Kuulemistilaisuus: Kaupunki on lopettamassa Kultakylän päiväkodin toiminnan Viljakkalassa ensi vuonna – Lapset siirtyvät kylän toiseen yksikköön

Ylöjärven kaupunki kertoi aiemmin aloittaneensa Viljakkalassa sijaitsevan Kultakylän päiväkodin alasajon osana ensi vuoden taloussuunnitelmaa. Päiväkodin lakkautuksesta järjestetään viljakkalalaisille kuulemistilaisuus ke 30.9. klo  17.30 Viljakkalan koulun ruokalassa (Erlandintie 3).

Kultakylän päiväkoti sijaitsee Viljakkalan keskustassa lähellä kirkkoa. (Kuva: Jani Saarenpää)

Kuulemistilaisuudessa esitellään päiväkodin sulkemisen lähtökohtia ja perusteita sekä toiminnan lopettamisen vaikutuksia. Kultakylän on tarkoitus jatkaa toimintaansa vielä heinäkuun 2021 loppuun saakka.

Kaupungin mukaan 22-paikkaisen päiväkodin toiminan alasajoon vaikuttavat muun muassa Viljakkalan pienenevä lapsimäärä, jonka ennustetaan vähenevän tulevaisuudessa. Syntyvyyden laskun myötä viljakkalalaislapsille pystytään tarjoamaan varhaiskasvatusta yhdessä toimipisteessä, Onnimannin päiväkodissa Mannissa.

Kultakylän päiväkodissa on myös haasteita tilojen toiminnan suhteen, sillä päiväkoti sijaitsee kiinteistössä, joka on toiminut alunperin asuntona. Kaupungin mukaan varhaiskasvatuspalvelut on siksi hyvä keskittää Onnimanniin, joka soveltuu tiloiltaan ja ilmastoinniltaan päiväkotitoiminnalle.

Varjaiskasvatuksen keskittäminen Onnimanniin tuo myös säästöjä kaupungille: tila, sen ylläpitokustannukset ja siivouskustannukset sekä
ruokahuollon kustannukset tuovat ensi vuodelle noin 25 000 euron säästön. Lisäksi päiväkodin henkilöstöresurssin mahdollinen uudelleen kohdentaminen toisi 25 000 euron säästön. Samoin Kultakylän osakkeen myynti toisi kaupungille rahaa.

Lisää Kultakylän sulkemisen perusteista ja vaikutuksista voi lukea Kultakylän kuulemistilaisuuden esityksestä, joka löytyy täältä.

Yksi kommentti

 1. Juha Kanto

  Kultakylän päiväkodin sulkeminen oli yksi talouden sopeuttamistoimi sivistyksen talousarviovalmistelussa. Asiaa on käsitelty SivLa kokouksessa viimeksi 1.9.

  Myöhemmin saamani tiedon mukaan valtio tulee nostamaan kunnille tulevia valtionosuuksia huomattavasti vuodelle 2021. Ylöjärvelle tämä voi merkitä sitä, että talousarvion raami tullaan avaamaan ja sopeuttamistoimien määrää voidaan pienentää.

  Kysymykseni kuuluu, onko syytä jatkaa Kultakylän päiväkodin sulkemista mikäli taloudelliset syyt eivät siihen pakota? Toiseksi esitän huoleni siitä että riittääkö Onnimannin päiväkoti koon puolesta Kultakylän lapsille, kun Korona kriisin jälkeen moni nyt kotona olevista lapsista palaa päiväkotiin. Minne lapset sitten joutuisivat?

  Ottaen huomioon muuttunut nykytilanne,
  mielestäni tämä pitää arvoida nyt uudelleen ja ottaa aikalisä. Lähipalvelujen saatavuus on myös koko Viljakkalan kannalta tärkeää. Viljakkalassa on mm. okt tontteja myynnissä ja palveluiden vähentäminen ei edistä myyntiä.

  Juha Kanto
  Sivistyslautakunnan jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?