SaraT-bakes –tilin takana on nuori Metsäkylästä. Hän leipoo kaunista ja hyvää, julkaisee niistä kuvan ja mikä parasta: innostaa muita kokeilemaan ja oppimaan uutta.
Teksti: Maria Nummela Kuvat: Sara Tuomi
Sara Tuomi, 16, on häkeltynyt.
– Kaikki lähti siitä, kun tein synttäreilleni kakun. Siitä tuli mielestäni hieno ja päätin julkaista siitä kuvan. En yhtään ajatellut, että homma lähtisi menemään tätä rataa.
Nuori perusti sarat.bakes –tilin Instagramiin ja yhtäkkiä tämä keräsi reilusti seuraajia. Nykyään niitä on yli tuhat, valtaosa muita leipojia. Miltä se tuntuu, kun saa nopeasti paljon huomiota? Tällaiset toimittajatkin kyselevät jutun perään?
– No onhan se aika erikoista. Kehuja tulee paljon, metsäkyläläinen kertoo vähän ihmeissään.
Suurimmat ihailijat löytyvät läheltä. Kotiväki kannustaa.
– Äidin ja mummun kanssa olen opetellut leipomaan pienempänä, Tuomi kertoo.
– Tänä vuonna olen tehnyt tätä itse enemmän, kun muuta on ollut niin paljon vähemmän, Tuomi sanoo pandemiarajoituksiin viitaten.
– Leipomisella saa ajatukset muualle, kun pitää keskittyä täysillä. Onnistuminen palkitsee.
Kaikkia ei raaski syödä
Ideoita ja reseptejä Sara Tuomi etsii ensisijaisesti verkosta. Hän seuraa ahkerasti muiden leipurien tilejä.
– Minä tykkään kokeilla uusia juttuja. Kakkujen leipomisesta pidän kaikista eniten. Maku ja ulkonäkö ovat yhtä tärkeitä.
Sara Tuomi innostuu yhtä lailla muusta näpertämisestä ja kauniin tavoittelusta.
– No joo, oikeastaan kaikessa. Esimerkiksi käsitöissä ja piirtämisessä hän nauraa.
Usein kotikeittiössä valmistuu niin hienoja juttuja, että niiden syöminen tuntuu vähän väärältä.
– Varsinkin äidillä on tätä. Hän ei raaski syödä kauneimpia. Itselläni ei ole tätä ongelmaa onneksi ollut, Tuomi pohtii.
– Minä syön itse vähemmän, välttämättä en edes maista. Esimerkiksi äidin työpaikalle on mennyt monta juttua sellaisenaan.
Vaikka Sara Tuomi julkaisee kauniita kuvia, ei kaikki aina suju suunnitelmien mukaan.
– Julkaisen kuvia vain niistä jutuista, joihin olen tyytyväinen.
Moni asia sujuu upeasti, mutta kompastuskiviä on tiedossa.
– Esimerkiksi macaronit, ne menevät aina jotenkin pieleen!
Jouluvalmistelut alkavat aikaisin
Sara Tuomi pitää joulun valmistelusta.
– Ei sitä voi aloittaa liian aikaisin! Joulukorttien teon aloitin jo monta kuukautta sitten.
Leipurin omaan jouluun kuuluvat tutut ja turvalliset maut, kuten piparkakku ja glögi.
– Perinteiset jutut, kuten tortut ja piparit maistuvat aina. Näitä voi myös muokata monella tapaa.
Muuten joulupöytään tulee suomalaiseen jouluun liitettyjä makuja. Äiti ja mummu hoitavat nämä valmistelut.
– Kinkku ja lihapullat, Sara Tuomi nostaa suosikeikseen ja tunnustaa kulmien alta:
– En oikein tykkää laatikoista.
Metsäkyläinen haluaa pitää leipomisen enemmän harrastuksena kuin tavoitella tästä ammattia. Joulun odotus sujuu pitkässä työharjoittelussa – joka sekin liittyy leipomiseen.