Mikko Saarelan muistometsää kaavaillaan Asuntilaan Mastosvuorelle – kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina

Eppu Normaalin Mikko Saarelalle suunnitellaan muistometsää Ylöjärvelle.
Ylöjärven Mastosvuori oli Mikko Saarelalle nuoruusvuosilta tuttu alue. Muistometsäksi kaavailtu alue on kallioista ja puustoltaan moni-ilmeistä. Kuvassa alueeseen tutustuvat Juha Torvinen Eppu Normaalista, toiminnanjohtaja Anneli Jussila Luonnonperintösäätiöstä sekä metsävastaava Jani Aho Ylöjärven kaupungilta. (Kuva: Tiina Helminen / Ylöjärven kaupunki)

Eppu Normaali -yhtyeen perustajiin kuuluneelle ja tammikuussa 2019 kuolleelle Mikko Saarelalle ollaan perustamassa muistometsää Ylöjärvelle. Ylöjärven kaupunginhallitus käsittelee muistometsähanketta kokouksessaan 26.8.2019.

Muistometsäksi kaavailtu alue sijaitsee Asuntilan pohjoispuolella Mastosvuoren alueella, muutaman kilometrin päässä Ylöjärven keskustasta. Mastosjärveen rajoittuva alue on kallioista ja puustoltaan moni-ilmeistä. Osassa metsää kasvaa nuorta luonnontilaista männikköä, mutta notkelmissa on myös vanhempia kuusia, haapoja ja koivuja.

– Ylöjärveläinen järven tuntumassa oleva metsä oli Mikon sielunmaisema. Biologian opettajana hän piti tärkeänä sitä, että koulujen lähellä on opetuskäyttöön sopivaa luonnontilaista metsää. Mastosvuori oli Mikolle nuoruusvuosilta tuttu alue. Käynti siellä varmisti, että alue vastaa toivettani Mikon muistometsästä, kertoo Mikko Saarelan leski Eeva Saarela.

– Mikko Saarelan muistometsän toteutuminen Ylöjärvelle on hieno tapa muistaa Mikkoa ja hänelle niin tärkeää luontoa. Olen käynyt Mastosvuorella ja se on kaunis, taianomainen alue, Mikon muiston arvoinen, kuvailee Juha TorvinenEppu Normaali -yhtyeestä.

Muistometsä rajoittuisi kaupungin omistamaan jo suojeltuun alueeseen, mikä muodostaisi ehjän suojelukokonaisuuden. Muistometsän tarkkaa laajuutta ja myyntihintaa ei ole valmistelun tässä vaiheessa vielä määritelty. Alustavasti kyse on noin 14 hehtaarin alueesta, jonka arvo on tämänhetkisen arvion mukaan noin 50 000 euroa.

Valmista kevääseen 2020 mennessä

Ajatus muistometsästä syntyi Saarelan opiskeluaikaisten ystävien kesken. Yhteistyössä Saarelan lesken kanssa he käynnistivät Luonnonperintösäätiö sr:n kautta keräyksen, jonka tavoitteena on perustaa luonnonsuojelualue, joka kantaa nimeä Mikko Saarelan muistometsä.

– Keräyksen käynnistyttyä ilmaisimme olevamme valmiita kartoittamaan kaupungin omistamia, muistometsäksi sopivia alueita Ylöjärveltä, Eppu Normaalin kotikaupungista, kertoo kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto.

Hankkeessa muistometsän omistajana toimisi Luonnonperintösäätiö, joka myös hakisi alueelle pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen. Luonnonperintösäätiön keräys muistometsän hankkimiseksi jatkuu toistaiseksi. Alkupääoma keräykseen saatiin keväällä 2019 pidetystä muistokonsertista, jossa esiintyi mm. Eppu Normaali.

– Mastosvuoren metsä sijaitsee hiljaisella alueella. Maastonmuodot vaihtelevat kauniisti, lähellä on järvi ja metsässä on miellyttävä koskemattomuuden tunnelma, vaikka se ei ole aarniomaista. Luonnonperintösäätiön puolesta alue, varsinkin sen kytkeytyneisyyden ja luonnonrauhan ansiosta, sopii hienosti muistometsäksi, toteaa säätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Ylöjärven kaupungin tavoitteena on saada hankkeen jatkovalmistelu sekä myyntineuvottelut Luonnonperintösäätiön kanssa päätökseen kevääseen 2020 mennessä.

Lue myös: Mikko Saarelalle puuhataan muistometsää – ota yhteyttä, jos tiedät sopivan metsän

Lue myös: Juha Torvisen mielestä Mikko Saarelan muistometsä on mahtava idea: ”Mitä lähempänä metsä olisi Ylöjärven keskustaa tai muuta asutusta, sen mukavampaa. Metsä voisi toimia henkireikänä kaikille.”

Lue myös: Eppujen alkuperäisjäsen Mikko Saarela on kuollut – menehtyi sairauteen Helsingissä