Siivikkalan omakotitonteista lähetettiin yli 350 hakemusta: ”Sijainti ja vieressä oleva koulu ovat varmasti merkittäviä syitä suurelle suosiolle”

Ylöjärven kaupungin omakotitonttihaku herätti tänä syksynä paljon kiinnostusta, tiedottaa Ylöjärven kaupunki.

Metsäkylästä tontteja oli haussa yhteensä 31 kappaletta. (Kuva: Jani Saarenpää)

Hakemuksia tontteihin tuli kaikkiaan 644 ja  yksittäisiä hakijoita oli 492. Osa hakijoista haki tonttia useammalta kuin yhdeltä alueelta.

Ylöjärven kaupungilla oli haettavana 11.11.2020 mennessä yhteensä 58 uutta omakotitonttia Metsäkylästä (31), Siivikkalasta (15), Siltatien alueelta (3) ja Viljakkalasta (9).

Eniten kiinnostusta kohdistui Siivikkalan tontteihin, joihin tuli 355 hakemusta. Metsäkylän tontteihin tuli 175 hakemusta, Siltatien alueelle 110 ja Viljakkalaan 4.

Lue myös: Tonttihaku on taas alkanut: Kaupunki myy ja vuokraa omakotitontteja yhteensä 58 kappaletta Siivikkalasta, Metsäkylästä, Haavistolta ja Viljakkalasta

Ylöjärven keskusta-alueen ja lähistön omakotitontit ovat aina herättäneet paljon mielenkiintoa, mutta tämänsyksyisen tonttihaun suosio yllätti silti.

– Siivikkalasta on tähän asti ollut tarjolla vain vähän omakotitontteja. Uuden asuinalueen keskeinen sijainti sekä vieressä oleva koulu ovat varmasti merkittäviä syitä suurelle suosiolle, Ylöjärven kaupungin tonttiasiamies Jouni Ruokanen kertoo.

Siivikkalasta samalta alueelta on näillä näkymin tulossa lisää tontteja jakoon ensi syksynä, samoin Siltatien alueelta.

Tontit arvotaan

Silloin kun alueen tonttien hakijoita on enemmän kuin tontteja, tontin saaja valitaan arpomalla. Arvonta suoritetaan alueittain. Arvonnassa ensimmäisen arvan saanut voi valita haluamansa tontin. Näin menetellään niin kauan, kunnes kaikki tontit on jaettu.

Kaupunki kertoo järjestävänsä arvonnan todennäköisesti 25.11.2020 ja sen toteutuksesta tiedotetaan tarkemmin tonttia hakeneille. Koronavirustilanteen ja suuren hakijamäärän takia perinteistä fyysistä arvontatilaisuutta ei voida järjestää.

Lue myös: Siltatien ja Työläjärven omakotitonteilla oli valtava kysyntä vuonna 2019– tontit piti arpoa

Yksi kommentti

  1. markojalonen

    Kyllä tontteja tulisi tarjolle, jos kunnan kaavoituspolitiikkaan tulisi muutos. Yksityisillä on maata ja halua mitä myydä, mutta kunta on pitänyt esim. Siivikkalaa rakennus- ja toimenpidekiellossa vuodesta 2004 saakka. Kaavoitusmonopoli on siis kunnalla. Perusteluina kunta sanoo, että haluaa hallita maankäyttöä ja rakentamista, se on ihan ok. Mutta maan hintaan, mitä kunta maksaa yksityisille olisi tultava muutos. Ei ole oikeudenmukaista, että kunta maksaa yksityiselle maan omistajalle noin 2,8€/m3 raakamaasta ja myy sen kaavoitettuna 60€/m3 hintaan arvonnalla. Kunta joutuu toki kaavoittamaan ja rakentamaan infrastruktuuria tonteille, mutta maan hankintahinta on kohtuuttoman pieni yksityisiltä, jotta saataisiin uusia tontteja myyntiin kaikille niitä haluaville. Yksityiset myisivät kyllä maata kunnalle, jos saisivat oikeudenmukaisen hinnan maasta, vaikka 40 % lopullisesta myyntihinnasta, millä kunta tontin myy. Saisihan kunta vielä jatkossa uusista tonteista verotuloja. Ei tonteista pulaa ole. Kunnan monopoli kaavoituksessa ja maan hankintahinnassa yksityisiltä on se syy tonttipulaan. Omistan maata ja on halua myydä, mutta en myy kunnan maksamalla noin 2,8€/m3 hinnalla. Rakennusliikkeet eivät ole kiinnostuneita, kun kunnalla on alueella rakennus- ja toimenpidekielto, jolla hallita kaavoitusmonopolia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?