Tampereelle maailmanluokan studioympäristö: tietää muuttoa Akun Tehtaalle – suuntana Tohloppi 2.0

Tampereen kaupunki, Yleisradio, Akun Tehdas ja Mediapoliksen kiinteistön omistava kiinteistöyhtiö SBB Norden ovat solmineet 27.1.2022 aiesopimuksen, joka käynnistää uuden studion suunnittelun ja rakentamisen Tampereen Tohlopissa.
Havainnekuva tulevasta studiokokonaisuudesta. (Kuva: Pågå Tampere)

Tampereen kaupunki kertoo tiedotteessaan, että uudelle kansainvälisen tason studiolle on tarve, sillä Mediapoliksen nykyisten studiotilojen varauskirjat ovat olleet täynnä jo pitkään.

– Tampere on noussut vahvaksi av-tuotantojen kaupungiksi, ja alalla on mahdollisuuksia voimakkaaseen kasvuun tulevaisuudessakin. Kapasiteettia lisäämällä pystymme ohjaamaan yhä vaativampia ja kansainvälisiä tuotantoja Tampereelle, kertoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen tiedotteessa.

Uuteen studioon on tulossa runsaasti tuotantoja. Tulevista tuotannoista on käyty neuvotteluja lukuisten keskeisten tuotantoyhtiöiden kanssa, ja niitä ovat tuomassa muun muassa Warner Bros. International Television Production Finland, BBC Studios, XYZ Films, Fire Monkey Productions, Film Service Finland, Yellow Film & TV, Take Two Studios ja It’s Alive Films.

Tohloppi 2.0

Tiedotteen mukaan studiot tekevät yhteistyötä alueen keskeisten koulutustoimijoiden (Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu) kanssa, sillä audiovisuaaliset tuotannot vaativat paljon osaavaa työvoimaa kaikissa vaiheissaan.

Hankkeen rahoitukseen etsitään parasta tapaa yhdistää yksityisten investoijien rahoitus ja julkinen tuki Tampereella tehtävien audiovisuaalisten tuotantojen taakse. Valmistelussa on muun muassa alueellinen rahasto, joka investoi Tampereen seudulla tehtäviin tuotantoihin.

– Hanke on luontevaa jatkumoa Mediapoliksen kehittymiselle ja Ylen toiminnalle Tampereella. Aiesopimukseen kirjattu visio ihmisten ammattitaidon, teknologian ja infran hyödyntämisestä uudenlaisella tavalla, ”Tohlopin mallilla”, on innostava. Tästä voi avautua hieno mahdollisuus kumppanuuteen, jossa voimme hyödyntää ja kehittää myös yleläistä maailmanluokan osaamista niin tapahtumien, draaman kuin vaikkapa kansainvälisten huipputuotantojen osalta, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila tiedotteessa.

Film Tampereen ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen puolestaan toteaa, että mallissa on kyse tehokkuuden kasvattamisesta, jotta Tohloppi 2.0. voi tulevaisuudessakin tarjota tuottajille kustannustehokkaan ja kilpailukykyisen ympäristön laadukkaiden av-sisältöjen tekemiseen.

Akun Tehdas muuttaa

Uuden studion myötä Ylöjärven Aurinkokujalla sijaitsevan Akun Tehtaan osoite vaihtuu Mediapolikselle. Nykyisestä kiinteistöstään yritys on kasvamassa ulos. Tampereen kaupungin tiedotteessa todetaan, että muutto mahdollistaa uuden palvelukokonaisuuden, joka täydentää Mediapoliksen nykyisiä palveluja.

Akun Tehdas, Aku Syrjä, tapahtumatekniikka
Akun Tehdas on mukana uuden audiovisuaalisiin tuotantoihin keskittyvän studion suunnittelussa. Toimitusjohtaja Aku Syrjä kuvattuna Akun Tehtaalla. (Arkistokuva)

– Laitamme koneen siihen kuntoon, että asiakas saa nopeasti vastauksia kysymyksiinsä ja pystyy luottamaan siihen, että saa Mediapoliksen kautta kaikki tarvitsemansa palvelut. Uskomme lujasti tähän konseptiin, Akun Tehtaan toimitusjohtaja Aku Syrjä kertoo.

– Ainutlaatuinen paikka muodostumassa. Liikkumisessa säästetään, kun ei tuoda tavaroita eri puolilta, Syrjä sanoi Ylen suorassa tiedotustilaisuudessa ja ennakoi tuotantojen nopeutumista ja tehostumista.