Pääkirjoitus: Harrastaminen on arjen voimavara

Syksyn pimenevät illat antavat tilaisuuden kääntää katseen sisään ja vetäytyä kesän jälkeen rauhoittumaan rakastamiensa asioiden pariin. Harrastamista on juuri niin montaa sorttia kuin harrastajiakin. Mielenkiinnon kohteissa kauneinta on juuri niiden henkilökohtaisuus ja se, että mikä vain voi sytyttää. Mitä toiset katsovat kummastuneina sivusta, tuottaa takuuvarmasti syvää onnellisuuden tunnetta toiselle.

Suomessa harrastamiseen kannustetaan yleisesti kotona ja koulussa, sillä se nähdään hyvän olon lähteenä ja erinomaisena keinona kehittää omaa osaamistaan elämän eri saroilla. Viime vuosien trendinä on kuitenkin ollut kasvava älypuhelimien ja tablettien käyttö. Tämän seurauksena ala-asteiden opettajat ympäri maan ovat havainneet, että kaikki lapset eivät osaa kouluun tullessaan juosta, sillä motoriikka ei ole kehittynyt tarpeeksi. Lapsena opittu harrastaminen kulkee läpi elämän niin hyvässä kuin pahassa.

Olen harrastanut elämäni aikana vaikka ja mitä. Jääprinsessaunelmat kaatuivat siihen, että luisteluun lähtö oli viikoittaista tappelua – inhosin luistinten jalkaan laittamista. Pianonsoittoa harrastin seitsemän vuotta, mutta lopussa motivaatiota ei vain löytynyt. Sulkapallo oli mukavan leppoisaa, mutten kokenut siihen intohimoa. Lista jatkuu: balettia, karatea, kitaransoittoa, uintia, tanssia… Lopulta löysin kielet ja kulttuurit.

Pienillä paikkakunnilla ohjatut harrastusmahdollisuudet saattavat olla kiven alla, mutta Ylöjärvellä on vaikka ja mitä. Tämän kesän aikana olemme kirjoittaneet koiraharrastajista, vanhojen ajoneuvojen kokoontumisista, judo-harrastuksen mahdollistaneesta vapaaehtoisaktivismista ja villasukkamaniasta.

Harrastaminen ei ole vain ryhmäliikuntatunteja tai työväenopiston kursseja. Inspiraatio ja tekemisen riemu vaanivat pienissäkin arjen asioissa. Tämän lehden harrastusteemassa olemme haastatelleet ihmisiä, joilla on intohimo. Se on harrastuksen merkitys kauneimmillaan.

Syksy on uusien alkujen aikaa. Oletko aina haaveillut steppaamisesta, muttet koskaan ole uskaltanut mennä tunneille? Tunnetko vetoa postimerkkien keräilyyn? Kutkuttaako uuden kielen omatoiminen opiskelu? Kannustan jokaista raivaamaan kalenteriinsa pienen hetken, istumaan alas ja hankkimaan lisätietoja jonkin ikuisuushaaveensa toteuttamisesta. Ne jäävät valitettavan usein toteuttamatta, jos hommaan ei ryhdy tänään.