Siivikkalalaisen omakotitalon alakerrasta kantautuu rumpujen pauke ja sähkökitaran pehmeä ääni. Pienessä harjoituskämpässä neljä nuorta soittaa tietään keikkalavoille.
– Rautalankamusiikki toi nuorisokulttuurin Suomeen. Ensimmäistä kertaa nuoret pääsivät tekemään musiikkia nuorille, Suomen rautalankamusiikkiyhdistyksessä aktiivisesti vaikuttava Jari Aaltonen sanoo.
Rautalankamusiikki sai nimensä sähkökitaran kielistä. Tuttuja sävelmiä soitettiin aluksi soolo- ja komppikitaristin sekä basistin ja rumpalin voimin. 1960-luvulla nuoret alkoivat ottaa mallia muun muassa Beatlesista. Tämä johti siihen, että rautalankamusiikkiin tuli laulu mukaan.
Eva & The Tones -yhtye tuo nuorta intoa rautalankamusiikkiin, ja jatkaa näin rautalankasoittoperinnettä Suomessa. Bändin rumpali Elias Maijala, 16, ja soolokitaristi Markus Ukkonen, 16, saivat ensikosketuksen paitsi aktiivisesti musiikin kanssa tekemisissä olevien vanhempiensa kautta, myös äänitteitä kuuntelemalla. Yhdessä pojat aloittivat soittamaan yläasteen musiikkitunneilla vuonna 2016.
– Huomasimme, että soitamme hyvin samantyylistä musiikkia, joten aloimme soittaa vapaa-ajallakin, Elias Maijala sanoo.
Bändin soittajien määrä kasvoi, sillä mukaan otettiin soolokitaristi Samu Syrjänen, 18, ja laulaja-basisti Milja Maijala, 19, joka esiintyy bändissä taiteilijanimellä Eva.
Ammattilaisilta sai oppia
– Koulussa ikäisemme kaverit eivät ole oikein kunnolla ymmärtäneet, mitä rautalankamusiikki on. Varmaan kukaan ei ollut kuunnellut aiemmin rautalankaa, Ukkonen sanoo.
– Yleisö on pääosin keikoilla vanhempaa sukupolvea, mutta on ollut mukava huomata myös nuorempia rautalankamusiikista innostuneita kuulijoita, Milja Maijala huomauttaa.
Bändi esiintyi viime kesänä Nastolassa. Siellä järjestetään vuosittain rautalankafestivaali, johon kokoontuu rautalankabändejä ympäri Suomea.
– Oli tosi hieno fiilis olla lavalla, kun yleisö oli mukana niin innokkaasti, Milja Maijala sanoo.
Bändin jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että Nastolan tapahtuma oli opettavainen kokemus, sillä he tapasivat rautalankamusiikin konkareita.
– Me opimme paikalla olleilta ammattilaisilta muun muassa, miten lavalla liikutaan ja käyttäydytään, Ukkonen muistelee.
Nuorten keskuudessa ei yleistä
Kokonaan nuorista koostuvien rautalankabändien määrän Suomessa voi laskea yhden käden sormilla. Nuoret ovat kuitenkin täydentäneet vanhojen, uudelleen kokoon kasattujen bändien jäsenistöä.
– Vanhojen suomalaisten rautalankayhtyeiden jäseniä on muun muassa kuollut, joten nuoria on otettu tilalle korvaamaan. Konsepti jatkaa matkaa, mutta tekijät nuorentuvat, Jari Aaltonen kertoo.
Bändin jäsenet kiittävät Vuorentaustan koulun yläluokkien musiikinopettajaa siitä, että heidän on annettu soittaa myös vanhaa musiikkia.
Musiikinopettaja Varpu Salmela sanoo rautalankamusiikin historiaa käsiteltävän erityisesti musiikin valinnaistunneilla, joilla oppilaat pääsevät syventymään eri musiikkityyleihin – painottaen omia mielenkiinnon kohteitaan. Salmelalle on jäänyt Eva & The Tonesin soittajat mieleen juuri rautalankamusiikin kautta.
– On harvinaista, että nuoret ovat noin palavasti kiinnostuneet jostain tietystä musiikkityylistä.
Vuorentaustan yläkoulussa järjestettiin satavuotiaan Suomen kunniaksi konsertti viime vuonna. Siellä kyseisen bändin jäseniä esiintyi ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle.
Bändi tähyää tulevaisuuteen
Bändi sanoo aikovansa jatkaa soittamista yhtä kunnianhimoisesti myös jatkossa. Tosin ajatuksena on tehdä myös omaa musiikkia.
– Olisi ehkä jopa helpompaa tehdä sellaista musiikkia, ja saada sitä esille, mitä tällä hetkellä kuunnellaan, Milja Maijala sanoo.
Ukkonen lisää, että ei pidä alkaa ahnehtia heti alkuunsa. Bändi soitti ensimmäisen keikkansa rippijuhlissa ruokapalkalla. Pikkuhiljaa bändin maineen levitessä on myös suurempia tilaisuuksia alkanut tulla.
DANI BRANTHIN