Inga-Mari Lehti ehdottaa Prismaa Teivon ABC-aseman viereen ja hevosalan koulutusta Teivoon ja Koulutuskeskus Valoon

JoyRide Stable -tallia ja JoyRide Team -ratsastusseuraa Palhoniemen tilalla Kurussa pyörittävä Inga-Mari Lehti on noussut raketin lailla kesäkuisten kuntavaalien jälkeen Ylöjärven päätöksentekoon. Vaalivoittaja Perussuomalaisten riveistä kaupunginvaltuutetuksi edennyt hevosyrittäjä luotsaa nyt 23-vuotiaan kunnallisen elinkeinoyhtiön Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallitusta, jonka puheenjohtajuus on yksi tavoitelluimmista luottamustehtävistä. Myös Kurun Yrittäjät ry on valinnut Lehden uudeksi kapteenikseen. Monen touhun nainen vakuuttaa tarttuvansa tarmokkaasti jokaiseen pestiinsä.
Inga-Mari Lehti tietää, että hevoset ovat viisaita eläimiä. Hänen mielestään ihmisillä olisi opittavaa laumaelämän taitavilta hevosilta. Hevosyrittäjä ulkoiluttaa tässä Puro Sangue Lusitano -rotuun kuuluvaa Niloa. (Kuva: Rami Marjamäki)

Hevosyrittäjä Inga-Mari Lehden talli ja ratsastusseura toimivat Palhoniemen kartanon tilalla Näsijärven rannalla Kurussa.

Lehdellä on kaiken kaikkiaan 17 hevosta, jotka ovat hannoverilaisia, suomenpuoliverisiä sekä iberialaisia. Hänen yrityksensä keskittyy hevosten kasvatukseen, ratsastustoimintaan ja hevosten myyntiin. Yrittäjällä on apunaan tallimestari ja hevostenhoitaja.

– Olen jo kolmannen sukupolven hevosihminen. Pappani palveli ratsuväessä, ja äitini oli ahkera ratsastaja. Hevoskiintymykseni on puhtaasti veren perintöä.

Antaumuksella yhteisten asioiden hoitoon

Inga-Mari Lehti on avannut uuden sivun elämässään. Hän oli ensimmäistä kertaa mukana kuntavaaleissa, joissa ylöjärveläiset äänestivät hänet uutena tulokkaana kaupunginvaltuustoon.

– En pidä itseäni kovana poliitikkona. Olen luonteeltani ja toimintatavaltani sitoutunut asioiden hoitaja. Kun otan jonkin asian tai tehtävän vastattavakseni, paneudun siihen, ja hoidan jutun maaliin.

Lehti muistuttaa, että hän on horoskooppimerkiltään Kaksonen.

– Haluan siis valmista ja tuloksia, nopeasti.

Ylöjärven kunnalliselämään ja paikallispolitiikkaan Lehti tuo kokemuksiaan, ideoidaan sekä näkemyksiään äitinä, yrittäjänä, maaseutulaisena sekä avarakatseisena yhteiskunnan ja maailman tarkkailijana.

Pinta-alaltaan Suomen 64. suurimpana kuntana Ylöjärveen mahtuu paljon maaseutua ja haja-asutusalueita. Vuonna 2009 Ylöjärveen liittyneen Kurun sydänseudulla asuva ja yrittävä Lehti muistuttaa, että nykymuotoinen kasvu- ja kehityskaupunki on paljon muutakin kuin paikkakunnan päätaajama: Soppeenmäki ja Kirkonseutu.

– Pidän Ylöjärven moni-ilmeisyyttä ja -kasvoisuutta arvokkaana rikkautena ja suurena voimavarana. Muun muassa kaupungin on pidettävä tämä tosiasia kirkkaana tapetilla, kun se järjestää palveluja, ja kun se investoi.

Ylöjärveläiset antoivat Lehdelle valtakirjan kaupunginvaltuutetuksi. Suurimmaksi valtuustopuolueeksi kohonnut Perussuomalaiset nosti Lehden Ylöjärven kaupungin elinkeinoyhtiön, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi, ympäristölautakunnan jäseneksi ja kaupunginhallituksen varajäseneksi. Lehti kuuluu lisäksi Kuru-neuvostoon.

Lehti lähtee kisailemaan Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston paikasta. Hän toivoo, että pirkanmaalaiset toimivat niin, että uutukaisessa aluevaltuustossa olisi ensi tammikuisten vaalien jälkeen maantieteellisesti varsin laaja kattaus päättäjiä.

Politiikka toimii hitaasti

Uutena kuntapäättäjänä Inga-Mari Lehti on havahtunut tosiasiaan, että kuntaorganisaatio on varsin hidas liikkeissään.

Yrittäjänä Lehti on tottunut ratkomaan ja päättämään asioita tässä ja nyt.

Kurussa asuva hevosyrittäjä Inga-Mari Lehti on tuore kunnallispäättäjä. Lehti on ensikertalainen Ylöjärven kaupunginvaltuustossa. Hän johtaa Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallitusta. (Kuva: Rami Marjamäki)

– Haluan perehtyä seikkaperäisesti valmisteilla oleviin hankkeisiin ja päätettäviksi tuleviin asioihin. Minusta koko kuntaorganisaation on toimittava avoimesti ja osallistavasti. On reilua, että kuntalaiset saavat meneillään olevista jutuista tietoa silloin, kun niihin vielä pystyy oikeasti vaikuttamaan. Päätöksistä tulee kestäviä, kun paikkakuntalaiset ovat aidosti niiden takana.

Perussuomalaisten valtuustoryhmässä on 13 jäsentä. Lehti kuvaa valtuustoryhmää hyvähenkiseksi joukkueeksi.

– Porukkamme on hyvin aktiivista ja keskustelevaa.

Edellisessä kaupunginvaltuustossa Perussuomalaisilla oli miesseitsikko. Nykyisessä 13-jäsenisessä ryhmässä on kaksi naista.

– Tuon toiminnassani näkyväksi suurelle yleisölle naisnäkökulmaa, sillä sitäkin perussuomalaisuuteen mahtuu monipuolisesti. Minusta Perussuomalaiset on kaikessa tekemisessään ihmisiä lähellä oleva poliittinen liike. Sen edustajilla on lahja ajatella kaikkea, mikä inhimilliseen elämänpiiriin kuuluu.

Lehden mielestä esimerkiksi maaseudun asia on paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti merkityksellinen.

– Siksi kaikessa päätöksenteossa on otettava huomioon monen muun tärkeän näkökulman lisäksi maaseudun ja siellä elävien ihmisten näkökanta.

– Yhteiskunnassamme vannotaan kasvun ja kehityksen nimeen. Maailmanjärjestys perustuu muutokselle. Kehitys on välttämätöntä, mutta sitä ei voi viedä eteenpäin hinnalla millä hyvänsä.

– Se, että suosimme kotimaista, kotimaisuutta – suomalaista, suomalaisuutta, ei ole keltään pois. Nämä arvot ovat meidän kansallisia vahvuuksiamme.

Lehti korostaa, ettei hän torppaa maahanmuuttoa.

– Muun muassa maahanmuuttokeskusteluissa kohtaamme tuon tuostakin öykkäreitä ja voimakasta sanankäyttöä. Toivoisin, että näissäkin tilanteissa tunnistettaisiin asiat, jotka eivät ole huonoja. Tavat, joilla mielipiteitä joskus tuodaan kuuluville ja näkyville, ovat epäasiallisia. Ylilyöntejä tapahtuu kaikkien ideologioiden kannattajien keskuudessa.

Hevosalan koulutusta Ylöjärvelle?

Inga-Mari Lehti tuntee Ylöjärven kovan valtakunnallisen maineen yrittäjäystävällisenä paikkakuntana.

– Odotan paljon puheenjohtajuudeltani Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallituksessa. Haluan juurruttaa sinne voimakkaan ideointi- ja keskustelukulttuurin, sillä toteutuskelpoiset ideat viriävät kannustavassa ja myönteisessä ilmapiirissä.

Lehden mukaan kaupungin on tehtävä aktiivista maapolitiikkaa, jotta sillä on jalostettua maata tarjolla hyvin erilaisten yrityksien tarpeisiin.

– Ylöjärven on huolehdittava siitä, että yrityksille on tarjolla kiinnostavia sijoittumisvaihtoehtoja kaupunkikeskuksen lisäksi Kurun ja Viljakkalan alueilla. Esimerkiksi jo 107-vuotias Tampereen Kovakivi Oy on arvostettu toimialansa brändi niin kotimaassa kuin muissa Pohjoismaissa. Uskon, että tällainen menestyjä houkuttaa uusia toimijoita naapurustoonsa.

– Monipuolistaisin myös yritystonttien tarjontaa. Saatavilla pitää olla myös vuokratontteja. Nykyaikaa ovat tarjouskaupalla myytävät tontit. Tämä malli on osoittautunut varsin tehokkaaksi.

Yrityspalvelun puheenjohtaja Inga-Mari Lehti on hevosyrittäjä. (Kuva: Rami Marjamäki)

– Ylöjärven kaltaisessa kunnassa hyväkuntoinen tiestö on ehdoton asia. Turvalliset ja toimivat liikenneyhteydet ovat kehityksen valtasuonia. Tie 65 on portti Pohjanmaalle. Ylöjärven on kyettävä hyödyntämään tämä ainutlaatuinen mahdollisuus.

Lehti muistuttaa, että Ylöjärvi on paitsi vahva kiviteollisuuden tyyssija myös merkittävä hevostalouden keskittymä. Ylöjärvi ja Ypäjä vuorottelevat hevosmäärällään vuosittain suurimman hevospaikkakunnan tittelistä.

– Ylöjärven kehittäminen valtakunnallisesti merkittävänä hevospaikkakuntana on nostettava konkreettisesti kaupunkimme strategiaan. Meillä on pitkät ja kunniakkaat perinteet, sillä maineikas Mäkkylän tallikin on jo satavuotias.

Lehti sanoo, että toisen asteen koulutukseen voimakkaasti satsaavalla Ylöjärvellä on luontaiset edellytykset kukoistaa hevosalan koulutuksen tarjoajana. Hän viittaa Koulutuskeskus Valon ja Ylöjärven yrittäjyyspainotteisen lukion sekä Teivon ravikeskuksen tarjoamaan selkänojaan.

– Hevosalan koulutuskeskus sijoittuisi luontevasti Teivon yhteyteen. Toki voin ajatella, että Teivon ravikeskuksen voisi siirtää Kolmenkulmaan. Asiaahan on selvitelty, mutta sillä ei ole lopullista sinettiä.

Lehti muistuttaa, että koko hevosala on erittäin vahvalla kehitysuralla maassamme.

– Se tarjoaa koko ajan enemmän ja enemmän työtä.

Olisiko jo matkailun vuoro?

Ylöjärvellä on liki 4 500 kesämökkiä, ja paikkakunta on tunnettu runsaista Näsijärven rannoistaan. Inga-Mari Lehti soisi, että kaupunki nostaisi vihdoin matkailun suurennuslasin alle ja alkaisi satsata siihen toden teolla.

Lehti on vakuuttunut siitä, että matkailun edistäminen sataisi koko laajan Ylöjärven laariin.

Pienikin on kaunista. Lehti kiittelee kurulaisen Timo Kosken paneutumista Karjulankosken alueen saattamiseen matkailukäyttöön.

– Pullonkaulaksi on muodostunut koskessa oleva pato, joka pitäisi purkaa. Asiantuntijoiden mukaan padon hävittämiselle ei ole esteitä. Kannustava tieto on puolestaan se, että Karjulankoskeen on todistettavasti jo noussut luonnonvaraisesti taimen.

Lehdet ovat rakentaneet kartanonsa rantaan pienimuotoisen matkailuparkin, jossa on muun muassa sähkötolpat ja valaistus.

Ongelmat tunnistettava ja korjattava

Pirkanmaan Osuuskaupan Kirkonseudulle nykyiselle S-marketin paikalle suunnittelema Prisma-hanke on herättänyt ihastelun lisäksi vastustusta. Inga-Mari Lehti tarjoaisi POK:lle mahdollisuutta rakentaa Prisma Teivon ABC-aseman läheisyyteen.

Lehti ymmärtää POK:n suuryksikköä kohtaan tällä hetkellä satelevan kritiikin. Hänen mukaansa mammutti-investointi haastaa Ylöjärven kaupungin kaavoituskulttuurin ja -politiikan, ja tapaus nostaa näkyviksi koko maankäytön ongelmat.

Lehti odottaa, että Ylöjärven kaupunki laittaa vihdoinkin koko maankäyttö- ja kaavoitusosastonsa iskukuntoon. Kaupunginvaltuutetun korviin kantautuvat asukkaiden murheet liittyvät juuri kyseiseen toimialaan.

Elovainiosta on varttunut 15 viime vuoden aikana monipuolinen kaupan ja palveluiden keskittymä. Lehti harmittelee, että Kauppakeskus Elosta on tullut piikki ylöjärveläisten lihaan. Hänen mielestään Elolla on mahdollisuutensa, mutta avaimet ovat kauppakeskuksen omistajalla.

Sotahevosella historiallista ratsastusta

Hevoset ovat Inga-Mari Lehden elämä. Niin on lukeminenkin, hän on kirjojen rakastaja ja suurkuluttaja. Inga-Mari tuli lapsena ja nuorena tunnetuksi siitä, että hän luki Lamminpään kirjaston koko tarjonnan kaksi kertaa läpi.

Lehdellä on edessään kiinnostava urakka. Hän on ostanut Portugalistas neljävuotiaan Lusitano-rotuisen orin, josta hän kouluttaa sotaratsun. Sotahevonen kasvaa historiallisen ratsastuksen mestariksi.

– Aikanaan tämä hevonen ei pelkää peitsejä eikä miekkoja. Se oppii laukkaamaan hitaasti. Hevonen oppii askeltamaan pressuilla, eikä se kavahda liehuvia lippuja.

Ahkerana lukijana Lehti suosittelee kaikille luettavaksi maailmankuulua teosta Eläinten vallankumous.