Ola Ritala hiihti sunnuntaina maaliin 40:nnen täys-Pirkkansa: hyvä loppuaika yllätti

Ola Ritala yllätti itsensä hienolla suorituksella sunnuntain hyvässä kelissä hiihdetyssä Pirkan Hiihdossa.
Ola Ritala on hiihtänyt Pirkan Hiihdon täyspitkän matkan eli 90 kilometriä jo 40 kertaa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Metsäkyläläinen Ola Ritala, 72, hiihti sunnuntaina Pirkan Hiihdon 90 kilometrin matkan maaliin jo 40:nnen kerran. 90 kilometrin reitti alkaa Niinisalosta ja päättyy Teivon raviradalle. Ritala sijoittui M60 -sarjan vapaan tyylin kilpailussa komeasti sijalle 7. loistoajalla 5 tuntia 11 minuuttia. Maaliin asti hänen sarjassaan suoriutui 51 hiihtäjää.

-Ihan hyvin se meni loppujen lopuksi. Oli hieno ilma ja sukset luistivat hyvin koko matkan, Ritala kertoo.

Ritalan loppuaika oli lähes 1,5 tuntia parempi kuin hänen tavoitteeksi asettamansa 6,5 tunnin aika. Päätavoite tällä kertaa oli päästä maaliin.
– Lipsahti vähän, hän toteaa hyvästä loppuajasta, joka oli hänelle itselleenkin yllätys.
Nopeaan aikaan siivittivät sekä hyvät hiihto-olosuhteet että livakat sukset. Ritalan mukaan tapahtuma oli hyvin järjestetty ja ladut olivat pääasiassa hyvässä kunnossa. Muutamissa metsäkohteissa oli vähänlaisesti lunta.

Ritala kertoo hiihdon sujuneen kaiken kaikkiaan hyvin, mutta viimeisissä nousuissa ennen Teivon ravirataa jalat hieman kramppasivat.
– Mitään isompia kramppeja ei tullut missään vaiheessa. Se on niin pitkä matka, että voi tapahtua kaikennäköistä, kuten välinevauriota ja kaatumisia.
Ritala taittoi matkan vapaalla hiihtotyylillä, ja muistelee hiihtäneensä ensimmäiset kymmenisen kertaa perinteisellä tyylillä, minkä jälkeen tyyli vaihtui vapaaksi.

Elämäntapana liikunta

Oikeastaan Ritala on osallistunut Pirkan Hiihtoon jo 41 kertaa, mutta ensimmäinen kerta päättyi keskeytykseen.
– Ensimmäisellä kerralla tulin Kyröskoskelta autokyydillä. Olin harjoitellut niin huonosti.

Tänä vuonna lumiolosuhteet ovat olleet Ylöjärvellä mainiot ja Ritalalla onkin tältä talvelta takanaan 1400 hiihtokilometriä.
– Olen aktiivisesti sahannut Ylöjärven harjua edes takaisin, hän sanoo ja kiittelee hyvin hoidettuja latu-uria.
Pohjoisessa hän on käynyt hiihtämässä joulun jälkeen kahdesti ja suuntaa sinne vielä tällä viikolla.

Ola Ritala oli hiihtolenkillä Ylöjärven harjulla tiistaina. Mies oli palautunut hyvin Pirkan Hiihdosta ja tuumasi, että nyt voisi jo hiihtää samanmoisen lenkin uudestaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Palkintojen takia ei kannata enää harjoitella. Kunhan hiihtelen omaksi ilokseni, hän toteaa.
Ritalan parhaat sijoitukset Pirkan Hiihdossa ovat viides ja kuudes ikämiessarjoissa, ja näistä hänellä on muistona pokaalit. Hänen paras aikansa tällä 90 kilometrin matkalla on 4 tuntia 47 minuuttia, sekin ikämiessarjassa.

Ritala on osallistunut aiempina vuosina myös Ilomantsin vaaramaisemissa kiertävään reilun 50 kilometrin mittaiseen Pogostan Hiihtoon 16 kertaa.

Mies viihtyy kestävyysurheilun parissa myös lumettomaan aikaan. Hän on harrastanut aktiivisesti suunnistusta Epilän Esan riveissä kansallisella ja SM-tasolla, ja osallistunut muun muassa Jukolan Viestiin suunnilleen yhtä monta kertaa kuin Pirkan Hiihtoon.
– Liikunta on ollut elämäntapa juniorivuosista lähtien. Ja meinaan olla mukana niin kauan kuin jalka nousee.