Ylöjärvi mukana 2,6 miljoonan euron Operaatio Pirkanmaassa – Ensimmäisenä erityiskohteena lasten ja nuorten äänen kuuluminen

19 Pirkanmaalaista kuntaa käynnisti vuoden alussa Operaatio Pirkanmaan, joka on jatkohanke Euroopan kulttuuripääkaupunkihaulle.

Vaikka Euroopan kulttuuripääkaupunkititteli meni Ouluun, jatketaan Pirkanmaalla työtä luovien alojen toimintaympäristön kehittämiseksi. Hankkeen tavoitteena on kehittää elinvoimaista ja yhdenvertaista Pirkanmaata, jossa kulttuurilla on entistä tärkeämpi rooli alueen veto- ja pitovoiman kasvattamisessa.

Hanke rahoittaa kulttuuri- ja taideprojekteja, tukee kulttuurialan toimijoiden osaamisen kehittämistä ja kerää yhteen kulttuurin kehityshankkeita Pirkanmaalla. Kumppanikunnat jatkavat tiivistä verkostotyöskentelyä, rakentavat kuntakohtaisia kulttuurisuunnitelmia ja tutkivat yhdessä uusien toimintamallien kehittämistä ja levittämistä alueella.

Operaatio Pirkanmaan hankebudjetti kolmelle vuodelle on yhteensä 2,6 miljoonaa euroa. Tampereen kaupungin osuus on 1,9 miljoonaa euroa ja muut kuntakumppanit osallistuvat yhteensä noin 0,7 miljoonalla eurolla. Hankkeeseen osallistuvat Tampereen ja Ylöjärven lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti ja Virrat.

Operaatio Pirkanmaa tulee vuosien 2022–2024 aikana tukemaan kymmenien projektien toteutusta.

– Hankkeen painopiste tulee olemaan vahvasti alueellisessa kehittämistyössä ja yhteisöllisissä, usein freelancer-kentän toteuttamissa projekteissa, jotka ruokkivat hyvinvointia ja luovuutta, hankkeen projektipäällikkö Ilona Kyykoski toteaa.

Operaatio Pirkanmaan ensimmäisessä aallossa julkaistava ohjelmisto sisältää runsaasti yhteisöllistä toimintaa, jonka tarkoitus on lisätä kuntalaisten kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta. Erityisenä painopisteenä ohjelmiston valinnassa on ollut myös 20 Pirkanmaan kunnan yhteistyön aloittaminen alueelle levittäytyvien projektien myötä.

– Yhteistä kaikille toimijoille on vakaa usko ihmisten suureen kohtaamisen tarpeeseen ja yhdessä tekemiseen kahden vuoden osittaisen pandemiaeristäytymisen jälkeen. Tarkoitus ei ole kerätä massoja, vaan ”pieni on kaunista” -ajattelu on vahvaa pandemiatilanteen yhä eläessä, Operaatio Pirkanmaan tuottaja Satu Keltanen sanoo.

Ensimmäiseen julkaisuun otettiin erityiseksi kulmaksi lasten ja nuorten äänen kuuluminen sekä heidän aktiivinen osallistumisensa taidetoiminnan sisältöjen suunnitteluun sekä toteutukseen.