Takapihallamme on monipuolinen maastopyöräilyreittien verkosto, johon kannattaa tutustua

Linnut visertävät ympärillä, metsää on kaikkialla. Hiljaista. Nuotion loimu ja järvimaisema. Makkara maistuu maukkaalle pienen pyörälenkin jälkeen.

Harjussa riittää polkuja maastopyöräilyyn.

Toisaalla: puut vilisevät ohitse jyrkässä alamäessä ja ylämäkiä polkiessa hiki virtaa. Vauhdin hurma on taattu neulaspolkujen verkostossa.

Päästäkseen itse aistimaan tuon tunnelman, ei tarvitse matkan käydä merten ja mantereiden taakse. Soppeenharjumme riittää. Harju tarjoaa käyttäjilleen monipuoliset maastot liikuntaan. Myös suosiotaan kasvattavalle maastopyöräilylle löytyy erinomaiset puitteet harjun ympäristöstä. Jopa niin hyvät, että kannattaa meille tulla pyöräilemään Tampereeltakin.

Reittejä löytyy etenkin aloittelevimmille pyöräilijöille, sillä leveää hiihtolatupohjaa ja pehmeitä neulaspolkuja riittää. Taitojen karttuessa uskaltaa polkuverkostoa lähteä tutkimaan syvemmällekin metsään. Vaativampaan makuun löytyy jyrkempiä pätkiä sekä teknisempää kivikkoa.

Harjun juurelle polkaisee kohtuullisen nopeasti ympäri Ylöjärveä ja Tampereeltakin. Myös autolla saapuessa on helppo lähteä esimerkiksi Teivon tai Pikku-Ahveniston ilmaisilta parkkipaikoilta. Yli 20 kilometrin reitin saa kasaan esimerkiksi polkemalla polkuja Pikku-Ahvenisto-Teivo välin edestakaisin. Ahvenistolla on myös laavu, jossa voi tarvittaessa pitää evästauon.

Moottoritien hälystä ja kauemmas keskustan kulutetuista poluista pääsee jatkamalla matkaansa Ahvenistolta kohti Julkujärveä tai Koukkujärveä. Siellä polut ovat paikoin metsittyneempiä, mutta mainiosti poljettavissa. Luonnon rauhaa kaipaavien kannattaa suunnata matkansa näille hiljaisemmille reiteille.

Metsä on paikoin hyvin luonnonmukaisessa tilassa. Syvemmälle metsään siirtyessä kannattaa tosin olla kartta tai hyvä suuntavaisto mukana, sillä polkuja menee edelleen ristiin rastiin eikä neuvovia vastaantulijoita enää juurikaan ole.

Matkan varrella voit törmätä Nuijalammen laavuun tai metsäjärviin, jotka sopivat hyvin levähdyspaikoiksi. Nuijalammella on myös tulentekopaikka. Jos polkuverkosto oli laaja Teivon suunnalla, on se sitä myös Ahveniston jälkeen Pinsiötä kohti suunnattaessa. Kannattaa tutustua näihinkin reitteihin, mikäli Teivon ympäristö on jo koluttu.

Harjussa tulee vastaan kaikenlaisia pyöriä: sähköisiä, täysjousitettuja, mummopyöriä, hybridejä, etujousitettuja ja ihan polkupyöriäkin (huom. maastopyöräily voi imaista mukaansa ja riskinä on ajautua pyöräkaupoille).
Joukkoon mahtuu kuitenkin kaikenlaiset pyörät ja pyöräilijät. Reitti pitää vain valita omien mieltymysten mukaan pururadan ja jyrkkien metsäpolkujen väliltä. Tarvittaessa netistä löytyy reittivinkkejäkin. Harjun loputtomiin reitteihin kannattaa todellakin lähteä tutustumaan pyörällä, jos ei sitä vielä ole tullut kokeilleeksi. Onni on oma harju.

ELINA RAUTANEN