Ylöjärveläislähtöinen Ars Fennica -palkittu Kari Vehosalo järjestää yksityisnäyttelyn Tampereella

Ylöjärveläissyntyisen, vuonna 2017 Ars Fennica -palkitun Kari Vehosalon yksityisnäyttely on nähtävissä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella 6.2.–23.5.2021.
Ars Fennica -ehdokas

Nykyään Helsingissä asuvan Kari Vehosalon pohtivainen tapa katsoa elämää ja tehdä taidetta kumpuaa intohimosta filosofiaan ja humanismiin. Filosofiaakin opiskelleen taiteilijan mielestä pohdinta ja sivistys ovat keinoja välittää maailmasta ja sen kohtalosta. (Arkistokuva: Vehosalon kotialbumi)

Vuoden 2017 Ars Fennica -palkinnon voittaja Kari Vehosalo (s. 1982) on yksi kiinnostavimmista suomalaisista nykytaiteilijoista. Hänen taiteensa lähtökohtana on todellisuus ja sen kriittinen tarkastelu. Taide merkitsee hänelle ennen kaikkea ajattelua.

Vehosalon teokset ovat esittäviä, ja usein niiden aiheena on ihminen yksilönä tai ryhmän jäsenenä. Figuurinsa hän asettaa tarkasteltavaksi tilaan, kuin näyttämölle. Hänen taiteensa ytimessä ovat valo ja pimeys sekä olemisen kauneus ja kauhu.

Sara Hildénin taidemuseon järjestämä Vehosalon yksityisnäyttely on koostettu läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa. Kyseessä on koko museon kattava keskivaiheen uran retrospektiivi, jossa tehdään laaja katsaus Vehosalon tähänastiseen tuotantoon ja esitellään myös uusia teoksia.

Pääpaino on maalauksissa, ja lisäksi nähdään piirustuksia, valokuvia ja veistoksia sekä näyttelyä varten luotu installaatio, joka yhdistää tilallisuutta ja ääntä.

Lue myös: Ylöjärveläislähtöinen Kari Vehosalo valittiin Ars Fennica -ehdokkaaksi: ”Jos sanotaan monta kertaa, että älä ryhdy taiteilijaksi, ja silti ryhtyy, on todennäköisesti oikealla alalla”

Esillä Vehosalon keskeiset maalaussarjat

Vehosalo pyrkii yhdistämään taiteessaan kauneuden, psykopatologian ja länsimaisen traumakulttuurin. Teosten lähtökohtina toimivat niin taidehistorian kuvasto, filosofian ja psykologian käsitteet kuin Hollywoodin faktat ja fiktiotkin.

Vehosalon maalauksissa tekniikan hallinta yhdistyy viileänkauniiseen kuvakieleen, jossa valokuvantarkasti kuvattua todellisuutta etäännyttää monokromaattinen värimaailma. Kuviinsa hän pyrkii sijoittamaan jonkin häiritsevän elementin, joka särkee tutun ja turvallisen – ja herättää näin kysymyksiä.

Vehosalo on syvällinen ajattelija ja filosofinen pohdiskelija, ja hänen viimeistelty tekniikkansa hidas ja suuritöinen. Taustalla on ekologinenkin eetos: tehdä mahdollisimman harkittua ja laadukasta mahdollisimman vähän. Maalaustensa lähtökohtana taiteilija käyttää lähes aina valokuvia ja niistä tehtyjä digitaalisia kollaaseja, ja maalaus syntyy useiden, virheettömien maalikerrosten tuloksena.

Sara Hildénin taidemuseo esittelee Vehosalon keskeiset maalaussarjat Väkivaltaisen kuoleman pelko (2009–), Young Adults (2017–) ja Metaphysics of Presence (2018–) ensimmäistä kertaa kattavina kokonaisuuksina. Mukana on myös avainteoksia useiden vuosien aikajänteellä syntyneistä sarjallisista teoksista Doppelgänger ja Dorian Gray.

Lue myös: Ylöjärvellä varttunut Kari Vehosalo sai kuvataidepalkinto Ars Fennican – Palkintosumma 40 000 euroa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?