Maanmittauslaitoksen karttapaikka ja ilmakuvat ovat oivia välineitä sieniretken suunnitteluun

Maanmittauslaitoksen karttapaikka ja ilmakuvat ovat oivia välineitä sieniretken suunnitteluun

Maanmittauslaitoksen nettipalvelut tarjoavat hyvät työkalut syksyisen metsäretken suunnitteluun. Kartoista ja ilmakuvista voi haarukoida sieniapajiksi sopivia maastoja ja etsiä uusia retkeilypaikkoja.

– Olen itsekin innokas sienestäjä. Siinä yhdistyvät liikunta, luonnon rauhassa rentoutuminen ja löytämisen riemu, Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Heli Laaksonen kertoo.

– Joskus uusien sieniapajien löytäminen voi olla haastavaa, mutta kannattaa kokeilla karttojen ja ilmakuvien hyödyntämistä retkeä suunnitellessa, hän lisää.

Mahdolliset sieniapajat voi tarkistaa etukäteen Karttapaikasta. (Kuva: Maanmittauslaitos)

Loppusyksyllä sienestys painottuu suppilo- ja kosteikkovahveroihin, jotka viihtyvät sammaleisissa rinteissä ja kosteiden painanteiden reunoilla. Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelusta näkee, millaista maastoa missäkin on.

Karttapaikan maastokartoista voi katsoa ensin korkeuskäyriä ja etsi paikkoja, joissa on merkitty notkelmaan soistuma tai puustoinen suo – tällainen olisi potentiaalisesti sopivan kostea paikka.

Seuraavaksi voi katsoa ilmakuvasta, miltä metsä näyttää. Harjaantunut silmä erottaa karkeasti metsän ikäluokan sekä kuusi- ja mäntymetsät ilmakuvasta. Kuusimetsä on esimerkiksi suppilovahveroiden löytymiselle otollisempi.

Hyödynnä Paikkatietoikkunaa metsäretkeilyssä

Mielenkiintoisen retkeilypaikan etsimisessä voi hyödyntää myös toista Maanmittauslaitoksen karttapalvelua Paikkatietoikkunaa, joka sisältää yli 2 000 karttatasoa eri tiedontuottajilta. Esimerkiksi Suomen metsäkeskuksen Latvusmalli ja Luonnonvarakeskuksen Puuston ikä kertovat tarkempia tietoja metsästä. Paikkatietoikkunasta näkee myös Natura-alueet, muinaisjäännökset ja muuta retkeilyn kannalta kiinnostavaa.

Paikkatietoikkunasta löytyy Lähin osoite -työkalu, jota voi hyödyntää esimerkiksi osoitteen syöttämisessä navigaattoriin tai vaikka taksin tilaamisessa. Sama työkalu löytyy myös Karttapaikasta.

Karttapaikalta ei myöskään voi nähdä, mitkä polut ovat virallisia merkittyjä reittejä. Virallisesti merkityt reitit löytyvät esimerkiksi Metsähallituksen Retkikartalta.

Karttapaikan kautta voi ostaa karttatulosteita, jos haluaa paperisen maastokartan mukaan. Karttapaikkaa voi käyttää myös mobiilisti, ja se toimii sijainnin tarkistamiseen.