Nuoret sormussepät loihtivat ylijäämäpuusta sormuksia – lukiolaisista on kuoriutunut taitavia käsityöläisiä

Nuorukaiset nostavat tervehdykseksi kätensä pystyyn. Heidän etusormissaan komeilevat itsevalmistetut sormukset. Janne Savolainen, Joel Lehtonen, Aleksi Niemistö ja Julius Jokinen odottavat, miten koruja ostava yleisö suhtautuu nelikon luomaan puusormustarjontaan. Käsillä on joulusesonki, joka perinteisesti kasvattaa ihmisten koreilun halua.
Janne Savolainen (vas.), Joel Lehtonen, Aleksi Niemistö ja Julius Jokinen ovat nyt sormusseppiä. He valmistavat koruja puusta. Nelikko odottaa, että ostava yleisö löytäisi ylöjärveläissormukset hyvin joulusesongissa.

Ylöjärveläiset Janne Savolainen, Joel Lehtonen, Aleksi Niemistö sekä Julius Jokinen opiskelevat lukion yrittäjyyslinjalla. Nelikko on perustanut Soima Ny -nimisen firman, ja nyt nuorukaiset ovat disainereita, raaka-aineen hankkijoita, sormusseppiä, markkinoijia sekä myyjiä.

Nuoret koruyrittäjät haluavat elää tiiviisti ajassa. He kantavat kortensa kekoon niin ilmastotalkoiden kuin raaka-aineiden kierrätyksen merkeissä. Lukiolaisista on kuoriutunut taitavia käsityöläisiä, jotka sorvaavat puusta uniikkeja sormuksia niin naisten kuin miestenkin käyttöön.

Savolainen, Lehtonen, Niemistö ja Jokinen luottavat perinteisen autotallin tenhoon. Yritys ottaa ensiaskeleensa tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Jos ylöjärveläisestä sormusmallistosta tulee suuri suksee, osakkaat ovat valmiita liiketoiminnan laajentamiseen. Sormusseppänä toimiminen kiehtoo tiimin jokaista jäsentä.

– Meistä ei kukaan ollut ennen sormusbisneksemme aloittamista niin sanottu sormusihminen, sormuksen aktiivinen kantaja. Oivalsimme kyllä varsin pian, että olemme itse tärkeitä tuotteidemme mannekiineja ja markkinoijia, he kertovat.

Idea virisi salilla

Ylöjärven yrittäjyyslinja haastaa opiskelijansa etsimään yritysidean ja toteuttamaan sen. Janne Savolainen, Joel Lehtonen, Aleksi Niemistö ja Julius Jokinen sanovat, että liiketoiminta-ajatuksen kehitteleminen tarjoaa mielekkään pähkinän ratkaistavaksi.

– Kukaan ei pureskele aihioita opiskelijoille valmiiksi. Linjalaisten on vedettävä rohkeasti ideapipo päähänsä ja valikoitava oma juttunsa, nelikko kiittää.

Janne Savolainen ja Joel Lehtonen lausuivat alkusanat sormusten valmistamiselle. Kaksikko mietti yrityspolkuaan salilla. Pian parivaljakko löysi itsensä kahlaamassa internetissä pyydystäen sormustietoa. Ajatus keräsi lihaa luun ympärille. Yritys keskittyy sormukseen.

Savolainen ja Lehtonen kokivat, että tiimi toimisi parhaiten, kun siinä olisi neljä osakasta. Jokinen ja Niemistö innostuivat oitis ehdotuksesta, kun Savolainen ja Lehtonen esittelivät innovaatiotaan.

– Porukkamme on optimaalinen. Meillä on myönteinen pörinä. Olemme hitsautuneet hyvin yhteen, he vakuuttavat.

Trendit ohjaavat tekemistä

Sormussepät toimivat valmistamiensa korujen mannekiineina ja markkinoijina.

Yrittäjyyslinjan opit muuttuvat konkreettisiksi teoiksi, kun Janne Savolainen, Joel Lehtonen, Aleksi Niemistö ja Julius Jokinen pyörittävät liiketoimintaansa.

– Aikamme valtatrendejä ovat muun muassa ympäristöystävällisyys, kierrätys ja lähivalmistaminen, nuoret yrittäjät listaavat.

Nelikko pomppii ilosta, kun he saavat sormustensa raaka-aineen paikkakuntalaisesta Kalustopuuseppä P. Koivisto Oy:stä.

– Pidämme ympäristönäkökulmaa merkityksellisenä pointtina. Uskomme, että potentiaaliset asiakkaamme antavat painoarvoa ratkaisullemme, että hyödynnämme ylijäämäpuuta. Käytössämme onkin eksoottisia ja tyylikkäitä materiaaleja, kuten pähkinäpuuta, tiikkiä sekä wengeä.

Sormussepät ovat kiitollisia, että ylöjärveläinen kalustopuuseppäliike haluaa auttaa ja tukea heitä yrittäjyyden alkumetreillä. Nuorukaiset luottavat, että suomalaisten perinteinen metsärakkaus kantaa myös heidän sormusbisnestään. Puu mielletään kestäväksi ja lämminhenkiseksi materiaaliksi. Aikamme suosii yksilöllisiä tuotteita. Savolainen, Lehtonen, Niemistö ja Jokinen iloitsevat, että jokainen heidän käsissään valmistuva koru on takuuvarmasti uniikki.

Tyylikkyyttä pukeutumiseen

Sormussepät ovat onnellisia uudesta kiinnostuksensa kohteesta.

– Meidän sormissamme ei ollut aiemmin sormuksia, mutta nyt me pidämme niitä jatkuvasti. Olemme oivaltaneet, että ylipäänsä korut ja koristeet lisäävät pukeutumisen tyylikkyyttä, nelikko ynnää.

Janne Savolaisen, Joel Lehtosen, Aleksi Niemistön sekä Julius Jokinen lunastavat sanansa ja nostavat kätensä pystyyn. Neljässä etusormessa killottaa tummanpuhuva puusormus.

– Näytäpäs sormustasi. Monet kaverit ovat huomanneen korumme ja ovat niistä kiinnostuneita. Jotkut pyytävät sormusta jopa sovitettavakseen, he tarinoivat.

Uutukaiset sormusvalmistajat odottavat, että niin naiset kuin miehetkin innostuvat heidän mallistostaan.

Pienillä hankinnoilla liikkeelle

Soima Ny:n sormusvalmistamo on Janne Savolaisen kodin autotallissa. Savolainen, Lehtonen, Niemistö ja Jokinen iloitsevat, että he ovat saaneet sormuspajan toimintaan verrattain inhimillisin taloudellisin varoin.

– Olemme investoineet puusorviin. Se on koko tuotantomme keskeisin työkone, he sanovat.

– Lisäksi olemme ostaneet vesikeittimen, liimaa ja lakkaa, nelikko tarkentaa.

Sormussepät puhkuvat tekemisen intoa. Tiimissä ahkeroiminen on antoisaa. Neljä päätä yhteen lyödessä löytyy ratkaisu kysymykseen kuin kysymykseen. Nuorukaiset eivät pelkää työvuorta. He tietävät, että valmistaminen on yksi työsarka. Muita ovat ideointi, tuotekehittely, materiaalihankinta, markkinointi sekä talous.

Ylöjärveläisnuoret ovat rakentaneet omat nettisivut, joiden turvin he uskovat sormuskysynnän lähtevät korkeaan lentoon. Janne Savolainen on päässyt hyödyntämään valokuvaustaitojaan. Joel Lehtonen kantaa kortensa kekoon sosiaalisen median taitajana. Aleksi Niemistö on hankkinut pörssisäätiölähetin pätevyyden, joten hän tuntee taloudenpidon omimmaksi sarakseen. Julius Jokinen miettii sormusten tarinoita ja nettisivujen sisältöä