Pääkirjoitus: Median on vastattava nuorten toiveisiin – Jatkossa on tehtävä juttuja ja sisältöjä siitä, miten ilmastonmuutos voidaan ratkaista

Valtaosa nuorista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. 64 prosenttia nuorista on siitä joko erittäin tai melko huolissaan. Nuorissa on kuitenkin jonkin verran myös ilmastoskeptikoita.

Mielenkiintoista on se, että nuoret haluavat lukea etenkin sellaisia mediasisältöjä, joissa kerrotaan, miten ilmastonmuutos voidaan ratkaista.

Asia selviää Sanomalehtien Liiton Kantar TNS:ltä tilaamasta Nuoret, media ja ilmastonmuutos -tutkimuksesta.

Ilmastonmuutos ja ympäristön tila on nuorten suurin huolenaihe tällä hetkellä. Näin sanoo 43 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista. Seuraavaksi suurimmat huolenaiheet nuorilla ovat globaalit kriisit kuten sodat, terrorismi ja nälänhätä (28 %), syrjäytyminen ja yksinäisyys (28 %), perheen taloustilanne ja rahojen riittävyys (27 %), rikollisuuden lisääntyminen (26 %) sekä oma taloustilanne ja rahojen riittävyys (26 %).

Meidän median edustajien tehtävä on vastata nuorten toiveisiin. Jatkossa on tehtävä juttuja ja sisältöjä siitä, miten ilmastonmuutos voidaan ratkaista sekä juttuja, joissa kerrotaan, mistä ilmastonmuutoksessa oikein on kyse. Tarvitaan myös taustoittavia juttuja siitä, mitä kaikkea ilmastonmuutoksesta voi seurata. Nuoret haluavat myös vinkkejä arjen ilmastotekoihin sekä juttuja, joissa haastetaan päättäjiä toimimaan.

Tutkimuksen mukaan nuoret ovat selvästi tiedostaneet sen, että ilmastonmuutoksesta on liikkeellä paljon erilaista tietoa.

Nuoret luottavat etenkin kodissa sekä koulussa saatuun tietoon ilmastonmuutokseen liittyen. Seuraavaksi luotettavimpia tietolähteitä ovat televisio sekä sanomalehdet. Sosiaalisessa mediassa ja blogeissa olevan tiedon luotettavuuteen suhtautuu noin neljännes epäilevästi.

Vastuullisen median rooli kasvaa tässä asiassa. On katsottava peiliin, sillä vain 56 prosenttia nuorista kokee median onnistuneen ilmastonmuutosuutisoinnissa. Ylöjärven Uutiset aikoo kantaa tässä asiassa vastuunsa.