Mutalassa ja Vahannassa opittiin, miltä liikenne näyttää kuorma-autokuskin silmin ja miten kävelijä voi kommunikoida kuskin kanssa

Vahannan ja Mutalan kouluilla vieraili perjantaina Domtron Oy:n kuorma-auto, johon oppilaat pääsivät tutustumaan hytistä käsin.

Koululaiset pääsivät kuulemaan mm. siitä, miksi suuret ajoneuvot pitävät varoitusääntä peruuttaessaan. (Kuvat: MLL Ylöjärven yhdistys)

Kuorma-auto saapui kouluille MLL:n Ylöjärven yhdistyksen kutsumana ja vierailun tarkoituksena oli antaa oppilaille liikenneturvallisuusvalistusta. Lasten kouluteiden turvallisuus on puhuttanut tänä syksynä erityisesti Mutalassa, jonne kyläläiset vaativat kevyen liikenteen väylän rakentamista.

– Mutalassa, Takamaalla, Vahannassa ja Karhella lapset joutuvat yhä kulkemaan koulumatkojaan vaarallisesti isojen ajoneuvojen joukossa kapeilla ja huonoreunaisilla teillä. Paikoin puuttuu suojateitä, valaistusta ja kevyen liikenteen väyliä. Myös hyvin vaarallisia risteyksiä ja tienylityksiä mahtuu matkoihin, MLL:n Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtaja, Mutalassa asuva Susanna Grönlund kertoo.

Kuorma-auton ohjaamosta lapset pääsivät näkemään omin silmin, ettei kuskin paikalta näe joka puolelle.

Miltä ympäristö näyttää kuskin silmin?

Kuorma-auton vierailun aikana koululaiset pääsivät hyppäämään ajoneuvon hyttiin nähdäkseen, miltä ympäristö näyttää kuskin silmin. Lapsia myös ohjeistettiin, miten autojen kuljettajien kanssa tulisi kommunikoida, jotta esimerkiksi tien ylitys olisi turvallista.

MLL:n Ylöjärven yhdistyksestä kerrotaan, että kuorma-auton vierailu kouluilla on konkreettinen tapa huolehtia turvallisemmista kouluteistä.

– Käyntejä järjestetään mielellään muihinkin kouluihin, joten asian tiimoilta saa olla yhteydessä. Koulumatkoilla liikkuu monta kultakimpaletta, ei silti yhtäkään ylimääräistä. Liikutaan itse kukin keskittyen ja maltillisella vauhdilla, Grönlund sanoo.

Lue myös: Koululaiset ovat kulkeneet Mutalassa kylki kyljessä rekkojen kanssa jo vuosikymmeniä – Kyläläiset vaativat päättäjiä aktivoitumaan kevyen liikenteen väylän suhteen

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Miksei Mutalan vaaralliselle koulutielle tehdä mitään? – Lapsilla on oikeus kulkea koulussa ilman jatkuvaa pelkoa tulla yliajetuksi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?