hyvin hitsautunut porukka, meillä on viime vuonna tullut lisää porukkaa.

Kapteeni Mari Ala-Keskinen juhlii voittoa joukkueen kanssa.

Kuvissa voitontanssia tanssivat Saara Pylvänen (Vas.) ja Mari Ihamuotila, takana kapteeni Mari Ala-Keskinen ja Emma Heikkala.