Lähimatkailun suosio on kasvussa – ”Kestävyysmielessäkin lähimatkailuun kannattaa panostaa”

Koronapandemian aiheuttaman tilanteen vuoksi kotimaanmatkailu on suositeltavaa. Esimerkiksi Pirkanmaalla on lukuisia matkakohteita, joihin voi matkustaa esimerkiksi pyörällä tai vesiteitse.
Pirkanmaalla pyöräilyreittejä on kehitelty vuosien varrella. Lähimatkailu on suositeltavaa muun muassa ilmaston vuoksi. (Kuva: Hanna Eronen / PyhäNäsi.fi)

Ekokumppanien projektipäällikkö Olli Vakkala sanoo, että pyörämatkailun suosio on ollut kasvussa jo ennen koronapandemian tuomaa poikkeustilannetta.

– Keski-Euroopassa kyseessä on valtava bisnes ja sieltä on levinnyt tänne Skandinavian suuntaan.

Vakkala kertoo, että Suomeen on kehittynyt hienoja reittejä. Esimerkkeinä hän mainitsee Puumalan saaristoreitin sekä Lapin maastopyöräilymahdollisuudet. Reittitarjonnan kehittyminen on siis lisännyt kiinnostusta, mutta poikkeustilanteella on ollut myös suuri vaikutus.

– Matkailun murros on satanut pyöräilyn ja pyörämatkailun laariin, Vakkala sanoo.

Seikkailua Pirkanmaalla

Pirkanmaalla on Pyhä-Näsi-reitistö, joka kiertää Pirkanmaan järvialueita. Reitistö on toteutettu viime vuosien aikana. Pyöräilyn lisäksi matkaa voi taittaa Hopealinjojen laivoilla sekä höyrylaiva Tarjanteen kyydissä.

– Näsijärven vanhus, höyrylaiva Tarjanne, kannattaa kokea, Vakkala suosittelee.

Pyhä-Näsi-reitistö on Vakkalan mukaan erittäin suosittu ja eri reittivaihtoehtoja kehitellään ja testaillaan palautteen myötä. Tarkoituksena on, että toiminnasta tulisi vakiintunutta. Vaihtoehtoihin on mahdollista tutustua paperikartastojen sekä reitistön nettisivujen avulla.

Pyörämatkailu on kesäkuukausien ajanvietettä. Monet reittien varrella olevat palvelut ja kohteet ovat auki pääsääntöisesti kesällä.

–Kesäkauden hienoinen pidentäminen tai laajentaminen olisi kiinnostavaa, Vakkala sanoo.

Talvista on tullut leudompia ja keväät ja syksyt kestävät pidempään, jonka vuoksi mahdollisuuksia pidemmälle kaudelle olisi.

Kaukomatkojen korvaaja

Lähimatkailulla on suuri merkitys. Kuluvan vuoden aikana ulkomaanreissut olisi suositeltavaa jättää väliin, minkä vuoksi moni on löytänyt ilon lähimatkailusta. Kotimaanmatkailijat ovat tuoneet liikettä ja elämää kohteisiin, joissa normaalisti asiakaskunta koostuu pääosin turisteista.

– Kestävyysmielessäkin lähimatkailun eteen kannattaa tehdä töitä ja johon kannattaa panostaa.

Vakkala suosittelee lähimatkailua jokaiselle, sillä se ei sulje pois mitään käyttäjäryhmää. Reittejä on eri pituisia ja pyörällä on helppo kulkea myös koko perheen kesken. Laivamatkojen lisääminen tuo erilaista matkakokemusta ja jo pelkästään Pirkanmaalla on paljon kohteita. Vakkala haastaakin erityisesti vakiintuneet kaukomaanmatkailijat tutustumaan lähimatkailun saloihin.

– Kun lähtee tutkimusmatkalle lähiseudulle, niin saa yhtä hienoja kokemuksia kuin kaukanakin.