Vilkaisu eräisiin kustannuksiin haja-asutusalueella – Kyse on omista valinnoista

Kirkolta kotiin noin kaksitoista kilometriä. Urheilutalolta kolmetoista. Haja-asutusalueelle rakentaminen voi olla investointina edullinen verrattuna vastaavan kokoiseen tilaan taajama-alueella. Edulliset talopaketit täyttävät hyvin haja-asutusalueen joustavat normit. Kolmelle mukulalle omat huoneet. Koulu kävelymatkan päässä. Ripaus maalaisromantiikkaa ja illuusiota pienestä koulusta.

Kaksi autoa välttämätön ratkaisu työmatkoihin ja harrastusten saavuttamiseen. Kuvitelma, että töihin joutuu kuitenkin autoilemaan niin asiat hoituvat siinä samalla: Töistä suoraan treenaamaan, kauppaan ja muille asioille.

Lapsiperheen, jonka eri-ikäiset lapset harrastavat aktiivisesti vaikkapa joukkueurheilua, arjessa on useita lähtöjä autolla haja-asutusalueella olevasta kotipihasta viikkoa kohden. Harrastusajat ja mielenkiinnon kohteet eivät useinkaan ole aikataulullisesti synkronissa keskenään. Kuutena iltana viikossa vähintään yksi harrastusmatkalähtö illassa. Yleensä seitsemänä. Melkein joka vuosi kolmena tai neljänä iltana viikossa kaksi eri lähtöä. Kaikki nämä lähdöt huoltajien työmatkojen lisäksi. Ideaalitilanne olisi, että lapset ja nuoret kulkisivat harrastusmatkat pääosin lihasvoimalla.

On paradoksi, että satoja kertoja vuodessa on vapaaehtoisesti harrastuksiin lähtöjä pois siitä ympäristöstä mihin on halunnut. Harrastusmatkakustannukset tässä esimerkissä jopa kuusituhatta euroa vuodessa ja harrastusmatkoihin kuluu pelkältä kuljettajalta odotuksineen aikaa pitkälle toistakymmentä vuorokautta. Sama aika kuuluu kyyditettäviltä.

Harrastustarjonta ei haja-asutusalueilla aina riitä ja samaan aikaan houkuttelevien vaihtoehtojen määrä kuntakeskus- ja keskuskaupunkiympäristöissä kasvaa. Usein ne halutaan saavuttaa. Lisäksi lasten ja nuorten määrä on vähenemässä. Erityisen radikaalisti näin on käymässä haja-asutusalueilla – kylälle ei synny aina niin elinkelpoisia harrastusryhmiä.

Mitä kauempana houkuttelevista mielenkiinnon kohteistaan asuu, sitä kalliimmaksi se yleensä tulee. Ylöjärvellä nuo etäisyydet voivat moninkertaistua asuinpaikasta riippuen. Parhaimmillaan asuinpaikka on omien ja huollettavien nykyisten ja tulevien mielenkiinnonkohteiden tykönä.

Jos vapaa-ajan säännöllisen aktiiviset mielenkiinnon kohteet ovat kuntakeskuksessa keskuskaupungista puhumattakaan, on haja-asutusalueella asuminen kallista ja aikaa kuluu autossa valtavasti hukkaan. Se voi ilman muuta olla sen arvoista eikä tällä kirjoituksella arvoteta asuinpaikkoja eikä mielenkiinnonkohteita. Kyse on omista valinnoista.

Timo Halttula
kokemusasiantuntija (vihr.)