Vanhan ajan vahtimestareista kouluyhteisöohjaajiin – ongelmat ovat vaikeutuneet koronakurimuksessa

Kaipaamme vanhan ajan vahtimestaria huolehtimaan koululaisista. Parhaimmillaan hän oli paikalla ja tavoitettavissa, kun jotain tapahtui. Viisain neuvoin hän ohjasi koululaisia oikealle tielle.
Kouluyhteisöohjaaja on uuden ajan turvallinen lisäaikuinen lasten ja nuorten tukena. Hän on nuorisotyön ammattilainen ja opetushenkilöstön jäsen. Hän auttaa ja tukee lapsiamme ja nuoriamme koulun arjessa. Tämä Ylöjärven malli on saanut runsaasti kiitosta.

Kouluyhteisöohjaaja on osaltaan vaikuttamassa lasten ja nuorten kasvuun ja hyvinvointiin. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen on tärkeä osa hänen työtään. Syrjäytyminen, kiusaaminen, mielenterveyspulmat, huumeet: nämä ongelmat ovat vaikeutuneet koronakurimuksessa. Oikea-aikainen puuttuminen vaikeuksiin ja niiden hoito tarvitsevat asiantuntijavoimia. Kouluyhteisöohjaaja muodostaa oppilashuollon tiimin koulukuraattorin ja koulupsykologin kanssa, joten yhteistyöllä homma hoituu myös vaativissa tilanteissa.

Jos nämä oppilashuollon asiantuntijat pystyisivät auttamaan vuodessa edes muutamaa synkkenevää polkua kulkevaa lasta tai nuorta, se olisi mittaamattoman arvokasta. Tällaisen ennaltaehkäisevän tuen avulla saatavat kustannussäästöt eivät ehkä heti näy pikavoittoina kvartaalitalouden tilinpäätöksissä, mutta pitkässä juoksussa asiantuntijat puhuvat miljoonien eurojen säästöistä.

Ylöjärven valtuusto päättää ensi vuoden talousarviosta 7.12.2020. Pohjaesityksessä ei ole määrärahaa kouluyhteisöohjaajien palkkaamiseksi, koska hanketukea ei saatu riittävästi. Siksi talousarviokokouksessa tehdään lisämäärärahaesitys siitä, että ainakin Viljakkalan ja Kurun yhtenäiskoulut saisivat kouluyhteisöohjaajansa. Tähän on vahvat alueelliset perustelut. Kaupungin oppilashuollon ja sosiaalitoimen henkilöstön vastaanottotilat ja -palvelut ovat keskittyneet Ylöjärven keskustaan. Kouluyhteisöohjaaja olisi päivittäin koulussaan ja muodostaisi hyvän yhdyssiteen henkilöstöön ja muihin oppilashuollon toimijoihin.

Muutokset pohjaesityksiin ovat mahdollisia. Ei unohdeta, että valtuusto on ylin päättävä elin.

Ps. Vielä hyvä uutinen: Ylöjärven kaupunginhallitus päätti maanantain 30.11. kokouksessaan palkata ensi vuonna seitsemännen koulukuraattori-koulupsykologi-työparin.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan vpj. (vihr.)