Laulaja-säveltäjä Petri Laaksosen 25-vuotisjuhlakonserttikiertue rantautuu sunnuntaina 29. syyskuuta Pirkanmaalle. Silloin muusikko konsertoi Ylöjärven kirkossa, josta on tullut taiteilijalle merkityksellinen paikka vuosien saatossa. Monen sävelen ja laulun mies aikoo jatkossakin suosia ehyitä laulullisia kertomuksia.
Petri Laaksosen juhlakiertue vierailee peräti 30 paikkakunnalla eri puolella Suomea.
– Konserttisarjani on varsin laaja ja esiintymistahtini tiivis, koska tahdon jalkautua kattavasti musiikkini ystävieni keskuuteen. Yleisöni on ollut neljännesvuosisadan innoittajanani ja kannustajanani.
Pitkää uraansa luotaava Laaksonen on isosti kiitollinen siitä, että hän sai heittäytyä artistiksi. Säveltäjänä ensimmäiset kannuksensa hankkinut musiikin moniottelija iloitsee myös siitä, että monet laulajat ovat halunneet tulkita hänen sävellyksiään.
– Kun olen laulajana ja muusikkona yleisöni edessä, taiteilijan ja yleisön välinen vuorovaikutus ruokkii sävellyspaloani. Saan kuulijoiltani intoa.
Laaksosen oma tuotanto on runsas. Hän pitää itseään suorastaan onnenpekkana, kun voi koota tuotannostaan hyvin erilaisia ohjelmakokonaisuuksia.
– Lisäksi monet kappaleeni ovat tulkinnallisesti varsin haastavia.
”Haluan rohkaista ihmisiä”
Petri Laaksonen haluaa ravita ja ravistaa kuulijoitaan niin laulajana kuin säveltäjänä.
– Arvostan tekstien kirjoittajia, jotka saavat riimityksiinsä väkevää sisältöä. Minulle mieluinen lyriikka on sellainen, jossa on kunnon kertomus tai tarina.
Opettajana ja kuoronjohtajanakin toiminut Laaksonen tuntee musiikin moni-ilmeiset vaikuttamismahdollisuudet.
– Koen erityiseksi tehtäväkseni rohkaista ihmisiä elämään omaa elämäänsä.
– Onnistunut laulu sävelineen ja sanoineen vapauttaa ihmisen tiukasti kiinni olevia tunnelukkoja.
Ahkerasti konsertoiva Laaksonen on oppinut arvostamaan jokaisen ainutlaatuista persoonallisuutta.
– Ihminen on tukevasti omillaan, kun hän toteuttaa omaa ihmisyyttään.
Uskollinen omalle kutsumukselleen
Omintakeisista lauluistaan tunnettu Petri Laaksonen on päättänyt lujasti pysyä omalla musiikillisella linjallaan.
– Kuljen vasten valtavirtaa, mutta ratkaisuni on harkittu. Tahdon tarjota vaihtoehtoisia kappaleita, joissa on lihaa luun ympärillä.
Laaksonen korostaa, ettei musiikkimaailmassa ole yhtä ja ainoaa tapaa tehdä musiikkia.
– Tälle ajalle on isosti ominaista, että iskelmä- ja viihdemusiikki on nimenomaan tuotettua. Tämän johdosta emme juurikaan kuule uusissa kappaleissa linjakkaita ja laajoja melodioita. Säveltäminen on jätetty tietoisesti taka-alalle.
– Suomalainen kevyt musiikki on muuttunut lyhyitä hokemia suosiviksi luomuksiksi. Biisit tehdään pitkälti valmiiseen formaattiin. Twiittimäiset parin kolmen sanan viestit kuvaavat konkreettisesti 2000-lukua.
Laaksonen on saanut neljännesvuosisataisen uransa aikana kokea huippuhetkiä, kun hänen säveltämistään ja tulkitsemistaan lauluista on tullut evergreenejä.
Muusikko pompahti suuren yleisön tietoisuuteen Turkka Malin tekstiin pohjautuvalla sävellyksellään ja tulkinnallaan Täällä Pohjantähden alla. Euroviisutuulet puhalsivat voimakkaasti nostaen Laaksosen sävellykset Eläköön elämä ja Sata salamaa kansan kestosuosikeiksi.
Laaksonen soisi, että jokainen sukupolvi saisi musiikkiperinnön, jossa on säveltämisen rikkautta ja sanoman syvyyttä.
Persoonallisen lauluäänen omaava Laaksonen valjastaa esiintyvänä taiteilijana koko äänivaransa käyttöön.
– Juuri tästä syystä olen viehtynyt moni-ilmeisistä sävellyskuvioista.
– Jos suuri osa uusista lauluista on sävelmiltään pieniä ja sanoituksiltaan yksinkertaisia, musiikkitarjontamme köyhtyy.
Laaksonen naurahtaakin syntyneensä suotuisien tähtien alla vuonna 1962, sillä hänen maailmaansa kuuluvat melodiset ja tarinalliset kappaleet.
Ahkera levyttäjä
Peräti parikymmentä pitkäsoittolevyä tehnyt Petri Laaksonen on saanut palkakseen työstään kulta- ja timanttilevyjä.
– Jokaisella albumilla on oma musiikillinen tarinansa. Olen tehnyt levyt valitsimieni teemojen sisälle. Olen saanut vuosien saatossa musiikkini ystäviltä kiittävää palautetta nimenomaan siitä, että kunkin äänitteen laulut muodostavat kokonaisuuden.
Viimeisin pitkäsoitto In Memoriam – Elät aina minussa on 12 laulun kokonaisuus omaisensa tai läheisensä menettäneen ihmisen jaksamisen vahvistamiseksi.
Laaksosta ovat koko hänen musiikkiuransa ajan kiinnostaneet kansakunnan kaapin päällä olevat runoilijat. Hän on saanut huomata jo useamman kerran, etteivät suomalaiset anna mestarillisten runoratsujensa jäädä unholaan.
– Silmäilen ja luen tarkalla silmällä eri runoilijoiden tekstejä. Oivallus syntyy aina hetkessä.
Laaksosen mukaan maassamme on myös monia kiinnostavia nykyrunoilijoita, joilta hän toivoisi saavansa tekstejä sävellettäväkseen.
– Suomen kieli on palkitsevan kaunista.
Anna-Mari Kaskinen on ollut yksi Laaksosen pitkän ajan luottosananikkareista.
Työ musiikin parissa jatkuu
Säveltäminen ja laulaminen pitävät Petri Laaksosen pihdeissään tulevaisuudessakin.
– Teen musiikkia kollegoilleni. Säveltäminen on leipälajini. Viihdyn nuottien parissa hyvin.
– Esiintyminen rikastuttaa olemistani. Jokainen konsertti on omalla tavallaan elämäni kohokohta.
Vaikka äänitteiden tekeminen on muuttunut kovin työlääksi, Laaksonen uskoo pystyvänsä kokoamaan ja tuottamaan uusia pitkäsoittoja.
– Musiikki on minun juttuni. Olen kiitollinen jokaisesta päivästä, jonka saan viettää sen parissa.
Laaksonen hymyilee olevansa ahkera Ylöjärven-kävijä. Hänen mukaansa kaunis puukirkko on akustisesti kannustava konserttisali, jossa hän tuntee olonsa kotoisaksi.