Saako tiettyä sanaa käyttää vai ei? – Sanat ovat vain kirjaimia

Kolumnin kirjoittaja on Ylöjärven Karhella hevostallia pyörittävä kirjailija.

Julkisessa keskustelussa on taas käyty aika näyttävää vääntöä siitä, saako tiettyä sanaa käyttää vai ei. Jos joku ei ole seurannut tätä uhriutumisnäytelmää, niin sana on siis jälleen kerran neekeri. Aion käyttää sitä niin kauan, kunnes sen käyttö diskriminoidaan, koska minusta se on vain neutraali sana, joka kuvaa tummaihoista ihmistä.

Minulla on ehdotus. Siinä taas käytän sanaa, jota saa käyttää, mutta en haluaisi, koska se on mielestäni puoliontto trendisana. Voimaannuttaminen. En kuitenkaan keksi parempaa sanaa tähän, enkä ole tätäkään keksinyt itse, vaan lukenut tämän muualta: Sana neekeri pitäisi voimaannuttaa.

Samaan tapaan, kuin suuri osa nörteistä on kääntänyt tämän haukkumanimeksi tarkoitetun sanan omaksi edukseen. Se on alunperin ehkä ollut nimitys rillipäiselle, sosiaalisesti lahjattomalle ja aina yksin koulun käytävällä seisovalle lapselle, joka ei ymmärrä muodista mitään, eikä uskalla edes maistaa röökiä.

Minulle nörtti edustaa tätä nykyä ihmistä, joka on poikkeuksellisen älykäs ja omaa erinomaiset tietotekniset taidot. Sosiaalisissa tilanteissa häntä pitkästyttää keskustelu itseään tyhmempien ihmisten kanssa, koska puolet hänen sarkastisista vitseistään menee heidän kanssaan täysin hukkaan. Siksi nörtit jengiytyvät. Ja ehkä jengiytymisestä lähtee myös se voimaantuminen.
Ja foliohatut. Tilasin itse juuri pipon, jossa on teksti

FOLIOPIPO. Tiedän, ettei moni tälläkään lisänimellä ylpeilisi, mutta minäpä ylpeilen. Jos en saa itse päättää, mitä nimityksiä minusta käytetään, voin luoda tuolle nimitykselle mieleiseni merkityksen.

Minusta on aikanaan käytetty säännöllisesti nimitystä kotka. Myös ystäväni oli kotka, joten hommasin meille tiimipaidat, joissa oli edessä iso kotkan kuva. Vaihdoin myös facebookin kansikuvaksi taivaalla liitelevän kotkan, koska se, jos mikä on onnellisen, vapaan ja itsetietoisen näköinen otus. Yhden henkilön minulle suomin valtuuksin omin kaikki kotkan hyvät ominaisuudet. Noihin ominaisuuksiin kuuluu myös kyky puolustaa itseään päättäväisesti, minkä takia kyseinen henkilö ei ole enää elämässäni.

Saatte varmaan jo ajatuksesta kiinni. Sanat ovat vain kirjaimia. Ihmiset ovat luoneet sanat ja ihmiset antavat niille merkityksen. Sinä olet ihminen. Voit ottaa sanan ja tehdä sillä ihan mitä itse haluat. Ei, se ei muuta sitä, mitä nimittelijät sinusta ajattelevat. Mutta sillä, miten ilkeämielinen nimittelijä sinut näkee, ei ole mitään väliä. Sillä on väliä, miten itse näet itsesi.
Jos heittäydyt sanojen uhriksi, olet toisten ihmisten armoilla. Ole sen sijaan uljaasti kotka ja ylpeästi yyhoo, ole kaupungin kuumin pullukka!