Lue asiantuntijan vinkit auvoisaan parisuhdejouluun – Puolisosi ei voi tietää odotuksistasi, jos et kerro niistä

Arjen pyörityksen ja rutiinien keskellä moni ei löydä aikaa huomioida parisuhdettaan. Pinnan alle jää käsittelemättömiä asioita, jotka nousevat näkyviksi loman alkaessa.  Suhteen tila paljastuu, kun vietetään enemmän aikaa yhdessä. Vastaava psykologi, psykoterapeutti Sari Muurinaho antaa vinkkejä, miten parisuhteessa kannattaa varautua jouluun ja joulun viettoon.

– Parisuhteeseen pitäisi panostaa joka päivä. Tehdä pieniä arjen tekoja, sanoo vastaava psykologi, psykoterapeutti Sari Muurinaho.

Kerro odotuksistasi. Joulu on herkkää ja tunnepitoista aikaa. Siihen liittyy paljon isoja latauksia ja pariskunnan kummankin osapuolen traditioita. Joulu herättää meissä jokaisessa erilaisia tunteita. Sen ääneen puhuminen, mitä joulu itselle merkitsee, on tärkeää.

Onnellisuuden ja lämmön sekä läheisyyden vaatimus on tietyllä lailla kirjoitettuna jouluun. Jos joulu ei täytä odotuksia, se voi herättää syyllisyyttä ja siksi olisi tärkeää, että joulu ei olisi ulkoapäin määritelty vaan nimenomaan lähtisi yhteisestä keskustelusta.

Odotukset  ja vaatimukset voivat olla korkealla itseä ja toista kohtaan. Odotuksista pitäisi pystyä keskustelemaan ennen joulua. On hyvä kertoa siitä, mitä toivoo ja mitä odottaa. Ei toinen voi tietää, ellet kerro.

Odotukset eivät välttämättä ole yhtäläisiä. Odotuksista pitäisi pystyä keskustelemaan ja sopimaan etukäteen, kuten missä vietetään joulua, kenen kanssa, miten hoidetaan lahjat ja vaikka sekin kuinka paljon alkoholia käytetään. Alkoholi on yksi asia, mikä voi aiheuttaa pettymyksiä. Odotus päihteettömästä joulusta ei monilla toteudu.

Tehkää yhdessä suunnitelma. Kun molemmat ovat kertoneet omista toivomuksistaan ja odotuksistaan, voidaan tehdä yhteistä suunnitelmaa, rakentaa oman näköistä joulua. Siinä joudutaan tekemään joustoja ja kompromisseja. Pariskunnan itsensä päätettävissä pitäisi olla, miten he haluavat joulua viettää. Toki jos tehdään isoja muutoksia, ne onnistuvat parhaiten tekemällä muutokset vähitellen.

Kannattaa priorisoida jouluvalmistelut. Jos haluaa eniten lämmintä yhdessäoloa, silloin voi miettiä vaatimustason laskemista ja tehdä valmisteluja sen suuntaisesti, että armollisuus toteutuu. Taakkaa voi keventää vaikkapa ostamalla valmiita ruokia ja vähentämällä vierailuja, ja ottamalla koko perheen mukaan valmisteluun.

Kuuntele itseäsi, kuuntele toista. Joulu on rauhaan laskeutumista ja silloin laskeudutaan myös parisuhteen rauhaan, merkityksellisten asioiden äärelle. Joulu on kiireetöntä läsnäoloa, kokemusta, että on toiselle tärkeä.  Anna aikaa itsellesi ja puolisollesi, ole kiinnostunut ja kuuntele uteliaana, mitä toinen haluaa sanoa.

Kiitä yhteisistä hyvistä hetkistä. Joulun päättyessä voi tehdä kosteen siitä, millainen meidän parisuhteemme vuosi on ollut ja antaa toiselle kiitosta yhdessä koetuista hetkistä.

Uuden vuoden lupaukset voi myös liittää parisuhteeseen ja miettiä, mitä me teemme, että saamme enemmän yhteistä aikaa ja mitä teemme parisuhteen eteen. Sen sijaan, että tehdään itsekkäitä lupauksia ja omia tavoitteita, tehdään lupauksia yhteisistä tavoitteista ja unelmista.

Seuraavaan jouluun voi varautua tekemällä parisuhteen joulukalenterin, jossa huomioidaan omaa kumppania pienin asioin. Huomioiminen on tilan ottamista omalle parisuhteelle ja tunneyhteyden rakentamista. Toisen kartalle pääseminen vaatii ennen kaikkea yhteistä aikaa.