Kulttuuriosuuskunta Sauriolle iso potti Saurion talon korjaukseen

Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt Kulttuuriosuuskunta Sauriolle merkittävä summan seurantalojen korjausavustusta.

Kulttuuriosuuskunta Saurio saa 24 000 euroa valtionavustusta vuonna 1904 rakennetun seurantalon korjauksiin. Summan jakaa Suomen Kotiseutuliitto opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta.

Saurio
Saurion talo vaatii mittavaa remonttia. (Arkistokuva)

Pirkanmaalle myönnettiin seurantalojen korjauksiin 123 900 euroa. Korjausavustusten tarkoitus on säilyttää seurantalojen arvokasta rakennusperintöä sekä mahdollistaa talojen käytettävyyttä parantavat korjaukset.

Pirkanmaan suurin avustussumma 44 000 euroa on myönnetty Urjalan Talonpoikaiskulttuurisäätiölle 1897 rakennetun Säätiötalon vesikaton peruskorjaukseen. Yhteensä Pirkanmaalla avustuksia saa tänä vuonna yhdeksän hakijaa. Koko maassa avustuksia myönnettiin 127 hakijalle.

Seurantalojen korjausavustusta voivat saada yhdistykset ja yhteisöt, jotka omistavat vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Seurantalojen korjausavustus jaetaan veikkausvoittovaroista. Suomen Kotiseutuliitto vastaa seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä.

Seurantalo on yhteisnimitys erilaisten aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamista taloista. Vanhimmat talot on rakennettu 1880-luvulla. Kaikkiaan erilaisia seurantaloja on Suomessa nykyisin lähes 2 500. Ne ovat arvokasta kansallista kulttuuriperintöä, joiden korjaustyöstä ja ylläpidosta huolehtivat usein paikalliset yhdistykset pääosin talkoovoimin.