Kesäaikaan kokkaamisen voi aloittaa vaikka käymällä ostoksilla siellä, missä ruoka tuotetaan. Suoramyyntitiloilla näkee omin silmin, millaisissa oloissa lihakarjaa pidetään tai miten marjoja kasvatetaan. Ruoka on myös edullisempaa ja tuoreempaa, kun sen hakee suoraan tilalta. Itse poimien tai isommissa erissä pakastimeen ostaen säästät vielä lisää.
Mutalan muhkeat highlanderit
Vanhan Kuruntien kautta pohjoiseen ajaessa Mutalan kohdalla voi ihastella muhkeita highlandereita eli ylämaankarjaa. Skotlannista kotoisin olevaa rotua ei voi sekoittaa muihin nautoihin, sillä highlandereilla on huikean pörheä turkki ja uljaat, vaakasuoraan sivulle sojottavat sarvet.
Ympäri vuoden ulkona viihtyvät eläimet syövät pelkkää luomunurmea – kesällä itse laitumelta ja talvella samaa nurmea esikuivattuna säilöheinänä.
Highlander on alkuperäisrotu, joka pysyy ympärivuotisesti ulkona asuessaan ja ruohoruokinnalla hyvin terveenä. Mutalan ylämaannaudat ovat siis sataprosenttisesti ruohoruokittuja luomueläimiä, mitä terveystietoiset asiakkaat osaavat arvostaa.
Jalostetumpiin nautarotuihin verrattuna highlanderin liha maistuu voimakkaammalta ja riistaan vivahtavalta. Tilaa pitävät Tahlot myyvät suoraan tilalta laajaa valikoimaa pihvilihaa, paisteja, suikaleita ja jauhelihaa, erikoisleikattuja paloja ja makkaroita sekä kebablihaa.
– Tuottamamme liha myydään enimmäkseen suoraan tilalta. Yhteystiedot löytyvät Maatila Tahlon kotisivuilta ja Facebookista – kannattaa kertoa, koska on tulossa ja mitä lihaa haluaa, Sanna Tahlo neuvoo.
Highlanderien jauhelihaa ja paistia saa myös M-market Kaiharista, ja kahvila-ravintola Mutalan Helmessä on pieni pakastimellinen highlander-valikoimaa, makkaroita, kebab- ja jauhelihaa sekä pihvipaloja. Pääpaino on kuitenkin suoramyynnissä.
– Tilamyynti on sitovaa mutta mukavaa. Se tekee työstämme monipuolisempaa. Minulle on myös tärkeää, että voi kertoa asiakkaalle, millaisesta eläimestä liha on peräisin ja miten se on elänyt. Tiedän, mitä myyn, ja kun syön lihaa itse, tiedän, mitä syön, Sanna Tahlo sanoo.
maatilatahlo.fi
Isommassa erässä
Kuljun kylässä Taivalpohjan lahden rannalla laiduntavat Taivalpohjan aberdeen angukset. Erityisesti pihvilihaksi sopivaa luomulihaa myydään suoraan tilalta ennakkovarauksella. Liha myydään tuoreena laatikoittain. Yhdessä laatikossa on noin 25–30 kiloa lihaa, ja mukana on kaikkia ruhonosia sisäfileestä jauhelihaan.
Tuoretta lihaa tulee noin kerran kuukaudessa, joten jos suunnittelet anguspaistista kesäjuhlan pääruokaa, tilaus kannattaa tehdä ajoissa.
Kesäaikaan tilan läheisessä saaressa laiduntaa myös 13 uuhen lammaslauma, mutta ne ovat puhtaasti maisemanhoitotehtävissä.
taivalpohjanangus.fi
Luomulihaa, kauraa ja lampaantaljoja
Naudan luomulihaa tuotetaan myös Pengonpohjassa sijaitsevalla Korpulan tilalla. Aberdeen angusten pihvilihan ohella Korpulasta saa lampaanlihaa sekä lampaantaljoja.
– Naudanlihan sesonki keskittyy meillä syyspuoleen, mutta esimerkiksi grillikatoksiin, pergoloihin ja huvimajoihin menee lampaantaljoja kesäaikaankin, isäntä Ville Paulaniemi kertoo.
Lihatuotteiden ja taljojen lisäksi Korpulasta voi ostaa tilan luomukaurahiutaleita.
facebook.com/Korpulantila
Perunaa ja polttopuita
Mäkkylän perunat ovat Ylöjärvellä käsite. Keijärven itärannalla sijaitsevalla tilalla on viljelty perunaa jo yli sadan vuoden ajan. Perunoiden ostaminen suoraan tilalta on helpoa: itsepalvelumyymälä on avoinna joka päivä kello 7–21. Myymälästä voi ostaa perunoita 10 ja 25 kilon säkeissä. Perunamyymälä on avoinna niin kauan kuin myytävää riittää eli arviolta juhannukseen asti. Elokuussa aletaan nostaa uutta perunaa myyntiin.
Jos lähdet ostoksille peräkärryn kanssa, voit ostaa samalla reissulla kesän polttopuut. Myös polttopuumyymälä toimii itsepalveluperiaatteella ja se on auki ympäri vuoden, jos vain puuta riittää.
makkylanperunatila.fi
Marjat suoraan suuhun
Mansikat, vadelmat ja herukat kannattaa ehdottomasti käydä poimimassa itse. Mikään ei maistu makoisammalta kuin suoraan pensaasta poimittu, auringon lämmittämä marja! Kaupunkilaiselle retki marjatilalle ”maatilan töihin” on myös mukava kesäinen elämys. Muista varata poiminta-aika etukäteen tilalta.
Ylöjärvellä mansikkaa saa suoraan tilalta sekä poimittuna että itse poimien Parkkuusta Ala-Toikon tilalta, Karhelta Jokisen mansikkatilalta sekä luomumansikkaa Takamaalta Kaitalan luomutilalta.
Vadelmaa voi ostaa ja poimia Jokisen mansikkatilalla ja Kaitalan luomutilalla, Kaitalasta löytyy myös mustaherukkaa.
facebook.com/alatoikontila
facebook.com/Jokisen-Mansikkatila
facebook.com/kaitalanluomu
Ja vielä suu makeaksi
Suojärven Suklaatilan tilapuodista saat herkullista käsintehtyän suklaata. Suklaatilalla kannattaa piipahtaa, vaikkei suurista suklaamääristä haaveilisikaan, sillä puodin valikoimaan kuuluu myös muiden lähialueen pientuottajien taidonnäytteitä: lähiruokaa, käsitöitä ja uniikkeja lahjatavaroita.
suklaatila.fi
Ryynit ja jauhot suoraan myllystä
Jos haluat leipoa leipää ja keitellä kaurapuuroa taatusti tuoreista jauhoista ja hiutaleista, käy ostoksilla Ylöjärven Vehnämyllyllä. Sopimuksesta auki olevalla myllyllä myydään ylöjärveläisillä pelloilla kasvatettua kauraa, vehnää, ruista ja ohraa. Saat jauhot, hiutaleet ja ryynit joko pussitettuna tai omaan astiaan.
Valikoimaan kuuluvat kaurahelmi ja -hiutale, puolikarkea, karkea ja täysjyvävehnä, ruis- ja ohrajauho sekä ohraryyni.
Vehnämyllylläkin heinäkuu on lomakuukausi, joten jauhokaupoilla kannattaa käydä heti kesäloman alkajaisiksi.
ylojarvenvehnamylly.fi
Elokuussa hunajaa
Poikeluksessa pörräävien mehiläisten viime kesänä tuottama hunaja on tehnyt kauppansa niin hyvin, että alkukesästä sitä ei ole saatavilla suoraan Hunaja-Mikoltakaan. Ylöjärven S-marketista saattaa kuulemma vielä löytyä jokunen purkki paikallista hunajaa.
Mehiläiset onneksi ahkeroivat koko kesän, joten elokuussa on taas odotettavissa kultaista nektaria ihmistenkin käyttöön. Hunaja-Mikon suoramyyntipiste toimii itsepalveluperiaatteella, joten sieltä voi milloin tahansa käydä ostamassa purkin tai pari. Isommista eristä pitää soittaa etukäteen.
hunajamikko.fi