Elina Rautanen: Stressikärpäset, vapiskaa

Luonnossa liikkuminen on oiva tapa vähentää stressiä.

Syksy ja kiire ovat täällä taas. Kokeita, projekteja sekä urakoita tulee ja menee. Tahti on kiitettävä, samoin stressitasot. Pieni stressi antaa mukavasti lisätehoa työskentelyyn, mutta rajan ylittyessä kääntyy tehokkuus laskuun. Päässäni pyörii tehtävälista, illalla pyörin sängyssä ja sormissani pyöritän kynää. Opiskelija, kenties tuttu tunne?

Välttääkseni nuo inhottavat olotilat, olen tänä syksynä keksinyt aivan uuden lähestymistavan: ennaltaehkäisy. Ehkä ennalta-arvattavaa, mutta kätevää kuin mikä. Asiat kannattaa yksinkertaisesti hoitaa hyvissä ajoin. Tehtävään pitää tarttua. Jos ei muuten niin uhkaa, kiristä tai lahjo itseäsi. Viime tipan tuotokset harvemmin sykähdyttävät. Panikoinnin vältän aikatauluttamalla ja valmistautumalla riittävän hyvin. Miksi pitkittäisin stressiä, jos asialle voi tehdä heti jotakin?

Kun stressikärpänen on jo purrut, ei ennaltaehkäisy ole enää vaihtoehtona. Silloin tautia pitää ruveta hoitamaan potilaan sen hetkisen tilan mukaisesti. Stressiä lievittävä lääke annostellaan käyttäjän mieltymysten ja oireiden vakavuuden mukaan. Rohtovalikoimassa on luomua, hillitympää ja kovempaa kamaa. Itse olen kokeillut hoitokeinoja laidasta laitaan. Valittaessa täytyy aina huomioida, kuinka ärhäkkä stressikärpänen on purrut, jotta osataan valita oikea lääke. Kun oireeni ovat lieviä, vain pientä väsymystä ja saamattomuutta, tehoaa kova kama parhaiten. Salitreeni, juoksulenkki ja pyöräily ovat varmoja hien sekä endorfiinin erittäjiä ja tuovat helpotusta stressiini.

Oireiden ollessa voimakkaampia, kuten unohtelua, nukahtamisvaikeuksia, päänsärkyä, turvaudun hillitympiin tuotteisiin. Lukeminen, oleminen ja sarjojen katselu toimivat tällöin kohdallani hyvin. Annostelun pituus voi vaihdella kymmenistä minuuteista tunteihin ja sitä saattaa joutua toistamaan useana päivänä. Kuurin pituutta ei katsota kärpäslajikkeen vaan potilaan oman kokemuksen mukaan.

Lisäksi valikoimassa on myös luonnonmukaisia tuotteita, sillä niiden kysyntä on kasvamaan päin. Ainoastaan luomuna on saatavana Luonnonhelmassa-rohto, jonka stressiä lieventävä vaikutus on tutkitustikin todistettu. Potilaan toimintakyvyn tasoinen luonnossa liikkuminen vähintään puolen tunnin verran vähentää jo huomattavasti oireita. Luonnonhelmaa voi soveltaa myös ennaltaehkäisyyn.

Olen kovin tykästynyt Luonnonhelmaan, mutta lisätäkseni tehoja, olen muokannut muitakin rohtoja luomumpaan suuntaan: juoksulenkki kannattaa suunnata metsään ja myös kirjaa voi lukea puun juurella. Luomutuotteissa kaupanpäällisenä tuleva raikas ilma on toiminut kohdallani erinomaisesti.

Kaveripiirissäni suosiota saavuttaneita stressilääkkeitä ovat Sulosäveliä korville-, Maukasta murkinaa-, Unelma askare-, Kaveria kanssa- sekä Unta kuuppaan -tuotteet. Onneksi rohtorepertuaarissa on vain mielikuvitus rajana. Sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin stressin peittoamiseen.

Tänä syksynä stressikärpäset liiskataan.