Ylöjärven Ryhdin hiihtäjät urakoivat hurjassa Vuokatin Aateli Racessa – katso kuvagalleria upeista maisemista

Vuokatissa kisailtiin tänäkin vuonna juhannuksen jälkeisellä viikolla huippuhiihtäjien kovatasoinen Aateli Race -kilpailu. Ylöjärven Ryhdistä mukana kisassa oli kuusi hiihtäjää.
Venla Haataja matkalla kohti loppukirikamppailua. Haataja kohensi maastojuoksun toisella kierroksella asemiaan. (Kuva: Sari Haataja)

Alle 18-vuotiaiden sarjoissa kilpailu koostui kahdesta osakilpailusta: aamupäivällä juostiin yhteislähdöllä maastojuoksu, jonka aikojen mukaan kilpailijat asetettiin iltapäivän rullahiihto-osuuden lähtöön takaa-ajojärjestykseen. Kolmen kilometrin rullahiihtomatkan alkuosuus kulki verrattain tasaista kevyen liikenteen väylää ja huipentui Vuokatinvaaran nousuun, eli niin sanottuun vaaran mailiin, jolla on pituutta 1,6 kilometriä ja korkeuseroa noin 150 metriä.

18-vuotiaiden naisten kilpailuun oli ilmoittautunut 36 kilpailijaa, joista molemmat osakilpailut suoritti 33 urheilijaa. Tässä sarjassa Ryhtiä edustivat Venla Haataja, Ilona Lampila ja Emmi Henriksson.

Kolmen kilometrin maastojuoksuosuus oli alusta asti Espoon Hiihtoseuran hallintaa, kun Silva Kemppi ja Selene Rossi karkasivat heti alkumatkasta muilta. Rossi saapui maastojuoksuosuuden voittajana maaliin ajalla 12.53. Kemppi tuli maaliin viisi sekuntia seurakaveriaan myöhemmin.

Ryhdin Ilona Lampila maastojuoksussa, jossa radan alkuosuudella noustaan laskettelurinnettä. (Kuva: Mika Torvinen)

Venla Haataja riensi maaliviivalle viidentenä ajalla 13.47. Ilona Lampila juoksi maaliin ajalla 15.38 ja oli 27:s. Emmi Henrikssonin aika oli 15.55 ja sijoitus 29:s.

– Jäin vähän liian kauas alussa, mutta pystyin lopussa juoksemaan paremmin ja kamppailin kahden muun kanssa maalisuoralla neljännestä sijasta. Olen tyytyväinen juoksuun, Venla Haataja totesi maalialueella.

Espoon Hiihtoseuran kaksikko hallitsi myös rullahiihto-osuutta. 18-vuotiaiden naisten Junior Aateli Racen voittajaksi kruunattiin Silva Kemppi kokonaisajalla 26.12. Seurakaveri Selene Rossi ylitti maaliviivan 12 sekuntia Kemppiä myöhemmin.

Ryhdin Venla Haataja joutui rankalla hiihtoradalla taipumaan ja ylitti maaliviivan minuutin ja 59 sekuntia voittajan perässä sijalla 12. Ilona Lampila hiihti huipulle neljä minuuttia ja 17 sekuntia voittajaa myöhemmin ja sijoittui kokonaiskilpailussa 23:nneksi. Lampila kohenteli Vuokatinvaaran nousun aikana sijoituksiaan ja eteni lopun pakollisen tasatyöntöpätkän vauhdikkaasti pumpputasurilla maaliin. Maalissa Lampila totesi rullahiihdon sopivan itselleen juoksua paremmin ja oli tyytyväinen urakkaansa harjoituskauden keskellä. Emmi Henriksson kertoi maastojuoksun olleen itselleen todella rankka alusta loppuun ja jätti rullahiihdon kisaamatta.

Naisten ja miesten Aateli Raceen kuuluu kolme osakilpailua, jotka käydään kahden päivän aikana. Ensimmäisenä päivänä kilpaillaan Vaaran maili prologina. Toisena päivänä ohjelmassa on maastojuoksu yhteislähtönä ja näiden aikojen perusteella takaa-ajona rullahiihtomatka huipentuen Vuokatinvaaran nousuun.

Naisten kilpailuun oli ilmoittaunut 59 urheilijaa, joista 43 kilpaili koko Aateli Racen. Miesten kilpailuun ilmoittautuneita oli 104, joista 57 suoritti koko urakan raskaassa hellesäässä. Naisten voittajaksi, Vuokatinvaaran ruhtinattareksi kruunattiin Kerttu Niskanen ja miesten voittajaksi, Marsalkan sauvan kantajaksi nimettiin Iivo Niskanen.

Naisten sarjassa Ryhtiä edustivat Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen, jotka olivat ensimmäistä kertaa mukana yleisen sarjan Aateli Racessa. Torvinen nousi prologin aikaan 9.18,7, kun nousussa nopein oli Krista Pärmäkoski ajalla 6:54,9. Tossavainen saapui vaaran päälle noin kolme sekuntia Torvisen jälkeen.

Elsa Torvinen maastojuoksun toisella kierroksella. (Kuva: Mika Torvinen)

Kolmen kilometrin maastojuoksussa Torvinen tuli maaliin ajalla 13.09,5 kun maastojuoksun nopein oli Johanna Matintalo ajalla 12.08,3. Tossavainen viipyi reitillä 15.02,8. Takaa-ajona hiihdettyyn 10 kilometrin rullahiihtoon Torvinen ja Tossavainen lähtivät aaltolähdössä 15 muun urheilijan kanssa kolme minuuttia Johanna Matintalon perään. Ryhdin naiset hiihtivät alkuosuuden yhtä matkaa. Vuokatinvaaran nousun alla Tossavainen keskeytti kilpailunsa ja Torvinen nousi maaliin asti ollen kokonaiskilpailun 27:s.

Elsa Torvinen koki vaaran mailin vaikeaksi, kun taas maastojuoksu oli nousujohteinen ja suorituksena hyvä. Takaa-ajossa hän kertoi alun hiihdon olleen helppoa peesissä, mutta nousun koittaessa hän meinasi kangistua, kokonaisuutena kilpailu meni kuitenkin hyvin.

Eevi-Inkeri Tossavainen ei ollut tyytyväinen ensimmäiseen aikuisten Aateli Raceensa, vaikkakin tiesi, ettei vaaran maili tai juoksu hellekelissä ole omia vahvuuksia. Hän kertoi takaa-ajohiihdon kulkeneen hyvin ja vauhdin olleen hyvää, mutta nesteytyksen epäonnistuttua hän jätti hiihtämättä maaliin ylös vaaralle.

Miesten sarjassa Ryhtiä edusti Topias Torvinen, jonka sijoitus lopputuloksissa oli 55:s. Torvinen kertoi prologin ja 4,5 kilometrin maastojuoksun sujuneen kohtalaisesti kesken harjoituskauden. Takaa-ajossa eväät oli kuitenkin jo syöty.

TV2 esittää 75 minuutin pituisen koosteen Aateli Racesta sunnuntaina 11.heinäkuutakello 18.45, juuri ennen jalkapallon EM-kisojen loppuottelua. Koosteesta voi ihailla huippuhiihtäjien vauhtia niin vaihtelevalla radalla kuin upealla Vuokatinvaaran nousulla.

Ylöjärven Ryhdin hiihtäjien harjoituskausi on nyt kiivaimmillaan. Alkaneelle kaudelle 2021–2022 Hiihtoliiton valmennusryhmiin on valittu useita ryhtiläisiä. Tino Stenman harjoittelee Puolustusvoimien urheilukoulun maastohiihtäjien ryhmässä, Elsa Torvinen valittiin nuorten ST1-maajoukkueeseen, Venla Haataja ja Emmi Henriksson ovat alle 18-vuotiaiden valmennusryhmässä. Myös Eevi-Inkeri Tossavainen valittiin nuorten maajoukkueen haastajaryhmään ja Ilona Lampila alle 18-vuotiaiden haastajaryhmään.

Monipuolinen kesäharjoittelu on jatkunut myös Ylöjärvellä. Esimerkiksi viime tiistaina miteltiin Teivon maastoissa kaikkien aikojen ensimmäinen Teivo Varjo Race -yhdistelmäkisa, jossa ryhtiläiset pääsivät hellesäässä tekemään reittiennätykset.