Sote-järjestöille kaksi akuuttia huolta – Kaavaillut leikkaukset tyrmistyttävät

13.09.2020 16:41

Juuri nyt ovat sote-järjestöt liittyneet yhteen huoliensa kanssa, myös täällä Pirkanmaalla. Kannanottoja on syntynyt yhdistysten ja järjestöjen toimesta paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Toinen huolista koskee lausuntokierroksella olevaa sote-lakiuudistusta ja toinen valtiovarainministeriön säästölistalla olevaa sote-järjestöjen avustusleikkausta.

Sote-lakiluonnoksesta antavat lausuntoja kunnat ja sairaanhoitopiirit, mutta myös järjestöt. Kaikki lausunnon antajat toteavat kyseessä olevan tarpeellisen ja tärkeän uudistuksen – MUTTA! Jokaisella on omia epäkohtia, joihin halutaan puuttua. Lausuntoaika päättyy tämän kuun lopulla, sen jälkeen STM:n virkamiehillä on valtaisa urakka, jos ja kun jokainen lausunto (yli 600) halutaan syvällisesti tutkia.

Järjestöt ovat huolissaan siitä, että maakuntien ja järjestöjen yhteistyö tulee riittävän selkeästi kirjatuksi tulevaan järjestämislakiin. Järjestöjen toimintaa halutaan liittää entistä suoremmin osaksi asiakkaiden hoitopolkuja. Sen vuoksi integraation edellytyksenä on tietojärjestelmien kehittäminen. Järjestöjen mittaamattoman arvokas työ ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on hyväksyttävä aidoksi osaksi sote-uudistusta.

Valtioneuvoston budjettiriihi on alkamassa. Ansaittua ja voimakasta kritiikkiä on herättänyt VM:n ehdotuksessa oleva sote-järjestöjen Stea-avustuksiin kohdistuva pienennys, mikä toteutuessaan merkitsisi 30 prosentin leikkausta kuluvan vuoden avustuksiin.
Kolmanneksen pienennys merkitsisi yleishyödyllisten yhdistysten toiminnan resurssien kaventumista ja jopa tukahduttamista. Kaavaillut leikkaukset tyrmistyttävät. Korona-aika ei ole ohi ja juuri nyt yhteiskunta tarvitsee järjestöjä tuekseen kohtaamaan apua ja tukea tarvitsevia ihmisiä. Tuhannet sote-järjestöt toimivat kansanterveystyössä, lastensuojelussa, päihde- ja mielenterveystyössä sekä vanhus- ja vammaispalveluissa.

Diabeteksen aiheuttamat kustannukset ovat sen verran suuret kunnan terveydenhuollon menoista, että diabetesyhdistysten tarjoamaa palvelutarjotinta ja elämäntapaohjausta kannattaa tukea niin kuntien kuin valtiovallan taholta. STM:lle annettuihin lausuntoihin ovat yhtyneet lähes kaikki pirkanmaalaiset sote-yhdistykset. Käännymmekin nyt huolinemme kansanedustajien puoleen.

Leena Mankkinen
Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja