Lempiäniemessä ei järjestetä rippileirejä remontin vuoksi – Korona toi seurakunnan valikoimiin myös etäriparin

Ylöjärven seurakunta järjestää perinteiset kesän rippileirit vasta heinä-elokuussa vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Kesäkuussa nuorten on kuitenkin mahdollista osallistua verkossa toteutettavaan etäripariin.
Ylöjärven seurakunnan rippikouluihin on ilmoittautunut tänä vuonna 391 nuorta. Leirejä ei kuitenkaan vietetä tänä kesänä tutustta Lempiäniemen ympäristössä leirikeskuksen remontin vuoksi. (arkistokuva)

Ylöjärven seurakunta on joutunut järjestelemään uudelleen kesälle suunniteltuja rippikouluja, joita piti järjestää alun perin yhteensä 15.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi seurakunnassa on kuitenkin päädytty ratkaisuun, jossa perinteisen muotoisia rippikouluja ei pidetä ennen juhannusta.

– Soitimme huhtikuussa läpi kaikkien rippikoululaisten huoltajat, joiden toiveidensa pohjalta aloimme rakentamaan uutta leirisuunnitelmaa kesäksi. Lopputuloksena järjestämme kuusi leiriä sekä heinä- että elokuussa, ja loput syyslomalla. Koronan vuoksi ripareilla on nyt myös pienemmät osallistujamäärät kuin aikaisemmin, Ylöjärven seurakunnan kappalainen Leena Jalkanen kertoo.

Etäripari ennen juhannusta

Jalkasen mukaan huomioon on otettu myös ne nuoret, jotka haluavat käydä rippikoulun osallistumatta perinteiselle leirille.

– Järjestämme kaksi etäriparia, joista ensimmäinen pidetään kesäkuussa ennen juhannusta. Tarkoituksena on, että tapaamme leiriläisten kanssa nettialustalla, jossa on opetusta klo 10–16 välisenä aikana. Etäriparin aikana nuoret pääsevät toteuttamaan tehtäviä sekä itsenäisesti että ryhmässä.

Etäriparin käyville nuorille on suunnitelmissa järjestää myös tapaaminen myöhemmin syksyllä.

Kesän aikana pidetään myös yksi kaupunkiripari, joka järjestetään seurakuntakeskuksella nuorisotila Kellarin sijasta.

–  Kaupunkiripari pidetään nyt seuriksella, sillä siellä vallitsevien turvallisuusohjeiden noudattaminen sujuu helpommin. Kaupunkiriparin idea on, että nuoret kokoontuvat sinne päivisin, mutta yöt vietetään kotona, Jalkanen sanoo.

Myöskään Viroon tai Ahvenenmaalle ei nyt päästä

Koronan lisäksi yhden ison muutoksen kesän rippileireihin aiheutti Lempiäniemen leirikeskuksen remontti, joka on viivästynyt Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen tehdyn, jo kumotun valituksen vuoksi.

– Lempiäniemen tulisi olla kuitenkin käytössä ensi vuonna. Kesän leirit järjestetään nyt Lammasniemen leirikeskuksessa Kurussa, Antaverkan Koivupuistossa, Särkijärven leirikeskuksessa Hämeenkyrössä ja Mellikan leirikeskuksessa Saarijärvellä.

Tänä syksynä Viron rippileiri toteutetaan poikkeuksellisesti Koivupuistossa ja Ahvenanmaan leiri Ikaalisten Koivikossa.

– Turvallisuusohjeistuksen puitteissa laivamatkat eivät ole nyt mahdollisia. Viroon on kuitenkin suunnitteilla leiri joulun välipäiville sekä ensi hiihtolomaan.

Konfirmaatiot pääsee seuraamaan netistä

Entäpä konfirmaatiot? Miten seurakunta on varautunut niiden järjestämiseen?

– Meillä on kaksi vaihtoehtoa konfirmaatioille. Joko niin, että riparilaiset ovat pienryhmissä ja heillä saa olla mukana muutamia läheisiään. Toinen vaihtoehto on, että koko ryhmä konfirmoidaan kerralla, mutta jokaisella saa olla mukana vain yksi läheinen.

Jalkanen kuitenkin sanoo, että läheiset ja sukulaiset pääsevät seuraamaan konfirmaatiotilaisuutta joka tapauksessa netin välityksellä.

– Kaikki konfirmaatiot striimataan livenä.