Mutalalainen Hauskan puutarha on sekoitus hienostunutta Ranskaa ja perinteikästä suomalaisuutta – Pihan kukoistuksesta huolehtivat aktiikkikeräilyä harrastavat pääpuutarhuri ja puupäätarhuri

Jaana Ruotsalainen ja Toni Lund asuttavat koirineen Mutalassa sijaitsevaa Hauskan tilaa ja sen vuonna 1923 rakennettua omakotitaloa. Tilan erikoisuus on hienostunutta ranskalaisuutta ja perinteistä suomalaisuutta henkivä huolella rakennettu pihapiiri, jota pariskunta esittelee ensi viikon sunnuntaina Avoimet puutarhat -päivässä. Tiedot päivästä löydät jutun lopusta.
Talon takana kukkii ruusuorapihlaja. Jaana Ruotsalainen on ruusufani ja pariskunnan pihalle on istutettu yli toistakymmentä eri ruusulajiketta. Taimia on raahattu kotipihalle Euroopasta asti. – Viime vuonna olimme Itävallan Alpeilla ja ostimme sieltä puutarhakaupasta ruusun nimeltä Fancy Babylon Eyes. Olen tykästynyt myös kanadalaisiin lajikkeisiin, sillä ne pärjäävät hyvin Suomen ilmastossa.

Jaana Ruotsalainen saapui Hauskan tilalle Mutalaan ensi kerran 26 vuotta sitten. Hän oli etsiskellyt jo hetken talovanhusta, ja oli nähnyt myynti-ilmoituksen lehdessä vuonna 1923 rakennetusta keltaisesta mutalalaistalosta. Kuva lehdessä oli surkea, mutta Ruotsalainen päätti kuitenkin käydä katsastamassa talon paikan päällä.

Kävellessään maalaistalolle johtavaa kaartavaa soratietä, hän tajusi löytäneensä etsimänsä.

– Tähän mutkaan päästyäni tein päätöksen, että talo on minun.

Talon lisäksi Ruotsalaiseen teki vaikutuksen kivan kokoinen tontti, joka antoi paljon mahdollisuuksia puutarhatöitä rakastavalle.

– Silloin kun muutin tähän, oli pihassa yksi kukkapenkki ja puita. Puut tosin oli istutettu hyville paikoille, sillä ennen minua taloa asutti metsänhoitaja, Ruotsalainen kertoo.

Vuosien saatossa piha on kuitenkin kokenut melkoisen muodonmuutoksen. On ranskalaista muotopuutarhaa, erikoisia puita ja kymmeniä erilaisia ruusulajikkeita. Takapihalla kököttää Tori-löydöistä kasattu kasvihuone, joka on viiniköynnöksen valloittama. Pihan kruunaavat ranskalaiset antiikkilöydöt.

Astutaanpa sisään Hauskan puutarhaan.

 

Jaana Ruotsalainen kertoo aina rakastaneensa puutarhanhoitoa, joka on peruja hänen äidiltään. Vuonna 2013 rakennetuun kukkapenkkiin on istutettu toistakymmentä eri kasvia, muun muassa kuunliljaa, päivänliljaa, verikurjenpolvea ja käenkukkaa. Oikealla takana kukkivat myöhemmin salkoruusut, jotka ovat Ruotsalaisen silmäterät. – Ne kasvavat 1,5-2 metrisiksi ja latva tulee täyteen ruusukkeita, hän kertoo.
Jaana Ruotsalainen on ylentänyt itsensä Hauskan puutarhan pääpuutarhuriksi. Puoliso Toni Lund on puolestaan nimitetty puupäätarhuriksi, jonka ylpeydenaihe on huolella leikattu nurmikko. Suorien linjojen sijaan hän suosii ruohonleikkurilla leikattuja pyöreitä muotoja, mikä korostaa pihan kauneutta. – Leikkaan nurmikon viiden päivän välein, siinä menee pari tuntia.
Pihapiiriin on tuotu hienostunutta Ranskaa paviljongilla. – Paviljonki on ostettu antiikkiliikkeestä Ranskasta Carcassonnesta. Tyttöpatsas, Hauskan Amanda, on myös Ranskasta. Lakitamme hänet aina vappuisin, mutta tänä vuonna hän sai päähänsä Hankkijan lippiksen, Toni Lund sanoo.
Paviljongin päällä kiipeilee viiniköynnös, joka on Virossa jalostettu Zilga.
Sateenvarjojalava on nimensä mukaisesti sateenvarjon mallinen puu, jonka oksien suojiin voi piiloutua. Takapihan muita erikoispuita ovat hevoskastanja ja kyynelkoivu.
Pihan erikoisuus ovat puut, joita ei joka pihapiirissä kasva. Ranskalaisen muotopuutarhan takana seisoo mantšurianjalopähkinä. Ruotsalainen ja Lund ovat myös joskus tuoneet puita reissuiltaan, muun muassa pihan sisäänkäynnin yhteydessä olevan saarnin, joka on peräisin Ahvenanmaalta.
Ruotsalainen ja Lund pitivät Ranskan vuosinaan antiikkikauppaa, mikä näkyy niin sisustuksessa kuin pihan esineissä. Terassin laventelien ruukut ovat Pariisin Saint-Ouenin antiikkitorilta.
Tämän ruukun Jaana Ruotsalainen raahasi mukanaan Dominikaanisesta Tasavallasta.
Pariskunnan mukaan ruusut kukkivat upeammin kuin vuosiin. Eivätkö he siis koskaan epäonnistu puutarhanhoidossa? – Kyllä me epäonnistumme. Esimerkiksi kukkapenkin ruukuissa oleva elefanttiheinä ei oikein viihdy täällä.
Pihan vanhimpiin puihin kuuluvat valtavat kotikuuset, jotka on istutettu vuonna 1967 Suomen oltua itsenäinen 50 vuotta. – Mutta näitäkin vanhemmat ovat upeasti kukkivat juhannusruusut. Puskat ovat yhtä vanhoja kuin talo.
Myös koirat on huomioitu pihasuunnittelussa: perheen kolme parsonrussellinterriäriä pääsevät kylpemään omassa altaassa.
5 000 neliöisen pihan perällä seisoo Toni Lundin rakentama kasvihuone, jonka kaikki osat on hankittu Tori.fi:stä. Esimerkiksi ikkunat ovat peräisin Lempäälän kartanosta. – Kasvihuone on viinin valloittama. Se tekee hirveän määrän rypäleitä, joista Tonin äiti tekee mehua. Syksyn pikkupakkasilla rypäleet ovat sellaisinaan tosi hyviä.

Lue myös:

Maritta Moisio elää pitkälle talveen oman kasvimaan sadolla – Pakastimen kautta lautaselle päätyvät niin perunat, marjat kuin muotikasvi härkäpapukin