Ylöjärven Markkinat 40 vuotta: Luvassa jälleen perinteistä markkinahumua

Ylöjärven markkinat juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Paikalle odotetaan edellisvuosien tapaan yli sataa markkinamyyjää ja noin 10 000 kävijää.
Vuonna 2007 markkinatunnelmaan Ylöjärven torilla viritti muun muassa näyttelijä ja stand up-koomikko Krisse Salminen. (Kuva: Jorma Hokkasen kuva-arkisto)

Kahden vuoden pandemiatauon jälkeen markkinat valloittavat Kauppakeskus Elon piha-alueen lauantaina 21. toukokuuta. Ylöjärven markkinat on monille paikkakuntalaisille tuttu tapahtuma, missä käydään kauppaa ja tavataan tuttuja.

Aiemmin markkinoiden järjestelyistä vastasivat Ylöjärven molemmat Lions-järjestöt: LC Ylöjärvi-Keijärvi ja LC Teivo, nyt vetovastuun on ottanut LC Ylöjärvi-Keijärvi. Vuosittain tapahtuman valmisteluihin osallistuu jopa 50 henkilöä.

Markkinoilla järjestetään ohjelmaa myös lapsille. (Kuva: Ylöjärven Uutisten arkisto)

LC Ylöjärvi-Keijärven tiedotusvastaava Jorma Hokkanen kertoo, että pyöreitä vuosia juhlistava markkinatapahtuma on yhdistykselle tärkeä varainhankinnan muoto. Vielä 1980-luvulla leijonat julkaisi ja myi verokalenteria, josta se sai tuloja toimintaansa ja hyväntekeväisyyteen. Kun kalenterin julkaisu päättyi, pääasialliseksi tulonhankkimiskeinoksi tuli markkinat.

– Alun pitäen ajatus oli, että Ylöjärvi saisi identiteettiään tukevan tapahtuman, joka olisi säännöllinen vuodesta toiseen ja jonka nimessä olisi Ylöjärvi.

Markkinoiden varainhankinta muodostui pitkään ilmoitustilan myynnistä Markkinasanomat-lehteen sekä myyntipaikkojen myynnistä. Hokkanen kertoo, että aluksi leijonat myivät mainoksia tutuille yrittäjille. Sittemmin lehden ilmoitusmyynti ulkoistettiin ja nyt kerran vuodessa ilmestyvän lehden tekemisestä on nyt kokonaan luovuttu.

Ylöjärven Markkinasanomat oli aiemmin tärkeä varainhankintakeino leijonille. (Kuva: Jorma Hokkasen kuva-arkisto)

Myyjät keskiössä

Aluksi markkinat järjestettiin nykyisen Yhtenäiskoulun pihassa. Muutaman vuoden ajan kokeiltiin miten markkinat kotiutuisivat Ylöjärven torille. Liikenteen ohjaaminen osoittautui hankalaksi kaupungin keskustassa ja kun Elon Kauppakeskus valmistui, markkinat siirtyivät sen piha-alueelle. Samalla markkinat muuttuivat enemmän tapahtumatyyppiseksi.

Vuosien varrella markkinoilla on nähty julkkiksia Reinikaisesta Krisse Salmiseen ja järjestetty erilaista ohjelmaa. Muutamana vuonna Ylöjärvevvahvimmies ja -nainen kilpailu veti Elon piha-alueen täyteen katsojia. Nyt ohjelmallista puolta on karsittu ja on haluttu palata markkinoiden alkulähteille.

– Olemme halunneet nostaa myyjät keskiöön, Hokkanen kertoo.

Markkinoiden yhteydessä pääsi vuonna 2010 seuraamaan maailman suurimman kaapin kokoamista Elon kauppakeskuksessa. (Kuva: Jorma Hokkasen kuva-albumi)

Lapset on huomioitu edellisvuosien tapaan ja Hokkasen mukaan heille on luvassa tivolia sekä hyppyteltta. Paikalla voi tutustua myös kirjasto- ja paloautoon.

Tulevaisuudensuunnitelmissa on tuoda markkinoille lava, jossa paikalliset soittajat, laulajat ja muut esiintyjät voisivat vapaaehtoisesti esiintyä. Tuleviin vuosiin liittyen Hokkanen toivoo mukaan uusiakin järjestäjiä. Hän visioi tiiviimpää yhteistyötä esimerkkisi urheiluseurojen ja vaikkapa Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjan kanssa.

Tuotoilla tukea

Markkinoista saaduilla tuloilla tuetaan eri organisaatioita. Leijonat ovat luovuttaneet osan tuotoista stipendinä yrittäjyyslinjalle. Suurin osa tuotoista on lahjoitettu diakonialle, joka on jakanut joulun alla ruokalahjoituksia vähävaraisille ylöjärveläisperheille. Leijonat ovat myös tukeneet kansainvälistä nuorisovaihtoa.

– Myös veteraanit ovat olleet merkittävä lahjoitusten saaja.

Lions leidit ovat pitäneet koko markkinahistorian ajan kahviota, jonka tuotoilla on tuettu paikallisten järjestöjen hyväntekeväisyystyötä.
Yhteistyökumppaneina Hokkanen nostaa esiin paikallislehden sekä Ylöjärven kaupungin, joiden kanssa yhteistyötä on tehty koko markkinoiden historian ajan, sekä Rantajätkät ja Kauppakeskus Elon, jotka ovat olleet tiiviissä yhteistyössä tapahtumajärjestelyissä.

Kesäkuussa 1989 Ylöjärven Sanomat kertoi monipuolisesta markkinapäivästä. (Kuva: Ylöjärven Uutisten arkisto / Ylöjärven Sanomat 8.6.1989)