Ryhdin naiset etenevät lentopallon kakkossarjassa – Seuraava kotipeli 9.1.

Naisten lentopallon kakkossarjaa pelaavan Ylöjärven Ryhdin syyskausi sujui varsin voitokkaasti. Pirteä joukkue lähtee valloittamaan seuraavaa lohkoa tammikuussa.
Libero Jasmin Vatanen, 21, on Ryhdin nuoren, mutta kokeneen lentopallojoukkueen kapteeni. (Kuva: Sanna Hillberg)

Joukkueen kapteeni Jasmin Vatanen, 21, on tyytyväinen syksyn saldoon.
– Alkulohko meni hyvin. Meille sattui hyvä lohko. Oli tiukempi vastustaja ja meidän taitotasoon nähden helpompia vastustajia. Pystyimme niissä peleissä saamaan omaa peliimme kuosiin, hän sanoo.

Toinen lohkovaihe sujui vielä paremmin, ja naiset hävisivät kuudessa pelissä yhteensä vain neljä erää. Ryhdin kanssa F-lohkossa pelasivat Kalevan lentopallo, Nurmon Jymy/VH ja Vesilahden Visa. Lohkon viimeinen peli päättyi 0–3 -häviöön lohkokakkoselle Nurmon Jymylle.
– Ei ehkä ollut sellaista oikeanlaista latausta. Kaikki tiesimme, että tuli miten kova voitto tai tappio, niin sillä ei ole mitään merkitystä sen suhteen, että olemmeko ykkösiä vai kakkosia, Vatanen muistelee peliä, jolta jäätiin joulutauolle.

Kevyemmällä otteella

Naisten joukkue lähti syyskauteen tavanomaista sarjajoukkuetta rennommalla treeniotteella. Valmentaja Harri Matilaisen ja joukkueenjohtaja Sami Hännisen kesän aikana kokoamassa joukkueessa moni pelaajista oli aiemmin kärsinyt väsymysoireista opintojen, töiden ja kovan harjoittelun ristipaineessa. Johtoajatuksena onkin ollut, että elämässä saa lentopallon lisäksi olla muutakin, eivätkä harjoitukset saa olla pakkopullaa.
– Mielestäni se on toiminut tosi hyvin. Emme ole treenanneet kuin kolme kertaa viikossa, mikä on mielestäni ihan hyvä määrä, Vatanen toteaa.

Vatanen siirtyi syksyllä Ryhtiin Joen Jujusta Joensuusta, jossa pelasi viimeiset neljä vuotta ykkössarjaa liberona. Hänen mukaansa Ryhdissä on mukava pelata: vaikka pelissä oltaisiin tappiolla, pelaajat eivät vaivu epätoivoon vaan saavat pelin kääntymään iloitsemalla tulevista onnistumisista.
– Se on vahvuutemme tällä hetkellä. Osaamme kääntää heikot hetkemme vahvuudeksi. Kaikki ovat iloisia toisten osaamisesta, hän sanoo.
– Luotamme kaikkiin pelaajiin kentällä ja omaan tekemiseemme. Se vaikuttaa pelin lopputulokseen.

Jasmin Vatanen (vas.), Adelia Launonen ja Ilona Matilainen harjoituksissa Ylöjärven urheilutalolla. (Kuva: Sanna Hillberg)

Myös passari Ilona Matilainen, 19, sanoo, että kevyempi harjoitustahti toimii hyvin. Jos väsyttää, sen voi sanoa suoraan ja jäädä pois treeneistä kotiin lepäilemään. Matilainen kärsi aiemmin väsymyksestä pyrkiessään yhdistämään lukio-opinnot ja liigapelit Hämeenlinnassa. Keväällä hänellä on edessään viimeiset ylioppilaskirjoitukset urheilulinjalla Sammon keskuslukiossa.

– Lähdimme kevyellä asenteella mukaan, mutta huomasimme, että tässä voi pärjätäkin. Vähän on kelkka kääntynyt ja itsekin on enemmän motivoitunut käymään täällä.
– On sellainen olo, että voi menestyä, jos haluaa. On tullut ehkä sellainen uusi draivi päälle, Matilainen kertoo.

Tärkeintä on seuraava pallo

Valmentaja Harri Matilainen on tyytyväinen niin joukkueeseen kuin sen valitsemaan kapteeniin. Molemmilla on nuoresta iästä huolimatta paljon osaamista ja kokemusta.
– Jasmin on pelaaja, joka antaa muillekin tilaa. Hänellä on hyvä pelaajavaisto ja hän on joukkueen paras tuulettaja, Matilainen kehuu.

Harri Matilainen (keskellä) luotsaa Ryhdin nuorta joukkuetta. (Kuva: Sanna Hillberg)

Matilaisen mukaan joukkue pelaa tosissaan, mutta ei vakavissaan.
– Yritämme pitää lentopallon hauskana. Olen tosi tyytyväinen siihen, mitä olemme saaneet aikaiseksi, hän summaa.

Matilainen sanookin, että pelissä tärkeintä on aina seuraava pallo.
– En katso tarpeelliseksi antaa negatiivista palautetta. Pelaaja tietää, jos hän on tehnyt virheen.
– Lentopallossa edellistä tilannetta ei pysty miksikään muuttamaan. Valmentajana olen yrittänyt luoda uskoa, että se seuraava pallo on parempi. Se on suorastaan elämänfilosofia.

Pelit jatkuvat tammikuussa

Ryhti on nyt kakkossarjassa 18 parhaan joukossa ja pelit jatkuvat tammikuussa, jolloin vastassa ovat Oriveden lukio/OrPo ja Pihtiputaan lukio/Ploki. Ryhdin kotipelit pelataan Ylöjärven urheilutalolla 9.1. ja 6.2.

Naisten kakkossarjan pelit jatkuvat tammikuussa. (Kuva: Sanna Hillberg)