Luka Sammalisto on vahvasti mukana EM-mestaruustaistossa – Nälkää jäi seuraaviin kisoihin

Taistelu kartingin Euroopan mestaruudesta on alkanut. Sarjan ensimmäinen osakilpailu kisattiin Belgian Genkissä viikonloppuna ja sunnuntain finaalissa 13-vuotias ylöjärveläinen Luka Sammalisto saavutti uransa parhaan sijoituksen. Sammalisto kaasutteli hienosti kahdeksanneksi. Viikonlopun pistesaldo oikeuttaa Sammaliston EM-sarjan pistetilastossa viidennelle sijalle.
Luka Sammalisto oli kuin kotonaan kovien OKj-luokan kuljettajien joukossa. (Kuva: SportinPhoto/Umberto Fraenkel)

Kaiken kaikkiaan OKj-luokassa kilpailijoita oli 100. Genkin kisaa leimasi hyvin erikoiset sääolosuhteet ja sääennusteet muuttuivat jatkuvasti. Taivas leikitteli niin kilpailijoiden kuin mekaanikkojenkin hermoilla. Jopa yhden kierroksen aikana keli muuttui aurinkoisesta kuivan kelin kisasta sadekelisirkukseksi. Renkaiden, rengaspaineiden ja rengasasetusten valinnasta tuli mekaanikoille todellinen päänsärky, toisille jopa uhkapeli. Sammaliston kylmähermoinen ja kokenut mekaanikko, Tomaz Gorenc, piti hyvin paketin kasassa ja kilpailukalusto toimi erinomaisesti läpi viikonlopun.

Viikonloppu oli Sammalistolta tasaisen varmaa ja virheetöntä ajoa. Jokaisessa viidessä erässä suorittaminen oli vakuuttavaa – paras sijoitus erässä P1 ja heikoin P7 (erät P2, P3, P4, P1 ja P7).

Finaaliin Sammalisto starttasi toisesta rivistä ja lähtöruudusta neljä. Hänellä oli todella hyvät asetelmat lähteä hyökkäämään ja taistelemaan kärkisijoista. Toisella kierroksella kilpakumppanin tiukka lähikontakti pudotti Sammaliston nurmikon kautta sijalle 12. Pikkuhiljaa Sammalisto sai ajonsa tutulle varmuustasolle ja kypärän sisäinen taistelija lähti nostamaan sijoitusta. Kärki oli jo karannut kauas, mutta lopulta Kart Republic-pilotti ajoi ruutulipulle kahdeksantena.

Sijoitus kahdeksan parhaan joukossa on loistava saavutus maailman parhaiden OKj-kuljettajien joukossa, mutta nälkäiselle ja päämäärätietoiselle Sammalistolle se ei ollut riittävän hyvä. Paikka palkintopallilla on selkeä tavoite ja sen ulkopuolelle jäämistä voidaan pitää pienoisena pettymyksenä. Viikonloppu ei kuitenkaan ollut missään nimessä huono – päinvastoin.

– Vakuutin varmalla ajolla ja lunastin viimeistään nyt paikkani kärkikuskien joukossa. Mutta jos kisatavoite ei toteudu, niin pureskeltavaa siinä on. Tosin nyt on hyvät lähtökodat ja taisteluasemat seuraaviin mittelöihin ja ehkä se on tässä vaiheessa paineettomampaa olla jahtaaja kuin jahdettu. Ja tällä hetkellä pistetilastossa sija viisi on todella hyvä, myrskyvaroitus muille kuljettajille on annettu, Sammalisto kommentoi.

– Ja kaikesta menestyksestäni iso kiitos kuuluu huippumekaanikko Tomazille, ajovalmentaja Roope Markkaselle, KartRepublic-tiimille, sponsoreille ja tietysti taustajoukoille – mun vanhemmille Lauralle ja Mikolle. Mä sitä autoa radalla ajan, mutta he tekevät hartiavoimin töitä mun unelmien eteen. Joten mun tehtävä on suorittaa oma tonttini parhaalla mahdollisella tavalla. Se on se suurin kiitos ja työ, mitä voin oman tiimin eteen tehdä. We win some, we lose some, together as team. Mun tiimissä kaikki elää tätä mun unelmaa 100 prosenttisesti, joten voitot ja häviöt ovat meidän kaikkien yhteisiä, nuori ylöjärveläinen kiittelee.

EM-sarjan koostuu neljästä eri osakilpailusta, joista seuraava kisataan toukokuun lopussa (27.–30.5) Ranskan Aunay Les Bois:ssa. Ja tavoite Sammalistolla on edelleen sama: ”Top3 ja Suomenlippu salkoon.