Entinen fitness-urheilija Tarja Pirinen on nykyisin lempeän liikunnan puolestapuhuja: ”Jäntevän ja toimivan kehon voi saavuttaa muutenkin kuin suonet pullottaen itseään rääkäten”

Mutkaisten pikkuteiden päässä Vahannassa sijaitsee tyylikäs hyvinvointikeidas. Kun palvelun sisältö ja tunnelma ovat kohdallaan, maallakin voi menestyä vaikka ohjaamalla ilmajoogaa.

Ilmajoogassa on usein yksi raaja maassa, mikä vaatii ja kehittää tasapainoa. Samalla vahvistuvat syvät vatsa- ja selkälihakset.

Ilmajooga kuulostaa niin hurjalta lajilta, että pakkohan sitä on päästä kokeilemaan. Jälleen kerran totuus paljastuu toisenlaiseksi kuin mielikuva.

– Vedä vatsa sisään ja rullaa selkä rauhallisesti nikama nikamalta suoraksi. Kuulostele koko ajan miltä selässä tuntuu. Meneekö sujuvasti, vai onko joku kohta jäykempi kuin muut? Leuka ylös vasta ihan lopuksi, Tarja Pirinen ohjaa, kun roikun käsilläni silkkisessä, kattoon kiinnitetyssä liinassa.

Tämähän on mitä lempeintä venyttelyä ja lihasten hallintaa. Silkin tukemana pystyn venymään asentoihin, joita en muuten tulisi edes ajatelleeksi, ja löydän kokonaan uusia lihaksia. Näin ensimmäisellä kerralla ainakin yksi raaja on koko ajan maassakin – se siitä hurjuudesta.

– Silkki pakottaa laajempiin liikeratoihin ja tehostaa sekä venytystä että vastusta. Tasapainoillessa syvät ja ryhtilihakset vahvistuvat kuin vahingossa. Silkin tuki antaa aikaa ja mahdollisuuden keskittyä liikkeeseen ja siihen, mitä kehossa tapahtuu, Pirinen kuvaa lajin vahvuuksia.

– Olen ohjannut erilaisia jumppia liki 30 vuotta, mutta ilmajooga on ihanan erilaista kaikkeen muuhun verrattuna.

Lempeästä hyvinvointiliikunnasta kiinnostuu useimmin keski-ikää lähestyvä nainen, jolla on vaivoja tai kipuja istumatyön takia. Jatkuva istuminen kiristää koko rintapuolen lihakset ja vääntää meidät kokoaikaiseen kumaraan. Silkki houkuttelee rangan suoraksi ja notkistaa nikamat.

Pirinen vakuuttaa, että kuka tahansa voi tulla hänen ohjaamaansa ilmajoogaan tai pilatekseen. Hän antaa aina liikkeisiin useampia vaihtoehtoja, jotta jokainen pystyy tekemään harjoituksen ja saa siitä onnistumisen kokemuksen. Sekin on liikunnassa tärkeää.

Tarja Pirinen on entinen fitness-urheilija, joka on kilpauran jälkeen halunnut keskittyä liikkumaan lempeästi. Hänet löytää Facebookista ja Instagramista nimellä Coaching by Tarja.

Rääkin sijaan hyvinvointia

Kun roikkuu ylellisen tuntuisessa kankaassa meditatiivisen musiikin soidessa taustalla, on helppo unohtaa, että tässä kuitenkin treenataan.

– Onneksi ihmiset ovat oppineet ymmärtämään, että jäntevän ja toimivan kehon voi saavuttaa muutenkin kuin suonet pullottaen itseään rääkäten. Tuloksia kuitenkin tulee. Vuodenvaihteessa aloittaneessa ryhmässä jollain rangan liikkuvuus on jo parantunut huimasti ja selkäongelmat helpottaneet, toisella istumatyöntekijällä lonkat alkavat avautua. Yksikin tunti viikossa vie eteenpäin, Pirinen vakuuttaa.

Ilmajoogan ohella Pirisen joogasalilla tehdään lempeää lihaskuntoharjoittelua ja pilatesta. Kaikki liike on pehmeää ja dynaamista. Teho syntyy salakavalasti siitä, että toistoja tulee paljon, mutta rasitus siirtyy koko ajan lihasryhmästä toiseen. Maitohapoille ei mennä ollenkaan.

Personal trainerina Tarja Pirinen valmentaa samoilla metodeilla myös kilpaurheilijoita. Lajivalmentaja huolehtii urheilijan osaamisesta, voimasta ja nopeudesta, Pirinen syvien lihasten voimasta, lihastasapainosta ja lihashuollosta.

– PT-asiakkainani on myös tavallisia ihmisiä, jotka haluavat tavallista monipuolisemmin kehoa harjoittavan salitreenin.

Pirinen vakuuttaa, että kuka tahansa voi tulla hänen ohjaamaansa ilmajoogaan tai pilatekseen. Hän antaa aina liikkeisiin useampia vaihtoehtoja, jotta jokainen pystyy tekemään harjoituksen ja saa siitä onnistumisen kokemuksen. Sekin on liikunnassa tärkeää.

Hengähdyspaikka arjessa

Elvyttävää ilmajoogaa löytyy toistaiseksi yleensä suurten kaupunkien liikunta- ja joogakeskuksista. Tarja Pirisen joogasali Vahannan metsien ja peltojen kätköissä, Näsijärven rannalla on virkistävä poikkeus. Moni haluaa tulla tänne jo ympäristönkin takia.

– Ympäristö ja tila ovat tärkeitä. Moni sanoo tänne tullessaan, että alkaa jo heti pihalla rentoutua ja päästä irti siitä arjen kiireestä, joka niitä kireyksiä ja kolotuksia aiheuttaa, Pirinen sanoo.

– Ihmisillä on arjessaan aika vähän tällaisia hengähdyspaikkoja. Siksi loppurentoutus, joka ilmajoogassa tehdään silkin syleilyyn kietoutuneena, jokainen omassa pesässään kuin perhosentoukat, on tärkeä osa harjoitusta.

Kynttilänvalo ja ulkona hämärtyvä luonto syventävät rauhoittumista.

Tarja Pirinen huomauttaa, että jos lähtee autolla liikkeelle Ylöjärven keskustasta, Vahantaan on paljon lyhyempi matka kuin Tampereen keskustaan. Ei tämäkään joogasali missään erämaassa sijaitse, vaikka ikkunoista maalaismaisema aukeaakin.

Ryhmäliikunnan lisäksi Pirinine järjestää hyvinvointiretriittejä yritysasiakkaille ja muille ryhmille. Täällä kehonhuoltoon voi yhdistää ylellisen saunahetken ja uimisen sekä tarvittaessa ruokailun. Yöpymistiloja ei ole, mutta lähiseudun majoituspaveluiden kanssa tehdään tarvittaessa yhteistyötä.

– Ryhmät ja tapahtumat ovat tärkeitä liikevaihdolle ja kivoja ohjata. Kovin suureksi toimintaa en kuitenkaan halua paisuttaa, sillä esimerkiksi rantasauna on myös oman perheemme käytössä, Tarja Pirinen sanoo.

– Koko liikeidean lähtökohta on se, että saan tehdä kotonani työtä, jota rakastan ja jossa voin hyödyntää pitkää kokemustani liikunnanohjaajana. Samalla pystyn hoitamaan esimerkiksi lasten kuljetuksia ja muuta perhe-elämää. Yhdistelmä ei onnistuisi, jos kävisin muualla töissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?