Minettien kapteeni ja kenties Suomen vanhin huippuvoimistelija Emmi Nikkilä pohtii uransa päättämistä kolmanteen MM-kultaan: ”Ei aika varmasti nähdä ensi MM-kisoissa”

02.12.2021 16:00

Tamperelainen Minetit voitti ansaitun joukkuevoimistelun maailmanmestaruuden marraskuussa pidetyissä Helsingin kotikisoissa. Maailmanmestaruus oli joukkueen kolmas. Mineteissä voimistelevat ylöjärveläiset Emmi Nikkilä, 22, Jessica Hakala, 20,  ja Meeriellen Sukari, 18, jotka Ylöjärven kaupunki palkitsi stipendein saavutuksestaan.
Minettien MM-kultajoukkueessa kisaa seitsemän jäsentä, joista Ylöjärveltä ovat antaverkkalainen Jessica Hakala (vas.), asuntilalainen Emmi Nikkilä ja vihattulalainen Meeriellen Sukari.

Ylöjärven kaupunki järjesti tämän viikon keskiviikkona kakkukahvit ylöjärveläismineteille Emmi Nikkilälle, Jessica Hakalalle  ja Meeriellen Sukarille, jotka ovat tuoreita joukkuevoimistelun maailmanmestareita. Joukkue voitti MM-kultansa kaksi viikkoa sitten Helsingin kotikisoissa päihittäen samalla 0,25:n piste-erolla kaksien edellisten MM-kisojen mestarin, venäläisen Madonnan.

Miltä voitto maistuu sitten vuoden 2017 maailmanmestaruuden?

– Kyllähän tässä on ollut ihan uskomaton fiilis ja olo on helpottunut, kun kova työ on ohi. Toisaalta olo on vähän tyhjä, ehkä sitä ei ole ihan vielä sisäistänyt, että voitto tuli, Minettien asuntilalainen kapteeni Emmi Nikkilä pohtii.

Minetit johti MM-kisaa heti alkukilpailun jälkeen Venäläinen Madonna-joukkue kintereillään. Nikkilän mukaan Minetit lähti MM-taistoon altavaastaajana, joka kuitekin rökitti venäläiset isoimmalla piste-erolla vuosikausiin.

– Voittoa ei pidetty missään nimessä itsestäänselvyytenä, sillä toiseksi tulleet venäläiset ovat pahimpia kilpakumppaneitamme. Madonnahan voitti tänä vuonna Moskovassa EM-kultaa, kun me tulimme hopealle.

Huipulle pääsy vaatii harjoittelua 25 tuntia viikossa

Minetit ovat menestyksellään nostaneet suomalaisen joukkuevoimistelun maailmankartalle ja tätä kautta huippu-joukkuevoimistelu on noteerattu myös kotimaisessa mediassa muiden suositumpien lajien joukossa.

Eikä syyttä: Nikkilä, Hakala ja Sukari ja koko Minetit ovat viettäneet voimistelusalissa lähes koko ikänsä päästäkseen maailman huipulle. Viikottaiset treenimäärät kapuavat jopa huimaan 25 tuntiin.

– Sitä se on ollut 14-vuotiaasta saakka. Tässä lajissa pohja tehdään lapsena, eli huipulle päästäkseen voimistelu on aloitettava jo nuorena. Ei tule kuuloonkaan, että joskus vain skippaisi treenit, kyllä siinä äkkiä ovea osotettaisiin. Toisaalta oma halu ja motivaatio ovat olleet meillä aina niin kovat, että aina treeneihin on päästy, Nikkilä sanoo ja jatkaa:

– Ei turhaan puhuta, että voimistelu on elämänkoulu. Kaikkea treenaamiseen liittyvää pystyy hyödyntämään myös muussa elämässä. Voimistelu on opettanut ymmärtämään, että menestyäkseen työ on tehtävä itse ja asioita pitää pystyä priorisoimaan. Lisäksi se on opettanut kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta.

Maailmanmestarikolmikolle järjestettiin palkitsemistilaisuus tämän viikon keskiviikkona kaupungintalolla.  Minettien kapteenille Emmi Nikkilälle (kesk.) maailmanmestaruus oli jo kolmas. Minetit on voittanut MM-kultaa myös vuosina 2015 ja 2017.

”Voimistelu on elämä”

Pelkän voimistelun lisäksi Mineteillä on viikko-ohjelmassaan mm. balettia. Lisäksi joukkue harjoitteleee aerobista kuntoa mm. pyöräilemällä ja juoksemalla. Ei ole mitenkään epätavallista, että joukkue lähtee kesällä vielä 50 kilometrin pyörälenkille normaalitreeniensä perään.

Ehtivätkö nuoret naiset tehdä elämässään mitään muuta kuin voimistella?

– Kyllä se pitkälti menee niin, että jos ei ole treeneissä, niin opiskelee. En ole juuri osallistunut mihinkään opiskelijatapahtumiin, kun kaikki vapaa-aika menee treenatessa, mutta ei minusta tunnu, että olisin jäänyt paitsi mistään. Voimistelu on elämä, sairaanhoitajaksi ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jessica Hakala sanoo.

Sammon keskuslukion urheilulinjalla abivuottaan käyvä Meeriellen Sukari nyökyttelee vieressä ja sanoo, että pitkälti koko ystäväpiiri koostuu voimistelijoista ja muista mineteistä.

Tässä joukkuevoimistelun MM-kultamitali vuosimallia 2021. Mitali on poikkeuksellisesti lasia.

Nikkilä puntaroi eläköitymistä 22-vuotiaana

Mineteissä vuodesta 2015 kilpaillut, 22-vuotias joukkueen kapteeni Emmi Nikkilä saavutti voimistelu-urallaan nyt kolmannen maailmanmestaruutensa. Hän kertoo olevansa voimistelijaksi poikkeuksellisen iäkäs, ehkä jopa koko Suomen vanhin.

– Kyllä voimistelussa huippu-ura sijoittuu siihen lukioikään ja monella ura loppuu jatko-opiskeluihin siirryttäessä. Itse olen pystynyt vielä jatkamaan, kun teen osa-aikatöitä. Jatkossa haluaisin myös opiskella.

Tarkoittaako tämä kenties sitä, että Nikkilä aikoo jäädä eläkkeelle huippuvoimistelusta?

– Kyllä nyt pitää hengähtää ja vähän katsella, mitä tulevaisuus tuo. Minua ei aika varmasti nähdä ensi MM-kisoissa, vaikka koskaan ei kannata sanoa ei koskaan. Mutta olisihan se nyt aika hienoa lopettaa ura kolmanteen MM-kultaan kotiyleisön edessä, hän miettii.

Voimistelun parista Nikkilää ei kuitenkaan pois saa.

– Varmasti jatkan voimistelua sitten muulla lailla. Haluan jakaa oppejani ja kokemustani muille, esimerkiksi juniorivalmennuksessa.

Lue myös juttu Minetti-kolmikosta vuodelta 2020: Minettien ylöjärveläisvoimistelijat ovat innoissaan uusista kuvioista ja valmiita maailmanvalloitukseen