Biojäte päätyy yhä edelleen useimmiten sekajätteeseen

Vaikka kompostointi-innostus on noussut koronan aikana niin edelleen valtaosa kotitalouksien biojätteestä päätyy sekajätteeseen. Vaikka taloyhtiössä olisi biojätteen erilliskeräys, liian moni laittaa kahvinporot, banaaninkuoret ja muut biojätteensä edelleen sekajätteeseen.
Yhä edelleen iso osa biojätteestä menee sekajätteeseen. (Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto)

Asia selviää Biolanin biojätekyselystä, johon tuli 4 946 vastausta.

Omakotiasujat ovat tunnollisempia lajittelijoita. Kotikompostointia pidetään helppona ja ekologisena tapana päästä eroon biojätteistä. Kompostointi myös säästää rahaa, kun poiskuljetettavan jätteen määrä vähenee.

Jäteyhtiöiden lajitteluselvitysten mukaan lähes 60 prosenttia kotitalouksien biojätteestä päätyy sekajätteen joukkoon. Sekajätteestä peräti kolmasosa on biojätettä. Sekajätteen joukossa märkä biojäte päätyy polttoon, jossa se haittaa polttoprosessia.

– Ympäristö kiittää, kun biojätettä saadaan kerättyä talteen. Erilliskerätystä biojätteestä valmistetaan esimerkiksi biokaasua ja biodieseliä korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Omakotiasujan biojätteestä kypsyy kompostorissa ekologisesti multaa omaan puutarhaan, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo.

Useimmissa kunnissa omakotiasujille biojätteen lajittelu on toistaiseksi vapaaehtoista. Biolanin kyselyn mukaan kaksi kolmesta omakotiasujasta kuitenkin lajittelee biojätteet tunnollisesti. Vähintään joka toinen omakotiasuja kompostoi ja 15 prosentilla on biojätteen erilliskeräys.

− Jo lähes vuoden kestänyt koronapiina on selvästi lisännyt kiinnostusta kompostointiin. Kotona syödään enemmän kuin ennen ja samalla biojätteen määrä on lisääntynyt, Riikka Kerttula kertoo.

Omakotiasujista liki kolmannes heittää vielä biojätteet sekajätteen joukkoon. Heistä 72 prosenttia olisi valmis kompostoimaan, jos olisi varaa ostaa kompostori.

Omakotiasuja maksaa itse suoraan kaikki jätehuollon kulut. Kyselyn vastaajista yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että kompostoimalla säästää rahaa, kun poiskuljetettavan jätteen määrä vähenee.

− Kompostointi on ehdottomasti taloudellinen vaihtoehto. Kun biojätteet kompostoi, voi sekajäteastian tyhjennysväliä harventaa. Jos tyhjennysväli onkin kahden viikon sijaan kahdeksan viikkoa, niin vuodessa säästyy helposti yli sata euroa, Riikka Kerttula laskeskelee.