Uusi jätelaki velvoittaa taloyhtiöt muovinkierrätyksen piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoteen 2023 mennessä jokaisessa vähintään viiden asunnon taloyhtiössä on oltava myös muovinkeräysastia.
Viime vuoden keväällä Pirkanmaalla käynnistyi kokeilu, jonka tiimoilta taloyhtiöt ovat voineet ottaa käyttöönsä pakkausmuoveille tarkoitetun keräysastian, jonka Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa veloituksetta. Tyhjennys 660-770-litraisille muovipakkausastioille maksaa 6,67 euroa kerralta.
Ylöjärvellä keräysalueisiin kuuluvat keskusta-alueen taajaamat, kuten Soppeenmäki, Vuorentausta, Metsäkylä ja Asuntila, joissa yhteensä toista sataa taloyhtiötä on ottanut vuoden aikana käyttöönsä muovinkeräysastian.
Metsäkylässä 12 asunnon taloyhtiössä on ollut käytössä viime syksystä asti pakkausmuoveille tarkoitettu keräysastia, jolla korvattiin yksi taloyhtiön kolmesta sekajätteen keräysasiasta.
Taloyhtiössä asuva Tarja Möttönen kertoo huomanneensa, että muovinkeräyksen käynnistyessä sekajätteen määrä on vähentynyt, mutta ei mitenkään merkittävästi. Muovinkeräys ei ole siis osoittautunut taloyhtiössä vielä erityisen käytetyksi.
– Olisin kuvitellut, että muovijätteen keräys olisi näinkin isossa taloyhtiössä hyvinkin suosittua, mutta ei muovijäteastia ole ainakaan vielä ollut mitenkään erityisen täynnä. Sekajäteastiat ovat jonkin verran tyhjempiä nyt kun muovinkeräys tuli, eli jotkut perheet sentäs kierrättävät, Möttönen kertoo.
Lue myös: Biojäte päätyy yhä edelleen useimmiten sekajätteeseen
Muovia kassillinen viikossa
Möttönen ja hänen puolisonsa kierrättävät lähes kaikki taloutensa pakkausmuovit, joita päätyy kierrätykseen muovikassillinen tai kaksi viikossa. Hän ei pidä kierrätystä erityisen vaivalloisena.
– Meillä on jätevaunussa astia sekajätteelle ja muovijätteelle. Muovijätettä en mitenkään erityisen hyvin puhdista tai pese. Jostain muistaakseni luin, että muovijätteen huuhtaiseminen riittää. Ei ole järkeä tuhlata puhdasta vettä jätteiden puhdistukseen.
Möttönen kertoo käyttävänsä apuna nettiä, jos muovin kierrätyskelpoisuudesta on epävarmuutta. Tietoa eri muoveista löytyy esimerkiksi Muoviteollisuus ry:n verkkosivuilta tai Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n verkkosivuilta.
Lue myös: Kaikille vähintään viiden asunnon kiinteistöille lajitteluastiat eri pakkauksille
”Neuvoisin, että määrän sijasta lajittelussa keskityttäisiin laatuun”
Kysyimme Pirkanmaan Jätehuollon tekniseltä päälliköltä Timo Varsalalta muovin kierrättämisestä ja siitä, miten ylöjärveläiset taloyhtiöt voivat saada pihaansa muovinkeräysastian.
Miksi muovin kierrättäminen on kannattavaa?
– Lajittelemalla pakkausmuovin omaan astiaansa se pystytään hyödyntämään myöhemmin kuten kartonki, metalli ja lasikin. Kierrätetystä pakkausmuovista tehdään muun muassa granulaattia, jota käytetään uusien muovituotteiden valmistuksessa.
– Lisäksi jätteen hyödyntäminen materiaalina on jätehierarkiassa korkeammalla tasolla kuin jätteen energiahyötykäyttö.
Onko pakkausmuovin kierrätys aina ekologisin vaihtoehto?
– Ei välttämättä, sillä esimerkiksi jätteenkuljetuksesta muodostuvat päästöt tulee ottaa huomioon. Tähän vaikuttaa esimerkiksi syrjäisempi asuinpaikka.
– Myös pakkauksen puhtaus on yksi asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi rasvaisten marinadijäämien peseminen ei ole välttämättä järkevää, sillä se nostaa lämpimän veden kulutusta. Hyvä nyrkkisääntö on, että kierrätettävän pakkausmuovin tulisi olla pesemättä puhdas. Esimerkiksi perheen koira on hyvä apu likaisten muovien pesussa.
En kierrätä kaikkia talouteni pakkausmuoveja. Tuleeko minun potea huonoa omaatuntoa?
– Ei kannata potea huonoa omaatuntoa siitä, että osa likaisista pakkausmuoveista päätyy edelleen sekajätteeseen. Ne menevät joka tapauksessa energiaksi. Neuvoisin, että määrän sijasta lajittelussa keskityttäisiin laatuun ja tehtäisiin lajittelusta itselle helppoa.
Miten taloyhtiöni voi hankkia muovinkierrätysastian? Voiko vuokralla asuva vaikuttaa asiaan?
– Muovinkeräyksen voivat hankkia vähintään viiden huoneiston kiinteistöt. Ihan kuka vaan asukas voi ottaa muovinkeräyksen puheeksi ja useimmiten asukkaan kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään tai sitten taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan. Jos astia päätetään hankkia, tehdään siitä tilaus Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalveluun.
– Ylöjärven taajamassa astian saa tällä hetkellä parissa viikossa ja se toimitetaan kiinteistölle ilmaiseksi. Isännöitsijä saa muovinkeräysastiasta käyttöohjeet, jotka jaetaan asukkaille.
Mistä tietää, paljonko muovijätettä syntyy omassa taloyhtiössä?
– Jos kiinteistöllä on valmiiksi kolme 600 litran jäteastiaa, niin lähtökohtaisesti näistä yksi voitaisiin jättää muoville. Jos muovinkeräys käynnistetään, jäisi taloyhtiöön kaksi 600 litran sekajäteastiaa ja näiden lisäksi tulisi oma astia muoville. Nyrkkisääntönä pidetään, että muovia olisi noin kolmasosa, mihin tietysti vaikuttaa muun muassa asukkaiden lajitteluaktiivisuus.