32-vuotias Jonne Kurikka aloitti LVI-yrityksensä nollasta ja tuli kymmenessä vuodessa miljonääriksi – Näin kuutosen oppilaasta tuli menestynyt yrittäjä

Siivikkalassa asuva kolmekymppinen LVI-yrittäjä Jonne Kurikka oli vuoden 2020 verotiedoissa Pirkanmaan 12. parhaiten tienaava yli kahden miljoonan euron pääomatuloillaan. Kurikka sanoo, että menestymisestä on kiittäminen hänen periksiantamatonta luonnettaan sekä luotettavia ihmisiä hänen ympärillään.
Jonne Kurikka (vas.) on menestynyt yrittäjänä jo nuoresta saakka. Viime elokuussa Jonne Kurikan johtama LVI Kurikka Oy osti Melo Oy:n, jonka toimitusjohtajasta Pasi Elosta tuli LVI Kurikka Oy:n aluejohtaja.

32-vuotias Jonne Kurikka ei osannut vielä kymmenen vuotta sitten arvata, että sijoittuisi verotiedoissa vuonna 2021 Pirkanmaan parhaiten tienaavien listalle miljoonatuloillaan. Niin kuitenkin kävi.

Kurikka sai yli kahden miljoonan euron pääomatulonsa viime vuonna tehdyssä yrityskaupassa, jossa hän myi vähemmistöosuuden yrityksestään LVI-Kurikasta sijoitusyhtiölle jatkaen itse enemmistöomistajana ja toimitusjohtajana.

Kurikka on parhaiten tienaavien pirkanmaalaisten listalla ensi kertaa ja vastaa hieman empien siihen, millaisia tunteita oman nimen näkeminen muiden huipputuloisten joukossa herättää.

– Eihän tätä osannut silloin aloittelevana yrittäjänä arvata, että näin tapahtuu. En oikein osaa sanoa miltä se nimen näkeminen tuolla tuntuu. Ei se ole tärkeää, hän toteaa nöyrästi.

Lue myös: Ylöjärveläinen LVI Kurikka jatkaa kasvuaan – Alussa oli vain mies ja Toyota Hiace

Yläaste oli kivinen

Kurikan tie menestyneen yrityksen toimitusjohtajaksi ei ole ollut helppo. Hän laittoi yrityksen pystyyn nollista 22-vuotiaana ja teki töitä ensi itsekseen Toyota Hiace -pakettiauto kumppaninaan.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä hän oli ollut jo pitkään työelämässä, sillä koulunpenkki oli lähinnä pakkopullaa.

– Yläaste oli kivinen, ei ollut lukupäätä. Ammattikoulunkin pääsin hipoen läpi niin, että sain sieltä paperit pihalle, Kurikka kertoo.

Ensimmäinen kipinä yrittäjyyteen lähtikin liikkeelle tutun putkiliikkeestä.

– Työ kiinnosti minua enemmän kuin koulu. Olin töissä isäni kaverin putkiliikkeessä ja huomasin, että tämä voisi olla alani ja minulla voisi olla tähän annettavaa.

Jonne Kurikka LVI-Kurikka, lvi-yritys, lvi-työt, putkityöt
Jonne Kurikka palkittu vuonna 2014 vuoden nuoren ylöjärveläisyrittäjän ja vuonna 2017 vuoden nuoren pirkanmaalaisyrittäjän titteleillä. Hän kertoi vuonna 2017 Ylöjärven Uutisten haastattelussa, ettei hän ole loihtinut lvi-yritystään yksin, vaan menestys on koko firman taitavan porukan ansiota. Onnistumisen resepti on myös kohdalle osuneissa hyvissä työmaissa sekä satsaamisessa kehitykseen ja kalustoon.

”Ei saa antaa periksi”

Kun Kurikka oli ollut vuoden yrittäjänä, palkkasi hän avukseen kaksi kaveriaan.  Hänen filosofiansa on ollut alusta alkaen työllistää hyviä kavereita ja sellaisia tyyppejä, joiden kanssa yhteistyö sujuu. Samat henkilöt työskentelevät LVI-Kurikassa edelleen.

– Minulla on ollut alusta asti tavoitteena kasvattaa yritystä ja saada tänne hyviä työntekijöitä. Yrittäjyydessä kiehtoi alusta asti se, että saan tehdä asiat kuten itse haluan.

Kurikka sanoo, että työntekijät olisivat häntä parempia vastaamaan kysymykseen siitä, millaisia hyviä yrittäjän ominaisuuksia hänessä on. Hän nimeää itse muutaman.

– Olen aika kovapäinen enkä anna periksi helposti. Olen myös reilu pomo, mutta vaativa.

Millaisia neuvoja antaisit nuorelle, joka ei välttämättä menesty koulussa mutta jolla on nälkä menestyä työelämässä?

– Täytyy olla halu ja palo siihen omaan hommaan ja lisäksi  omaan tekemiseen pitää uskoa. Ei saa antaa periksi eikä pidä masentua, vaikka vastoinkäymisiä aina tulee.

Lisäksi Kurikka (vas.) on sijoittanut padeliin. Tällä hetkellä hän rakentaa yhdessä kolmen muun ylöjärveläisyrittäjän Eero Ojasen (kesk.), Niko Riskilän ja Henri Mäkelän kanssa Kolmenkulmaan valtavaa padelkeskusta, jonka on määrä valmistua puolentoista viikon kuluttua.

Ei halua jäädä eläkkeelle

Tällä hetkellä LVI-Kurikka työllistää 50 henkeä ja sen liikevaihto on kuusi miljoonaa euroa. Tämän vuoden syksyllä yritys kavoi entisestään, kun LVI-Kurikka osti Pirkanmaan Automaatiokeskus Melo Oy:n koko osakekannan. Yrityskauppa synnytti toimialansa isoimman pirkanmaalaisen toimijan.

Kurikka voisi jäädä jo halutessaa eläkkeelle, muttei aio sitä tässä vaiheessa tehdä. Miksi ei?

– En ole halunnut valita sitä korttia. Pyrin kehittämään toimintaa entisestään ja nyt se on mahdollista, kun on on ympärillä oikeita ihmisiä. Riskejä pitää tottakai ottaa ja nyt niitä on myös helpompaa ottaa.