Minäkö varhaiskuntoukseen? – onneksi en kaikkea ääneen sanonut

timo jokinenOlen pienestä pitäen liikkunut ja urheillut. Pitänyt itseäni aina, omasta mielestäni ainakin, ihan hyväkuntoisena. Olin 1970-luvulla nuori ja silloin ei ollut kännyköitä ja läppäreitä, joten vapaa-aikani meni urheilun parissa. Ja aktiivinen liikuntaharrastus jatkui pitkälle aikuisikään. Liikunnan harrastaminen kuitenkin iän myötä väheni, mutta ajattelin ja tunsin, että kyllä kunto on edelleen kova ja notkeus sekä vetreys ovat säilyneet hyvällä tasolla. Nuoremmat saavat tulla viivalle kokeilemaan.

Kun sitten työnantaja jokin aika sitten ehdotti, että mitäpä, jos lähtisin varhaiskuntoutukseen? Selvitettäisiin, mikä on terveydentila ja kunto. Saisin vinkkejä kuntoni kohentamiseen, venyttelyihin, työkyvyn ylläpitämiseen ja kaupan päälle ravitsemustietoutta.

Ajattelin, että mitäköhän pomo oikein juttelee. Varhaiskuntoutukseen minä, joka olen 40 vuotta koripallon kanssa kiertänyt Pirkanmaan koulujen voikkasaleja ja käynyt kilpailemassa monilla kymmenillä yleisurheilukentillä. Ja nyt muka varhaiskuntoutukseen. Onneksi en sentään sanonut tätä kaikkea ääneen.

Kuntoutuksessa ikäiseni naiset voimistelivat ja venyttelivät yhtä upeasti kuin minä 30 vuotta sitten. Teki mieleni vetää pussi päähän, etteivät olisi nähneet kuinka veikeitä ja vaikeita ilmeitä ne venyttelyt naamalleni toivat. Hyvä, etteivät lihakseni paukahtaneet poikki. Tästä varhaiskuntoutusjaksosta sain uuden kipinän urheiluun ja kehonhallintaan. Tehtävää oli yllättävän paljon.
Kuntoutuksessa sain kulkea omaa yksilöllistä kuntopolkuani. Kurssin vetäjä ja muut kurssilaiset olivat tukena ja apuna. Sain itse asettaa henkilökohtaiset tavoitteeni. Sain kurssilta monia konkreettisia työkaluja vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja elämäntapamuutoksen tekemiseen.

Heräsin eloon. Ehkäisevällä varhaiskuntoutuksella tarkoitetaan kaikkia toimia, jotka tähtäävät fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn sekä elämänlaadun säilyttämiseen tai kohentamiseen. Kuntoutuspäivät antoivat minulle myös tilaisuuden irrottautua arkityöstä täydellä palkalla ja keskittyä vain itseeni ja omaan jaksamiseeni. Kiivastahtiseen työelämään kuntoutuspäivät tarjosivat rentouttavia keitaita. Tapani harrastaa liikuntaa monipuolistui huomattavasti.