Kirkkovaltuusto teki merkittäviä päätöksiä: kirkkovaltuutetut valitsevat kirkkoherran, Lempiäniemen suurinvestoinnin kohtalo ratkesi tiukassa äänestyksessä

Ylöjärven seurakunnan kirkkovaltuuston keskiviikkoinen kokous oli poikkeuksellisen värikäs. Valtuusto päätti muun muassa kirkkoherranvaalin vaalitavasta sekä Lempiäniemen leirikeskuksen uuden ruokalarakennuksen rakentamisesta. Varsinkin jälkimmäinen asia herätti valtuustosaliin vilkkaan keskustelun.

Kirkkovaltuusto äityi kunnon keskusteluun Lempiäniemestä.

Ylöjärven nykyisen kirkkoherran Kimmo Reinikaisen siirtyessä Hämeenlinnaan, hakee Ylöjärven seurakunta uutta kirkkoherraa. Kirkkoneuvosto päätyi aiemmin äänestämään kirkkoherranvaalin vaalitavasta. Vastakkain olivat välitön vaalitapa ja välillinen vaalitapa.

Välittömässä vaalitavassa kirkkoherran valinnasta äänestäisivät kaikki 18-vuotta täyttäneet seurakuntalaiset. Välillisessä vaalitavassa kirkkoherran valitsisivat kirkkovaltuuston jäsenet.

Kirkkoneuvosto esitti kirkkovaltuustolle äänin 6–5, että kirkkoherran vaalitapa olisi välillinen vaalitapa. Keskiviikon kirkkovaltuustossa Virpi Ukonmäki esitti kuitenkin välitöntä vaalitapaa. Esitys sai kannatusta, joten vaalitapa meni äänestykseen.

Lopulta kirkkovaltuusto päätti äänin 23–8, että uuden kirkkoherran valinnan tekevät kirkkovaltuutetut. Välillisen kirkkoherranvaalin kustannukset jäävät välitöntä vaalia pienemmiksi.

Lempiäniemi herätti tunteita

Kirkkovaltuustossa suurimman huomion sai Lempiäniemen leirikeskuksen uuteen ruokalarakennukseen suunniteltu investointi. Tiedossa on, että Lempiäniemen nykyinen ruokalarakennus on terveystarkastajan määräämässä käyttökiellossa, joten sitä ei voida käyttää esimerkiksi ensi kesän rippileireillä.

Kirkkovaltuusto hyväksyi toukokuussa leirikeskuksen ruokalarakennuksen suunnitelmat ja kustannusarvion, ja myönsi sille 2 371 000 euron määrärahan. Tämän jälkeen tulleiden rakennusurakoitsijoiden tarjousten jälkeen suoritettiin tarkennetuilla tiedoilla uusi laskenta hankkeen kustannusarvioksi. Uusi kustannusarvio oli 2 814 000 euroa. Tarkennettujen tietojen mukaan seurakunnan pitäisi varautua ottamaan investointia varten lainaa 900 000 euroa.

Kirkkoneuvosto esitti kirkkovaltuustolle, että se päättäisi hylätä urakoitsijoiden tarjoukset, keskeyttää hankinnan ja palauttaa asian uudelleen suunnitteluun. Kirkkoneuvostossa tämä vaihtoehto voitti investointivaihtoehdon äänin 6–5.

Seppo Peltola puhui vankasti sen puolesta, että Lempiäniemeen saadaan pian uusi ruokalarakennus.

Kirkkovaltuuston kokouksessa Jaana Lamminen kuitenkin esitti kirkkoneuvoston päätöksen vastaista vaihtoehtoa, jonka mukaan halvin urakkatarjous hyväksytään, rakentamiselle myönnetään lisämääräraha, ja että seurakunta ottaa tarvittavan pankkilainan.

Valtuutetuista Kari Peltola muistutti, että suunniteltu investointi tulisi vauvasta vaariin koko seurakunnan käyttöön.

– Jos emme tarjoa muuta kuin pöydän äärellä istumista ja pohtimista, niin seurakuntaa kohtaan ei ole kiinnostusta. Jos seurakunta puolestaan tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja syventää seurakunnan toimintaa niin on mahdollisuus saada seurakuntaan uusia jäseniä, Peltola sanoi.

Seppo Peltola puolestaan kommentoi, että investoinnin jälkeen Lempiäniemen käyttöaste lisääntyy, koska Ylöjärvi on kasvava kaupunki ja käyttäjiä riittää.

Tapani Tienarin mukaan seurakunnan kannattaa rakentaa Lempiäniemeen toimiva ruokalarakennus, joka on kaikkien ylöjärveläisten käytettävissä.

– Seurakunnan pitää sitten vuokrata Lempiäniemeä muiden käyttöön. Nyt me luomme toiminnallisen mahdollisuuden seurakunnalle ja olemme kuitenkin taloudellisesti aika hyvässä kunnossa. Teemme tämän hankkeen seurakuntalaisia varten, Tienari totesi.

Valtuutetuista Juhani Vahtokarin mielestä nyt suunnitellun investoinnin hinta on kuitenkin liian korkea.

– Kysymys ei ole, etteikö Lempiäniemeen rakennettaisi lisää. Sinne on pakko rakentaa. Meidän pitää kuitenkin muistaa, että Lempiäniemessä on tällä hetkellä 40 hyvin kelvollista majoituspaikkaa. Ja tulee muistaa, että Lammasniemessä on suunnilleen saman verran. Meillä ei ole siis kovin paljon vuoteista puutetta, Vahtokari muistutti.

– Jos Lempiäniemeen rakennetaan valmistuskeittiö, se maksaa todella paljon. Se vaatii myös lisää henkilökuntaa. Olemme linjanneet niin, että uusia henkilöitä ei palkata, jos ei ole aivan pakko, hän lisäsi.

Juhani Vahtokari olisi palauttanut Lempiäniemen ruokalarakennuksen investointisuunnitelman uuteen valmisteluun.

Vahtokari osoitti myös, että jakelukeittiö voisi olla hyvä vaihtoehto Lempiäniemene.

– Meillä on jakelukeittiö lähes kaikissa kouluissa, joissa on satoja ja taas satoja oppilaita ja kaikki toimii hyvin, Vahtokari totesi ja jatkoi:

– Emme tiedä tulevaisuudesta kovin tarkasti. Emme tiedä, koska korot muuttuvat, emmekä tiedä, milloin seurakunnan verotulot tulevina vuosina laskevat. Veroäyriä meillä ei ole varaa nostaa. Kun nämä kaikki lasketaan yhteen, niin kovin suuri varmuus investointivaihtoehdosta saattaa vähitellen himmentyä.

Vahtikari muistutti myös käyttömenojen kasvusta, mikäli uusi ruokalarakennus rakennetaan nykysuunnitelmilla.

Valtuutettu Timo Kulmala puolestaan kertoi olleensa aiemmin nykyisen investoinnin kannalla, mutta muuttaneensa sittemmin mielipidettään.

– Ennen viimeistä neuvoston kokousta alkoi ihmetyttää lisämäärärahan tarve. Alkoi tuntua siltä, että tästä alkaa tulla pikkuisen liian kallis rakennus. Eikö tätä olisi pystynyt laskemaan aiemmin tarkemmin, koska oli tiedossa, minkälainen rakennus Lempiäniemeen tulee, Kulmala kysyi.

Pasi Takalankin mukaan olisi ollut tärkeää saada lisäaikaa investointipäätökselle, koska ruokalarakennuksen hinta on noussut hulppeasti.

– Käyttöasteen näin kalliissa rakennuksessa pitäisi olla jo 100 prosenttia, Takala totesi.

Vilkkaan keskustelun päätteeksi kirkkovaltuusto päätyi äänin 16–15 Jaana Lammisen esityksen kannalle. Nyt siis seurakunnan talousjohtajalla on valtuus allekirjoittaa urakkasopimus Lempiäniemen uuden ruokalarakennuksen rakentamiseksi nykyisellä suunnitelmalla.

Äänestyksen jälkeen kirkkoherra Kimmo Reinikainen muistutti, että keskustelussa kaikkien osapuolien mielipiteet olivat perusteltuja.

– Tämä on iso päätös, johon liittyy paljon taloudellisia seikkoja. Tämä on kuitenkin myös toiminnallisesti merkittävä päätös, joka takaa 40 vuodeksi erityisesti kasvatuksen laadukkaan toiminnan Lempiäniemessä, Reinikainen sanoi ja jatkoi:

– Kun tällainen päätös tehdään, tuntuu, että on voittajia ja häviäjiä. Ajattelen kuitenkin, että demokratia toimii niin, että käydään äänestys ja pienen jälkipulinat. Sen jälkeen voimme jäädä erimielisiksi itse asiasta, mutta mennä eteenpäin valitulla tiellä ja elää äänestyksen kanssa.

Ylöjärven Uutiset kertoi kirkkoneuvoston kokouksesta ja päätöksistä viime torstaina.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen toivoi kaikkien katsovan yhdessä eteenpäin tiukan äänestyksenkin jälkeen.

Tapani Tienari muistutti, että Lempiäniemelle riittää varmasti käyttäjiä kasvukaupungissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.