Varhaisperunoiden istutukset on tehty, ensimmäiset mansikkaerät ovat kypsyneet ja ensimmäiset tuholaiset ovat jo riesana

Varhaisperunoiden istutukset on saatu päätökseen koko maassa. Kesäperunan istutukset on jo tehty Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla istutukset ovat täydessä käynnissä. Ensimmäiset Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa istutetut varhaisperunakasvustot ovat hyvässä kasvussa. Myös varastoitavan perunan istutukset ovat loppusuoralla Etelä-Suomessa.

Kevätviljojen kylvöt pääsivät toukokuun alun takatalven jälkeen uudelleen vauhtiin äitienpäivän aikoihin. Kevätviljoista kevätvehnän kylvöt ovat edenneet pisimmälle. Kauran ja ohran kylvöt ovat päässeet vasta alkuun muutamilla alueilla. Kevätkylvöt ja talvehtineiden kasvustojen kehitys ovat Etelä-Suomessa edelleen viikosta kahteen edellä keskimääräisestä. Maan keski- ja pohjoisosissa kevääntulo on normaalissa aikataulussaan. Viime päivien lämmin sää on nopeuttanut kasvua.

Tälle viikolle ennustetut, peltojen kosteustilannetta tasaavat sateet ovat tervetulleita kylvöjen ja istutusten jälkeisen kasvuun lähdön varmistamiseksi. Yöpakkaset ovat vioittaneet jonkin verran Etelä-Suomen syysviljoja sekä kukintaansa aloittavia syysöljykasveja, mutta merkittävämmiltä tuhoilta on säästytty.

Viikonloppuna alkanut hellejakso on saanut syysviljat, kuminan ja nurmet nopeaan kasvuun. Etelä-Suomessa ruiskasvustot ovat jo korrenkasvuvaiheessa, syysvehnä pensomisvaiheessa ja syysöljykasvit kukkivat tai ovat juuri aloittamassa kukintaansa.

Ensimmäiset tuholaiset riesana

Viime viikolla Etelä-Savoon ja -Karjalaan tuli itätuulien mukana ensimmäiset kaalikoit ja niitä saapui lisää viikonlopun aikana erityisesti Hämeeseen ja Pohjanmaalle. Aikainen esiintyminen lisää riskiä useiden sukupolvien syntymiselle. Kaalikoin lisäksi on ajankohtaista tarkkailla kirppoja taimettuvilla kevätöljykasveilla ja rapsikuoriaisia syysöljykasveilla.

Ensimmäiset erät kotimaista mansikkaa ovat kypsyneet Etelä- ja Keski-Suomen kasvihuoneissa. Etelä-Suomessa harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa kukinta on runsaimmillaan ja myös avomaalla kukinta on alkamassa.

Vadelmakasvustot ovat talvehtineet hyvin runsaslumisen talven ansiosta. Vadelma on aloittanut kasvunsa Pohjois-Karjalaa myöten, mutta kukkanuput eivät vielä ole näkyvissä. Herukat ovat aloittaneet kukintansa Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa. Omenoiden kukinta on alkamassa Ahvenanmaalla ja eteläisimmässä Suomessa.

Satoasioista kertoi ProAgria Keskusten Liitto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?