Rakkaasta palvelutehtävästä luopuminen tuo haikean mielen neljä valtuustokautta istuneelle Minna Sorsalle – takana monta merkityksellistä hetkeä

Minna Sorsa katsoo nyt uudenlaista tulevaisuutta kohti.
Pian neljä täyttä kautta Ylöjärven kaupunginvaltuustossa istunut Minna Sorsa heräsi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen 1990-luvulla, kun hän kiinnostui ydinvoiman vastustamisesta. Kului kuitenkin vuosia ennen kuin Sorsa astui politiikan näyttämölle. Poliittisella urallaan Sorsa nousi näkyvään rooliin niin Ylöjärvellä kuin koko Pirkanmaalla.

Nyt Minna Sorsa astuu sivuun. Hän ei ole ehdolla kuntavaaleissa vaan aikoo keskittyä tutkijanuraansa. Kaikista luottamustehtävistään Sorsa ei kuitenkaan luovu. Näistä tehtävistä tärkein lienee Ylöjärvi-Seuran puheenjohtajuus.

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun yhteiskunnallisesti valveutunut nuori Minna Sorsa luukutti 1990-luvulla Depeche Moden kappaletta The landscape is changing. Politiikka tuli naisen kuvioihin mukaan vuonna 2004, kun Sorsan huomattiin kirjoittavan huolestuneena äitinä paikallislehden yleisönosastolle. Sorsan perässä oli lopulta usea puolue. Hän lähti ehdolle kuntavaaleihin sitoutumattomana kristillisdemokraattien listalla.

– Tuolloin en ymmärtänyt puolueista mitään. Tunsin ainoastaan kristillisdemokraattien Keijo Papinsaaren. Yritin toki jo silloin päästä vihreisiin, mutta kukaan sieltä ei soittanut minulle takaisin, Sorsa muistelee.

Sorsa jakoi poikansa kanssa 200 vaaliesitettä ja pääsi valtuustoon 68 äänellä. Kovin kauan Sorsa ei KD:ssa viihtynyt vaan siirtyi niin sanotusti omiensa pariin vihreisiin.

– KD:ssa piti rukoilla kokouksissa, enkä kokenut olevani oikeassa paikassa. Vihreissä minua veti puoleensa ympäristötietoisuus ja kestävän kehityksen ajattelu.

Ihminen on ollut Minna Sorsalle aina tärkein elementti politiikassa. Jo ensimmäisessä valtuustoseminaarissaan hän kiinnitti huomioita siihen, ettei kaupungin strategiasuunnitelmasta löytynyt lainkaan sanoja kuntalainen, ihminen tai perhe.

– Muistan piirtäneeni siihen paperiin ihmisen kuvan, Sorsa kertoo.

Hän pääsi heti ensimmäisellä valtuustokaudellaan tärkeisiin tehtäviin perusturvalautakuntaan ja tarkastuslautakuntaan.

Sote-asiat lähellä sydäntä

Minna Sorsa on aina ollut vahva vaikuttaja sosiaali- ja terveysalan asioissa. Hän tietää, mitä pitkään vatvottu sote-uudistus tuo tullessaan. Sorsan mukaan hyvää on se, että julkisen vallan tuottamat palvelut säilyvät uudistuksen jälkeenkin. Hän kuitenkin pohtii sitä, miksi julkisen sektorin palvelusta ei voisi tehdä yhtä hyvää kuin jotakin menestyvää yksityistä yritystä.

– Kuntalaisen kannalta tärkeämpää on palveluiden toimivuus kuin se, kuka palvelut järjestää. Luottamushenkilöille pitäisi puolestaan olla merkityksellistä, paljonko palvelu maksaa ja miten vaikuttavaa palvelu on, Sorsa pohtii.

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut lähtevät pois kaupungin päätäntävallasta niin Sorsan mukaan hyvinvointiasiat nousevat entistä keskeisempään asemaan paikallisessa päätöksenteossa.

– Päättäjät ja virkamiehet ovat olemassa ihmistä varten. Jos tämän ymmärtää, se vaikuttaa politiikan tekemiseen ja siihen, mitä virkamiehiltä odotetaan. Tämä on läpileikkaava asia.

Sorsan mukaan Ylöjärvi on valmistautunut hyvin sotepalveluiden poistumiseen.

– Olemme satsanneet hyvinvointiin. Olemme esimeriksi kehittäneet kaupungin keskustaa sellaiseksi, missä voi elää ja harrastaa. Ylöjärven ydin on yhteisöllinen keskusta, jossa ei ole parkkipaikkoja vaan mahdollisuuksia tapahtumille ja kulttuurille.

Vanha Räikkä kohokohtana

Pitkän uran paikallispolitiikassa tehnyt Minna Sorsa viihtyy Vanhan Räikän upeissa puitteissa. Upean rakennuksen saneeraus on ollut yksi Sorsan uran kohokohtia.

Kaupungintalon aukiolla seisovan Vanhan Räikän saneeraaminen nykyiseen loistoonsa on yksi Minna Sorsan poliittisen uran kohokohdista. Hän perusti yhdessä poliitikkokollegoidensa Leena Joensivun (sd.) ja Katja Luojuksen (kok.) kanssa Pro Räikkä -kannatusyhdistyksen. Kolmikko teki työtä eri lautakunnissa ja puolueryhmien sisällä, ja rikkoi vanhoja näkökulmia vanhasta arvorakennuksesta.

– Olen onnellinen Vanhasta Räikästä. Saimme vietyä projektin läpi nousukauden aikana. On aika historiallista, että puut, joista Vanha Räikkä on rakennettu, ovat alkaneet kasvaa joskus 1700-luvun puolivälissä, Minna Sorsa sanoo.

Hän jakaa myös kiitosta ison työn vuosien aikana Vanhan Räikän eteen tehneelle paikallisvaikuttaja Urho Riihikoskelle.

Kun puhutaan muista onnistumisista vaikuttamisen saralla, Sorsa mainitsee esimerkiksi seudullisen joukkoliikenneuudistuksen, jossa Soppeenmäki saatiin edullisemmalle B-vyöhykkeelle. Pidemmän tähtäimen vaikutuksen alla on ollut myös maakuntakaavaan merkitty oikorata. Rata oli alun perin suunniteltu kulkemaan Pikku-Ahveniston halki, mutta linjausta saatiin Sorsan ja muiden vaikuttajien johdolla muutettua.

Edellä mainittujen henkilöiden ohella Sorsa nostaa esiin Sari Timosen, joka aikoinaan muodosti Sorsan kanssa KD:n kahden hengen valtuustoryhmän. Maakuntatasolla Sorsa on puolestaan tehnyt tiivistä yhteistyötä vihreiden Juhana Suoniemen kanssa.

Politiikan ulkopuolelta Sorsa mainitsee Ylöjärvi-Seuran huippuaktiiviset konkarit Pentti Säynäväjärven, Torbjörn Nikusin ja Antero Mäkkylän.

– Näillä herroilla on hurjan paljon ideoita ja energiaa. Välillä tuntuu, että toimin liian hitaasti heidän vauhtiinsa nähden, Sorsa naurahtaa.

Tölvimiskulttuurilla pitkät juuret

Neljän valtuustokauden aikana paikallispolitiikassakin on moni asia muuttunut. Minna Sorsa nostaa esiin etenkin viestintätapojen muutoksen. Hänen mukaansa viestintä on nykyisin lyhyttä, nopeaa ja usein vailla kontekstia.

Sorsan mielestä Suomessa on jo vuosisadan ajan ollut vastakkainasettelua lisäävä tölvimiskulttuuri.

– Tölviminen ei ole sananvapautta. Sitä ilmenee silloin, kun ei ole osaamista keskusteluun ja argumentointiin. Vaikka uudet viestintävälineet lisäävät kärkevyyttä, niin pitäisi kyetä perustelemaan mielipiteensä eikä päättää asioita ohuen tiedon perusteella.

Yhteiskunnallinen palvelutehtävä

Pitkän uran paikallispolitiikassa tehnyt Minna Sorsa toivoo, että tulevissa kuntavaaleissa ehdolla olisi ihmisiä, jotka ymmärtävät poliitikon olevan yhteiskunnallisessa palvelutehtävässä. Hänen mukaansa toimiva yhteiskunta ei ole itsestäänselvyys vaan sitä pitää puolustaa.

– Arvostan niitä, jotka antavat aikaansa ja perehtyvät asioihin. Poliitikon pitää käyttää parasta mahdollista saatavilla olevaa tietoa, koska hän kantaa vastuuta yhteiskunnasta. Lisäksi mietin, että saisimmeko parempia tuloksia aikaan, jos kiittäisimme toisiamme enemmän, Sorsa tuumaa.

Sorsa on uransa aikana toiminut hämmästyttävän monessa poliittisessa tehtävässä niin Ylöjärvellä kuin koko maakunnassa. Nyt Sorsa sanoo, että on aika antaa muiden vihreiden vaikuttajien tehdä tärkeitä asioita. Vaikka tunnettu paikallispoliitikko poistuu siis valokeilasta, hän aikoo säilyttää vihreiden puoluekirjan.

– Laskin, että enimmillään olen tehnyt puoluepolitiikkaa ja luottamustehtäviä 12 tuntia viikossa. Nyt olen tehnyt henkisesti tätä luopumistyötä jo pari vuotta. Jatkossa haluan keskittyä tutkijanuraani ja siinä merkityksellisiin asioihin.

Sorsa ei kuitenkaan täysin sulje pois paluuta aktiivipolitiikkaan, vaikka nyt se tuntuukin epätodennäköiseltä.

– Maakunnassa tapahtuu mielenkiintoisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita, Sorsa toteaa.