Rottaongelma Haavistolla: kiipeävät jopa lintulaudalle ruokailemaan

Rottia on havaittu Haaviston pientaloalueen pihoilla kesästä lähtien. Niille kelpaa esimerkiksi maasta löytyvä ravinto. Kuva: Unsplash
Haavistolla asuva Miia Pajala kertoo, että Niittytien lähistöllä on näkynyt rottia säännöllisen epäsäännöllisesti kesästä lähtien.

– Välillä on muutaman viikon tauko, ettei näy yhtään ja sitten taas saattaa useana päivänä näkyä peräkkäin, hän kertoo.

Vaikka rottia ei näkyisi, niiden tekemiä reittejä löytyy Pajalan ja hänen naapurinsa terassien alta.

– Uusia reittejä löytyy viikoittain. Niitä kilpaa tilkitään erilaisin keinoin ja estetään rottia tekemästä ”turvallisia kulkureittejä”.

Pajala lisää, että joillakin naapureilla tilanne on hankalampi – hänen pihansa on toiminut lähinnä läpikulkureittinä.

– Toivoisin, että alueella lopetetaan välittömästi kaikenlainen luonnoneläinten ruokkiminen ja ihmiset tarkistaisivat pihansa, ettei siellä ole rottien pesiä esimerkiksi piharakennusten tai lautakasojen alla. Kerättäisiin pihoista viimeisetkin pudonneet omenat. Kun ei ole ravintoa tarjolla rotat lähtevät hakemaan sitä muualta ja poistuvat alueelta, hän sanoo.

Kaupunki on jo aiemmin toimittanut alueen asukkaille kirjalliset ohjeet pihojen siistimisestä, avokompostien poistamisesta ja eläinten ruokkimisen lopettamisesta. Ongelma ei kuitenkaan ole poistunut.

Maahan pudonneet omenat pitää hävittää umpikompostissa sen sijaan, että jättää ne pihamaalle mädäntymään. Kuva: Unsplash

Kiipeävät puuhunkin

Toinen Haaviston alueen asukas vahvistaa alueen rottaongelman. Rotat liikkuvat päiväsaikaankin eivätkä pelkää esimerkiksi pihassa olevia ihmisiä ja koiria. Nyt pihoja on siistitty ja rotille asetettu loukkuja, jotta ongelma saataisiin loppumaan.

– Voidaan puhua merkittävästä ongelmasta, kun rottia näkee liikkuvan päiväsaikaankin. Se kertoo siitä, että populaatio on iso, eivätkä ne pelkää ihmistä. Nyt en ole päiväsaikaan niitä nähnyt sen jälkeen, kun yhteistyössä naapurimme kanssa aloimme loukuttamaan niitä ja ”saalista” on tullut runsaasti, asukas kertoo.

– Ongelma on ilmeisimminkin lähtöisin huolimattomasta lintujen ruokinnasta. Jos lintuja ruokitaan läpi kesänkin ja kylvämällä niille jyviä suoraan maahan, ei ole mikään ihme, että rottia ilmaantuu. Niille on suoranainen seisova pöytä, kun maahan ruokinta jatkuu, hän jatkaa.

Asukas kertoo nähneensä rottien kiipeävän puuhun syömään suoraan lintulaudalta.

– Ensin tulivat harakat sankoin joukoin, nyt rotat. Olen itse lintujen ystävä ja ruokin niitä myös, mutta vain talvisin, jolloin linnuilla on haasteita löytää ravintoa luonnosta. Teen sen hallitusti, suljetuilla lintujen ruokintaan tarkoitetuilla lintulaudoilla, hän sanoo.

Avokompostit pois

Ylöjärven kaupungin vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon kertoo, että rottaongelma on paikallinen eikä muualta Ylöjärvellä ole raportoitu vastaavaa. Hän muistaa, että joskus aiemmin vastaava ongelma Vuorentaustassa saatiin taltutettua avokompostit poistamalla.

– Avokompostit, joihin heitetään ruoantähteitä, keräävät rottia – se on ihan selvä asia. Ne ovat ehdottomasti se suurin ongelma, Kauttoon toteaa.

Jyrsijöitä houkuttelevat myös puista pudonneet, pihaan kasalle kerätyt omenat, lintulautojen alle pudonneet siemenet sekä siilien ruokinta.

– Varsinkin kaava-alueella kompostien pitäisi olla umpinaisia. Kun avokompostit ja omenakasat on siivottu pois, niin sitten ruvetaan katsomaan miten rottia saadaan hävitettyä, jos niitä vielä siinä vaiheessa on, Kauttoon sanoo.

– Ylöjärvellä ei ole koskaan ollut vielä sellaista ongelmaa, että olisimme joutuneet kutsumaan torjujia, Kauttoon sanoo.

Asukkaat voivat vaikuttaa suoraan ongelman poistumiseen siistimällä pihansa, poistamalla avokompostit ja ruokkimalla lintuja asianmukaisesti. Puutarhajätteiden vienti puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille on puolestaan kielletty jätehuoltomääräyksissä.

Lintujen ruokinta pitäisi suorittaa niin, että maahan ei putoile siemeniä. Ne houkuttelevat pihapiiriin kutsumattomia ruokailijoita. Kuva: Unsplash

Kiinteistönomistajan velvollisuus

Terveystarkastaja Seppo Pöysti on saanut yhteydenoton Haaviston rottaongelmaan liittyen.

– Rottien hävittäminen on yksiselitteisesti kiinteistönomistajan velvollisuus, hän painottaa.

– Vuoden 2016 lainsäädännön muutoksen jälkeen rotanmyrkkyjä voivat ostaa ja käyttää ulkotiloissa ainoastaan ammattilaiset. Mekaanista torjuntaa voi kuka tahansa suorittaa ja ostaa loukkuja.

Hän korostaa, että loukkuja pitää kuitenkin käyttää niin, ettei niistä ole haittaa muille eläimille.

– Rotta on fiksu eläin. Sen torjunnassa on tärkeintä, että pidetään ravinto kurissa eli jäteastiat ovat ehjät, kompostit ovat haittaeläinsuojattuja ja puutarhajätekomposteissa ei kompostoida rotalle ruoaksi kelpaavaa.