Pienemmän ja pienempien puolesta – Miten käy Viljakkalan muiden palveluiden, jos Kultakylän päiväkoti suljetaan?

01.10.2020 19:00

Mennäänkö tänään päikkyyn? Tämä kysymys joka päivä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tai legopalikkaa. Tämä kertoo vilpittömän totuuden lapsen arjesta, lämpimistä varhaiskasvattajista ja siitä turvallisuuden sekä tuttuuden tunteesta, jonka pieni lähipäiväkoti pienessä tutkimusmatkailijassa herättää. Päiväkodin, jonka vieressä siintää järvi, lähellä lehmät ammuvat ja syksyisin voi ihastella viereisellä pellolla viljaa korjaavaa puimuria.

Tutkimusmatkailija, oli sitten iso tai pieni, ei voi ymmärtää, että miksi päättäjien pöydällä raha kumoaa hyvän vaikutukset. Kultakylän päiväkoti Viljakkalassa on sulkemisuhan alla. Pienempien yksiköiden sulkeminen haja-asutusalueilla on nykytrendi, koska kaupunkiasumisen kehittämiseen keskitytään. Tai ainakin se on kustannustehokkaampaa paperilla. Ristiriitaistakin. Jos halutaan houkutella lisää asukkaita, tuskin palveluiden entisestään vähentäminen sitä tekee. Päinvastoin.

Lue myös: Kaupunki on lopettamassa Kultakylän päiväkodin toiminnan Viljakkalassa ensi vuonna – Lapset siirtyvät kylän toiseen yksikköön

Vertaamatta sen kummemmin naapuripäiväkotiin, joka muun muassa mahdollistaa vanhempien vuorotyön, puhutaan Viljakkalan keskustan lähipäiväkodista, johon jokaisella lapsella on oikeus. Moni Viljakkalan perheellinen asukas on varmasti tehnyt paikkakunnalle muuttamis- tai jäämissuunnitelmia pienen päiväkodin ympärille. On myös lapsia, joiden on mielekkäämpää toimia sekä oppia pienemmässä tilassa ja väkimäärässä. Yksistään tämä painaa hyvien vaikutuksien vaakakupissa enemmän kuin ratikka. Itse maalla kasvaneena ja pientä kyläkoulua käyneenä valitsin kotini paikan myös päiväkodin perusteella. Ja lehmien.

Entäs autoton vanhempi? 5,8 kilometriä on Ylöjärven kaupungin sivuilla pitkä tai lyhyt, riippuen siitä, mitä agendaa se kaupungille hyödyttää. Perheelle, joka joutuu siirtymään naapuripäiväkotiin, matka on vain 5,8 km, mutta varhaiskasvatuksen henkilökunnan työpanoksen kohdistaminen paranee, kun työaikana ei tarvitse matkustaa yksiköstä toiseen. Miten matkan kesto voi olla arvokkaampi toiselle kulkijalle kuin toiselle? Enkä edes mainitse olematonta julkista liikennettä.

Lue myös: Mielipidekirjoitus:Kultakylän päiväkodin lakkauttamisesta: Toivon hartaasti, että kaupungin päättäjät kuuntelevat asiassa vanhempia

Miten käy Viljakkalan muiden palveluiden, jos päiväkoti suljetaan? Moni vanhempi hoitaa lastenvienti- tai hakureissulla apteekkiasiat, kirjastolainaukset, auton tankkauksen, poikkeaa ehkä vielä kyläkaupallekin. Pidemmällä aikavälillä vaikutusta voi olla alueen viihtyvyyteen ja työllisyyteen.

Mikä vaakakupissa painaa? Ylöjärven kaupungin arvot kuulostavat upeilta: kehitysrohkeus, vastuullisuus, oikeudenmukaisuus ja turvallisuus. Kehittyvät haja-asutusalueet kuulostavat myös hienoilta. Kukapa ei näin mahtavien arvojen ja suunnitelmien kaupunkiin haluaisi kotiansa laittaa?

Täällä mahtavalla haja-asutusalueella on minun kotini, meidän kotimme. En valinnut takapihalleni multimarkettia tai ratikan kiskoja, valitsin perheelleni kodin paikasta, jossa lapsellani olisi hyvä sekä turvallinen elää ja kasvaa. Valitsin puimurit ja luonnon läheisyyden, valitsin mahdollisuuden valita pienen päiväkodin lapseni arkipäivien turvaksi.

Päivi Ojanen