Ei unohdeta kulttuuria hyvinvointialueella – Olen saanut omassa työssänikin nähdä millainen vaikutus taiteella ja kulttuurilla on

Ylöjärven Tiuravuoren palvelukeskukseen palkattiin yhteisötaiteilija vuonna 2018. Palvelukeskuksessa toimiva yhteisötaiteilija oli aluksi osa-aikainen ja toteutettiin Taiteen edistämiskeskuksen hankerahoituksella. Yhteisötaiteilija on tarjonnut taiteen ja kulttuurin tekemisen ja nauttimisen mahdollisuuksia niille joilla ei siihen muutoin ole ollut mahdollisuutta terveytensä tai toimintakykynsä vuoksi.

Kulttuurin ja yhteisötaiteilijan rooli osallisuuden ja hyvinvoinnin mahdollistajana nähtiin oitis tarpeellisena, jonka seurauksena yhteisötaiteilijan työ on nyt kokopäiväinen. Ylöjärvi on harvoja, ellei peräti ainoa kunta jolla on palkkalistoilla taiteilija asukkaitaan varten. Toiminta on kerännyt paljon kiitosta asukkailta, omaisilta ja henkilökunnalta. Yhteisötaiteilijan työstä ja asukkaiden kulttuurielämyksistä olemme saaneet lukea useasti myös tässä lehdessä.

Olen saanut omassa työssänikin nähdä millainen vaikutus taiteella ja kulttuurilla on osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämisessä, kuten myös toimintakyvyn ylläpitäjänä ja kuntoutuksen välineenä. Ammattimaisesti toteutettu kulttuuri voi olla toimiva osa moniammatillista hoitoa.

Hyvinvointi koostuu myös kulttuurista ja täten hyvinvointialue ilman kulttuuria on vain alue. Tulevilla hyvinvointialueilla on myös saatava jatkumaan meillä paikkansa vakiinnuttanut nykyinen yhteisötaiteilijan toiminta ja otettava yhteisötaide sekä muu taide ja kulttuuri rohkeasti osaksi palveluita.

Aki Leppänen
lähihoitaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas (vas.)