Koulupäivien yhteydessä toteutettavat harrastukset jatkuvat taas syksyllä: Tulossa on koripalloa yläkoululaisille, futsalia, frisbeegolffia…

Aluehallintovirastot ovat tehneet päätökset harrastamisen Suomen mallin avustuksista. Länsi- ja sisä-Suomen alueelle avustusta myönnettiin reilu neljä miljoonaa euroa, josta 155 000 euroa Ylöjärvelle.
Harrastamisen Ylöjärven mallissa on tarjolla monenmoista harrastettavaa. (Kuva: Sanna Hillberg).

Ylöjärvellä harrastamisen mallia on toteutettu vuodesta 2021. Hankkeen periaatteena on järjestää erilaisia harrastuksia 1.-9.-luokkalaisten koulupäivien yhteydessä (koulupäivää ennen, keskellä tai heti sen jälkeen). Harrastukset ovat koululaisille maksuttomia ja ne toteutetaan yhteistyökumppaneiden avulla.

Avustussumman suuruudesta riippuen kaupunki on järjestänyt harrastamisen mallia Ylöjärvellä eri laajuuksissa, kuitenkin niin, että harrastuksia on tarjolla jokaisessa kouluissa.

Ensi lukuvuonna toimintaa joudutaan Ylöjärvellä hieman supistamaan.

– Avustussumma pieneni viime vuodesta, joka vaikuttaa harrastusten järjestämiseen. Ensi lukuvuonna tarjolla on noin 50 harrastusta, ja niitä järjestetään edelleen jokaisessa koulussa, mutta ei niin laajasti kuin tänä lukuvuonna, Lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen Ylöjärven kaupungilta kertoo.

Tällä lukukaudella tarjolla oli muun muassa dronekerho.

Ryhti järjestää voimailua

Ensi lukuvuonna Ylöjärven kouluissa tarjotaan jo tutuksi tulleita harrastuksia, mutta luvassa on myös uutta.

– Uutta on esimerkiksi frisbeegolf, jota toteutetaan yhteistyössä paikallisen seuran kanssa. Sitten on tulossa niin ikään paikallisseuran järjestämää futsalia ja muun muassa korista yläkoululaisille. Ryhdin kanssa järjestämme voimailukoulun.

Lisäksi tulossa on keppareita ja muotipiirtämistä. Erittäin suosituksi osoittautunut parkour sulautetaan ensi lukuvuonna osaksi monipuolista liikuntaharrastusta.

– Tässä päästään varmasti höydyntämään Kauraslammen koulun kentälle tulevaa parkourpuistoa, joka on vapaassa käytössä myös ilta-aikaan.

Ylöjärven harrastamisen mallissa on otettu huomioon myös erityisryhmät ja etsivä harrastustoiminta.

– Erityistä tukea tarvitseville lapsille järjestetään muun muassa Sporttista ja Monitaide Loisto -harrastusta, jotka ovat osana iltapäiväkerhotoimintaa.

– Etsivässä harrastustoiminnassa idea on se, että nuorille puhutaan harrastamisen mallin harrastuksista, joista he sitten mahdollisesti innostuvat. Tätä työtä tehdään nuorisopalvelujen Rundi-autossa. Etsivässä harrastustoiminnassa pyritään jatkamaan myös harratuskokeiluryhmiä.

Loistava vastaanotto

Puttosen mukaan pari vuotta Ylöjärvellä pyörinyt harrastamisen malli on saanut loistavan vastaanoton, ja harrastukset ovat olleet hyvin suosittuja.

Millaista palautetta kodeista on tullut?

– Harrastamisen malli nähdään erittäin positiivisena. Sitä pidetään hienona, että lapsi pääsee kokeilemaan eri harrastuksia maksutta ja löytää ehkä sitä kautta oman juttunsa. Palautekyselyssä joka viides kertoi, että hänellä ei ollut harrastusta ennen harrastamisen mallin kerhoihin liittymistä.

Puttonen kertoo, että ilmaiset harrastuskerhot ovat innostaneet lapsia ja nuoria harrastamaan jatkossakin.

– Vastaajista 89 prosenttia vastasi, että harrastamisen malli on innoittanut jatkamaan harrastamista